Наблюдаващият прокурор по делото срещу алкохолния бос Миню Стайков – Ангел Кънев, не е купил имоти от конкурентите му от „Винпром Пещера“, не познава и не поддържа контакти със собствениците на тази компания. Кънев няма да се отведе от делото срещу Миню Стайков, а кампанията срещу прокурора е с цел да бъде персонално компрометиран и отстранен. Ръководството на прокуратурата няма да допусне това и подкрепя обвинителя.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение по повод поискан от адвокатите на алкохолния бос отвод на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев.

Вчера беше проведена поредната акция срещу Миню Стайков, който от около осем месеца е в ареста по обвинение за данъчни престъпления и участие в престъпна група за незаконно производство на цигари. Този път операцията беше свързана с измами с европейски средства.

Наред с тази информация се появи и друга, а именно, че на 2 май адвокатите на алкохолния бос са поискали отвод на наблюдаващия прокурор Ангел Кънев, защото бил купил имоти от конкурентите на Стайков в алкохолния бизнес – „Винпром Пещера“. Заради това адвокатите твърдят в искането си, изпратено до Специализираната прокуратура и главния прокурор Сотир Цацаров, че Кънев е предубеден.

От днешното съобщение на държавното обвинение става ясно, че искането за отвод е на самия Стайков и не става дума само за неговото дело, но и за друго, по което алкохолният бос нямал никакво процесуално качество. То било образувано на 9 октомври 2018 г. за това, че в периода 2015-2018 г. у нас е действала организирана престъпна група с цел извършването на данъчни и документи престъпления и такива против паричната и кредитна система. И това разследване се наблюдава от Кънев.

В искането за отвод се твърдят неправомерни действия от страна на прокурора за извършени персонални данъчни ревизии на Стайков и семейството му и за упражнен психологически натиск върху друг обвиняем по делото срещу алкохолния бос с цел да даде лъжливи показания.

С идентични мотиви и свидетел по второто разследване е поискал отвод на Ангел Кънев.

Проверката на прокуратурата, приключила за ден, е установила, че нищо от изложеното не отговаря на истината.

От справка в Имотния регистър и от представени нотариални актове ставало ясно, че през 2016 г. и 2017 г. Кънев е купил земеделски имоти в села в общините Елхово, Тополовград и Поморие, включително и чрез търгове, проведени на сайта на фирма „Агрион“. Той е придобил имоти и от частни лица, като е платил пазарната цена за тях по банков път. А паричните средства за сделките били с ясен и деклариран по закон произход. Освен това било установено, че Кънев не познава и не поддържа контакт със собствениците на „Винпром Пещера“.

Що се отнася до другите твърдения, то прокурорската проверка констатирала, че натиск върху обвиняем по време на разпит, проведен на 5 септември 2018 г. в Карнобат нямало как да бъде извършен от Кънев, защото той на тази дата не е бил в този град. Процесуално-следствените действия били извършени от друг обвинител от Специализираната прокуратура. А за твърдените неправомерни действия и намеса на Кънев в данъчните ревизии не били представени никакви доказателства заради това прокуратурата ги намира за „голословни“.

Исканията за отвод целят персоналното компрометиране на прокурор Ангел Кънев и отстраняването му като наблюдаващ прокурор по посочените досъдебни производства. Неслучайно тези искания са разпространени в определени медии и така в публичното пространство, преди официалното им депозиране в съответната прокуратура. Подаването на исканията за отвод е непосредствено след осъществено претърсване в дома на обвиняемия Стайков в София и откриването там на документ, който е от съществено значение за ангажиране на наказателната му отговорност“, се казва още в съобщението от държавното обвинение.

И още: „Ръководството на прокуратурата подкрепя всеки прокурор, който изпълнява служебните си задължения в съответствие със закона и няма да допусне провеждането на подобни персонални атаки от страна на обвиняеми и свързани лица с цел осуетяване на разследването срещу тях. Ръководството на ПРБ счита, че прокурор Ангел Кънев не е извършил твърдените нарушения и работата му по наблюдаваните от него досъдебни производства заслужава висока оценка“.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срам
Срам
13 май 2019 15:10
Гост

Какъв професионалист е адвокатът на Миню. Голям. И как умело се осланя единствено на правото и то единствено в съдебната зала. Или с други думи – какъвто е клиентът, такъв му е и адвокатът – единият срами честните български бизнесмени, другият – добрите български юристи.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 15:59
Гост

Тц, тц, тц… никога не е било това – цацаратурата да се използва за саморазправа от наш’те мафиоти срещу лош’те мафиоти. Справка – какво ИЗВЕДНЪЖ се случи на Цветан Василев след като се скара с Делян Пеевски и само последният остана „приятел“ с прокуратурата – въпреки че ГОДИНИ НАРЕД Цветан Василев вършеше всички тези неща и прокуратурата беше много добре запозната.

Капоне
Капоне
03 май 2019 14:45
Гост

Какъв бос е този! Краде европари и ръководи организирана престъпна група.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 14:42
Гост

Сметките на адвоката на Миню Стайков няма да излязат. Поздравления за решението на прокурора.

Анонимен
Анонимен
03 май 2019 14:47
Гост

Прозира от всякъде искането за отвод е чак след осъществено претърсване в дома на Стайков.