Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) одобри критерии за обективно разпределяне на прокурорските помощници в прокуратурите в страната.

До изготвянето им се е стигнало заради упреци на обвинители, че разпределението се прави по субективен начин и че не се отпускат бройки там, където са необходими, стана ясно от думите на председателя на комисията „Съдебна администрация“ към ПК Гергана Мутафова.

Някои ръководители на прокуратури предлагали на бройките за обвинители, които трайно стоят непопълнени, да се назначават прокурорски помощници. Но ПК на ВСС имала известни задръжки и несъгласие с това предложение.

Затова кадровиците решили, че е по-добре да има критерии за обективно разпределение и дълго време са работили по изготвянето им, като са правени анализи и различни засичания за съотношенията между служители и магистрати, натовареност по нива, брой на щатове и т.н.

Главният прокурор Иван Гешев също обясни, че получава немалко сигнали и заявления с искания за отпускане на прокурорски помощници и че този въпрос е сериозен и колегите му чакат решение.

При разпределението на прокурорските помощници ще се следват следните критерии:

  • Съотношението брой служители/брой прокурори да е под средното и натовареността да е над средната за страната за последните три години;
  • За апелативните прокуратури – ще е от значение броят на окръжните прокуратури в района, както и броят на прокурорите (като коригиращ показател);
  • За окръжните прокуратури – брой районни прокуратури и брой обвинители (като коригиращ показател);
  • Прокуратури с над 40 щата за обвинители могат да имат повече от един прокурорски помощник по преценка на ПК на ВСС.

Щатът ще се попълва при освобождаването му и при възможност за трансформиране на бройка за служител в такава за прокурорски помощник.

Критериите не се отнасят за двете върховни прокуратури и администрацията на обвинител №1, защото там броят на прокурорските помощници ще се определя от ПК на ВСС по предложение на Иван Гешев.

Гергана Мутафова обясни, че с критериите се цели да бъдат избегнат упреците на колегите им за субективно разпределяне на местата за помощници. „Тези упреци едва ли ще отпаднат, но поне да ги намалим“, каза Мутафова.

ПК на ВСС изиска от обвинител №1 всички постъпили искания за разпределение на прокурорски помощници чрез трансформиране на щат или за отпускане на нови бройки, за да бъдат разгледани от кадровиците и да се прецени кои от тях могат да бъдат удовлетворени, съобразно финансовия ресурс в държавното обвинение.

След като колегията единодушно одобри критериите, главният прокурор заяви: „Тази точка беше много важна. Свършихме добра работа в интерес на колегите от страната“.

Столичен обвинител оглави РП-Кърджали

Днес кадровиците избраха Стоян Моневски от Софийската районна прокуратура за шеф на РП-Кърджали. Той беше подкрепен със 7 гласа „за“. Само Евгени Иванов гласува за Петя Чотрова, която до 1 януари 2021 г. беше ръководител на РП-Крумовград, а след това беше назначена за зам.-шеф на РП-Кърджали.

След вота главният прокурор Иван Гешев се обърна към Чотрова с думите: „Представихте се добре, показахте изключително познаване на района. Гласуването не е лична оценка на качествата ви“.

Гешев обясни, че тамошната прокуратура има необходимост от промяна в положителна посока и заради това е предпочетен външен човек, който емоционално не е свързан с местните проблеми.

Той се обърна и към новоизбрания шеф на РП-Кърджали Стоян Моневски: „Вашата концепция не е лоша, въпросът е да я изпълните и да се стремите на изградите доверие към себе си, защото сте външен човек за този колектив и изобщо за правоохранителната система там. От усилията ви зависи как ще се впишете и как ще ви приемат. Това е първата стъпка да изпълните концепцията и не се ли справите, трудно ще изпълните това, което сте заложил в концепцията. Надявам се да успеете“.

