Един акт на Районната прокуратура в Чепеларе излиза на държавата два пъти по-скъпо от средното за страната –  294.69 лева. Средната за районните прокуратури е 152.69 лева. Щатът на РП-Чепеларе е от двама прокурори, а натовареността на този орган трайно е на последните места в страната.

Това съобщиха от прокуратурата по повод днешния протест на жители в Чепеларе срещу закриването на местната районна прокуратура и откриването на териториално отделение.

Цената на прокурорския акт е изчислена на базата на заплатите на магистрати и служители, издръжка и т.н. След преминаването на прокуратурата в Чепеларе към РП-Смолян, цената ще падне, защото обвинителят ще използва консумативите и служителите там.

Отделно статистическите данни показват траен спад на натовареността на РП-Чепеларе. През 2015 г. тя е била 1.28 на човек при средна за районните прокурори от 2.81 дела. През 2016 г. натовареността в Чепеларе пада на 1.22 (при средна 3.07), а миналата година съотношението е 1.30 към 2.98.

Натовареността на РП-Чепеларе, съобразно правилата, приети от ВСС за периода 1 януари 2017 – 31 декември 2017 г., е 1.3 на прокурор. За сравнение, за РП-Харманли тя е 5.93, за Кърджали – 3.99, за Оряхово – 4.43“, съобщиха още от държавното обвинение.

От там посочиха, че по показател „досег със съда“ (всички актове и действия на прокурора във връзка с дейността на районния съд в града), РП-Чепеларе отново е сред прокуратурите с най-ниските стойности: при 98.6 произнасяния средно за страната за 2015 г., в Чепеларе са били 41; през 2016 г. данните показват 35.5 в Чепеларе при средно 95.23, а миналата година 90.39 към 46 за Чепеларе.

От прокуратурата напомнят за пореден път, че след 1 януари 2019 г., когато районната прокуратура в Чепеларе се закрива и се открива териториално отделение двамата прокурори ще продължат да работят в града и ще изпълняват в пълен обем законовите си задължения, ще участват в съдебни заседания, ще дават дежурства и ще приемат граждани.

По никакъв начин правоприлагането в съответните населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата е гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите.

Решението за закриване на единадесет районни прокуратури е прието след внимателна преценка и анализ на няколко основни критерия:

  • трайно много ниска или извънредно висока натовареност (на прокуратурата и индивидуална на прокурор);
  • ниски стойности на натовареност по показателя „досег със съда“, който включва всички актове и действия на прокурор във връзка с дейността на съда;
  • комплексни фактори: население на районите на действие на всяка РП, брой общини, разстояние до областния център, специфични особености на района и др.;
  • кадрова обезпеченост (щатна численост на магистрати и служители), нeколкократно проведени процедури и/или прекратени процедури за избор на административни ръководители поради липса на кандидати“, уточняват още от прокуратурата.

Иначе днес жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив в знак на протест срещу закриването на прокуратурата. През 20 минути те пропускат автомобили. БНР съобщи, че някои от шофьорите подкрепят протестиращите, други казват, че са солидарни с решението на ВСС, защото това е структура, която товари държавния бюджет.

Недоволните граждани носят тениски с лика на капитан Петко Войвода – освободителя на Чепеларе, българското знаме и издигнаха плакати с призив: „На бунт!“. Те излязоха с обръщение към Висшия съдебен съвет за запазване на прокуратурата и питат какво ще се случи след закриването ѝ, което според тях ще „затрие“ курортната община.

Междувременно от Прокурорската колегия на ВСС изразиха надежда гражданите да приемат спокойно промяната, защото тя засяга само държавното обвинение и по никакъв начин не ограничава достъпа до правосъдие. От кадровия орган уточниха още, че решенията за преструктуриране на районните прокуратури са обсъдени и приети в няколко заседания, които се проведоха публично като всеки заинтересован е могъл да ги проследи онлайн на сайта на съвета.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Минувач
Минувач
24 август 2018 14:05
Гост

От всичките районни прокуратури ще закрият само единадесет. А прокуратурата в Чепеларе е на последните места по натовареност. За това е редно да я закрият.

Георги
Георги
24 август 2018 13:56
Гост

Много се радвам, че духът на капитан Петко Войвода е още сред нас. Поклон пред святата му памет. Само че той не затваряше, а проправяше пътища за българите.

Възмутен
Възмутен
24 август 2018 13:13
Гост

Абсолютно подкрепям протеста. Това решение се взе без да бъде подложено на широко обществено обсъждане с всички заинтересовани държавни и общински институции, стопански и нестопански организации, граждани, магистрати от района, както и представители на адвокатурата.

Анонимен
Анонимен
24 август 2018 13:30
Гост

Ха-ха – допитване до магистратите от района дали да се закрие прокуратурата . Ами няма нужда , защото предварително се знае какво е мнението им – искат всичко да си остане както е било – да си вземат заплатата без да работят . Спешна е нуждата от реформи – намаляване бройката на прокуратурите, на съдилищата, на общините . Населението на България намалява с по един областен град годишно и няма как да се поддържат същите структури за 6 млн население както за 9 млн население . Какви са тия съдилища и прокуратури в „градове“ с 3000-4000 души население . Какви… Покажи целия коментар »

Скиор
Скиор
24 август 2018 13:51
Гост

Ти как си с математиката? Четеш ли статистиката? Двама прокурори с по няма и две дела на година (в най-добрия случай като гледам спадът през годините). Хайде лятото е ясно-ваканция, зимата може да карат сноуборд или зимни кънки около сградата на прокуратурата за да не се губи курортният дух, а през останалото време? Ти ли ще плащаш двойно?

Минувач
Минувач
24 август 2018 13:05
Гост

Не виждам връзката между наличието на прокуратура и курортния облик на Чепеларе. То и в Свети Влас няма такава, ама си е курорт от всякъде.

Анонимен
Анонимен
24 август 2018 13:00
Гост

При тази ниска натовареност е абсолютно правилно прокуратурата да се закрие.