В един ден Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) излезе с декларация срещу коментар на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а той пък – с опровержение на думи на представляващия съвета Боян Магдалинчев. И двете инициативи – на колегията и на Панов, са по повод на интервюта и в двете има обвинения за манипулации на обществеността.

Декларацията на ПК е заради интервю на председателя на ВКС за „Дневник“, а позицията на Панов – заради интервю на Магдалинчев за „Свободна Европа“.

Декларацията на прокурорите

Прокурорската колегия призова председателя на ВКС да се въздържа от изявления, които отразяват по манипулиран начин действията на прокуратурата и да спазва стандартите за независимост на съдебната власт, приети от Съдийската колегия преди година и половина. Повод за нея е коментарът, който Панов прави пред „Дневник“, на искането на главния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд за тълкуване на чл. 103 от основния закон. В интервюто си той казва следното: „Питането на главния прокурор до Конституционния съд относно това що е държавна измяна от президент е предупреждение по един, извинете ме за израза, „мутренски начин“ не само за президента, но и към всички, които биха въвели тази тема в публичността“.

Когато днес колегията стигна до одобряването на текста от декларацията, Гешев заяви, че напуска заседанието, защото не е редно да участва в гласуването. Все пак направи и кратък коментар. Според главния прокурор интервюто на Панов е „политическа реч, което не е колегиално към широк кръг магистрати, в частност съдии, които са с безупречна репутация“. „Основната дейност на г-н Панов е изнасяне на политически речи, явно се готви за политическа кариера. Единственото, което върши е политическа реторика. Той не участва в решаването на проблеми, които стоят пред магистратите“, заяви още Гешев.

Самата декларация е за „накърняване принципа на независимост на съдебната власт“. В нея ПК на ВСС казва, че се противопоставя на всяко действие, което поставя под съмнение и натиск магистратите и че това е недопустим опит за въздействие от вътрешни и външни фактори. Кадровиците заявяват още, че са в недоумение от определението, което се дава на искането на Гешев до КС.

Според тях „направената препратка към 90-те години е некоректна, неправилна и грубо уронваща независимостта на съдебната власт, законосъобразното упражняване на правомощията не само от главния прокурор, но и от всеки друг държавен орган е въпрос на оперативна самостоятелност“.

Нататък кадровивците казват, че изявлението на Панов съдържа „обидни и манипулативни твърдения за действията на главния прокурор“.

„От гледна точка на житейската практика сме свидетели на подобни изказвания от страна на обвиняеми и подсъдими лица, които търпят негативи в резултат на действията на Прокуратурата. Абсолютно недопустими са направените твърдения за председател на върховен съд, който би следвало да е гарант за върховенството на закона в Република България. Неговите внушения поставят под съмнение и уронват авторитета на Прокуратурата на Република България, като дават повод на лица, засегнати от нейните действия, да изразяват аналогични мнения в публичното пространство“, се казва още в декларацията.

Опровержението на Панов

Председателят на Върховния касационен съд пък в специална позиция отрече да са пристигали данни от САЩ с поверителна информация за съдията от Специализирания съд Антон Миталов.

На 5 февруари държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео издаде забрана Миталов и семейството му да влизат в щатите, тъй като бил замесен в сериозна корупция. Изявлението дойде само ден, след като посланикът на САЩ в България Херо Мустафа каза, че имат намерение да предприемат „мерки със зъби в борбата с корупцията“.

След това срещу съдия Миталов започна дисциплинарно производство, но така и не стана ясно в каква корупция е замесен, тъй като срещу него няма образувани дела, нито беше изнесена информация за постъпвали сигнали. Името на Миталов стана известно единствено покрай казуса с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който беше обвинен в шпионаж. Въпреки това, миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая пък Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

След това Инспекторатът съобщи, че е извършил проучване и е дал становище, че няма основание за образуване на проверка по случая, тъй като не са установени нарушения по образуването, движението и приключването на делото срещу Малинов.

Пред „Свободна Европа“ вчера Боян Магдалинчев каза, че Висшият съдебен съвет е получил през март писмо от Министерството на външните работи (МВнР) с поверителни данни от представители на Държавния департамент на САЩ по случая с Миталов.

„Получихме писмо от МВнР, то е с гриф „поверително“, поради което няма да разгласявам съдържанието му в тази посока. Тези материали са предоставени на вниманието на председателстващия Съдийската колегия Лозан Панов – това е писмо от срещи с представители на Държавния департамент“, каза Магдалинчев с уточнението, че данните са предадени и на дисциплинарния състав във ВСС, разглеждащ искането на правосъдния министър Данаил Кирилов за уволнението на Миталов.