 

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Търсете субективизма, а не обективните критерии
Търсете субективизма, а не обективните критерии
10 октомври 2021 2:57
Гост

Всичко трябва да се върне в сферата на субективното отношение , да има преценка . Едва ли някакви критерии могата да обхванат истинските проблеми . Ще играят ролята на спирачка и оправдание, коагато има крещяща нужда от помощници . Запомнете моите думи на видял и препатил такива безброй неефективни иновации завършващи винаги с крах , но осъзнат след доста време на гърба на колегите . Същата работа както с конкурсите траещи с години .

Мунтафонката от Пловдив
Мунтафонката от Пловдив
10 октомври 2021 2:50
Гост

Офффф Мутафова :))) !? От какъв зор пък критерии, да се намира на работа или да се похвали с работа ? Е колко дълго е правила анализи? Критериите , както винаги ще са ялови . По – добре беше по преценка на ВСС , а сега ще се оправдават с тях . А че
Нужда от помощници има си е очевидно, тъкмо и така се школуват младите кадри в рабоата, а не в ПУЦ-а НИП / загуби време и нерви/

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2021 17:56
Гост

От какъв зор Моневски прехвърча от Козлодуй, та в София, та в Кърджали? Другият път да го чакаме в Силистра, примерно…..

Симо
Симо
06 октомври 2021 17:01
Гост

Да, тези критерии ще сложат край на субективното разпределяне.

Митко Дансаджийчето
Митко Дансаджийчето
06 октомври 2021 16:44
Гост

С оглед практическата насоченост на бъдещите мемоари на др. Иван Гешев, герой на социалистическия труд завършил школата в полите на Витоша е нужна анамнезата: 1. Александър Гиргинов, министър на вътрешните работи, адвокат, депутат – осъден от „народния съд”, интерниран и накрая въдворен в лагера „Белене” където умира през 1953 г.; 2. Александър Огнянов, министър на правосъдието, председател на Софийския адвокатски съвет – воден на отчет от ДС; 3. Ангел Ангелов, професор по право в Софийския университет – воден на отчет от ДС; 4. Асен Аврамов, адвокат, председател на студентското дружество „Вардар”, напуснал страната след 9 септември 1944 г. – разработван… Покажи целия коментар »

Na`owi
Na`owi
06 октомври 2021 15:54
Гост

Егати и предложението.

Anonimen
Anonimen
06 октомври 2021 17:03
Гост

Напълно нелепо.

Младен
Младен
06 октомври 2021 15:54
Гост

ВСС – ОСТАВКА!

Заки
Заки
06 октомври 2021 17:04
Гост

Нямат доблест да си я подадат за съжаление.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2021 15:54
Гост

Браво. ВСС седнаха и свършиха нещо, което не е от чак такова значение за обикновения човек

Уханески
Уханески
06 октомври 2021 15:53
Гост

Критерии трябва да има и те да са ясни. Защо чак сега?

Милош
Милош
06 октомври 2021 15:53
Гост

Поздравления за дългите анализи и сметки.

Фики
Фики
06 октомври 2021 17:06
Гост

Този път се постараха.

Люкрон
Люкрон
06 октомври 2021 15:52
Гост

Затова кадровиците решили, че е по-добре да има критерии за обективно разпределение и дълго време са работили по изготвянето им, като са правени анализи и различни засичания за съотношенията между служители и магистрати, натовареност по нива, брой на щатове и т.н.

И много правилно.

Попчевска
Попчевска
06 октомври 2021 15:52
Гост

Определено се чудят с какво да се захванат. И каква работа да си намерят.

Цветан
Цветан
06 октомври 2021 17:08
Гост

Те хубаво си намират. Обаче не я вършат в крайна сметка.

Велизарски
Велизарски
06 октомври 2021 15:51
Гост

ПК на ВСС има си хас да не са доволни и да имат възражение

Kulev
Kulev
06 октомври 2021 15:51
Гост

Ред в хаоса.

Englishman
Englishman
06 октомври 2021 15:50
Гост

Ами не е лошо