Днес Лозан Панов заяви в официална позиция, че изнесеното от Магдалинчев не отговаря на истината. В нея се казва, че председателят на ВКС „категорично възразява срещу опитите на представляващия ВСС да манипулира общественото мнение и да създаде неверни внушения за съществуващи доказателства“.

Според Панов става дума само за копие от паметна бележка за проведена среща във външното министерство с посолството на САЩ, която се е състояла на 20 март.

„В т. нар. писмо с гриф „поверително“ от МВнР, по думите на представляващия ВСС г-н Боян Магдалинчев в интервюто му за „Свободна Европа“, само се обективира наличието на проведената среща, но не се съдържа информация, която да дава отговор на питането на Съдийската колегия на ВСС относно твърденията за корупционно поведение на съдия Андон Миталов“, посочва Панов и припомня, че е искал информация за твърдяното корупционно поведение на Миталов, както от прокуратурата, така и от антикорупционната комисия, но такава не е получил.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гражданка
Гражданка
13 май 2020 21:03
Гост

Ами… тези разпри омръзнаха на всички от гилдията. ВКС, без извинение, не е за похвала. Влачене на дела, липса на тълкувателни решения и т.н. Май натам трябва да се насочи дискусията, но не би.
Колкото до Лозан Панов, той е свикнал да бъде в светлината на прожекторите. 2015 г. не е чак толкова отдавна, та да не помним какъв вой беше при избора му. Ако някой е забравил, да си припомни:
https://www.capital.bg/blogove/pravo/2015/01/29/2462594_lobito_na_dps_i_cacarov_izbra_lozan_panov_za/
https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/01/29/2462590_lozan_panov_e_noviiat_predsedatel_na_vurhovniia/
Дано не се намери талантлив читател, който да разбере горенаписаното като похвала към ВСС или главния прокурор. 😀

гражданин
гражданин
13 май 2020 17:03
Гост

Лозан Панов е единствената личност в този неравен и нечестен сблъсък. А магдалинчовци, гешевци, мавровци и пр. нищожества и подлоги ще отидат на бунището на историята. Като си изкарат мандатите никой няма да ги помни. Макар че те май точно на това разчитат всъщност

Хон Гил Дон
Хон Гил Дон
13 май 2020 16:51
Гост

Добре, че е Панов, че да има с какво да си запълват работното време иначе бездействащите, но за сметка на това високо платени, членове на ВСС. Ако го нямаше Панов, щеше да лъсне още повече нищоправенето им, което вчера беше и публично признато от Боряна Димитрова на заседанието на СК. Три години мандат досега – три години клатене на краката, изключая проявите на „невиждана ярост“ спрямо Панов. След година и нещо като му изтече и на него мандата, да видим с какво ще се заемат във ВСС – явно с нищо

Хон Гил Дон
Хон Гил Дон
13 май 2020 16:53
Гост

Абсолютно си прав.
По този повод се сещам са един известен виц, който с известна перифраза би звучал така:
– Какво прави член на ВСС, умрял от коронавирус.
– Отговор – пак нищо….

Анонимен
Анонимен
13 май 2020 18:36
Гост

Лошото е, че са му вдигнали мерника.

Шумковски
Шумковски
13 май 2020 16:31
Гост

Кашата е на ниво. Както само в България може. Евала.

Olq
Olq
13 май 2020 16:32
Гост

Е вие какво искате? Тези произлизат от народ, който обича да яде…Кренвирш и любимата му дестинация е… Дубай! Какво да кажем.

хриси
хриси
13 май 2020 18:37
Гост

На гол за…к, чифте пищови.

ЗапетУйка
ЗапетУйка
13 май 2020 16:31
Гост

Зилагат се като кифладжии

Лили
Лили
13 май 2020 18:41
Гост

Дори кифладжийте не могат да постигнат този ефект.

адв. Маринков
адв. Маринков
13 май 2020 16:30
Гост

Защо ни занимвате с тези тертиплии?

Cancurov
Cancurov
13 май 2020 16:30
Гост

Положението е плачевно.

Филип
Филип
13 май 2020 16:28
Гост

„По делата ще ги познаете“

Емилиева
Емилиева
13 май 2020 16:28
Гост

Ти да видиш. Скандалите с Панопв не спират.

шони
шони
13 май 2020 18:42
Гост

Какво ви учудва. След като не им свири по свирката.

Равиоленска
Равиоленска
13 май 2020 16:27
Гост

Гешев го раздава голям муралист…

мими
мими
13 май 2020 18:43
Гост

Все едно не го знаем що за стока е. Ама и ние извадихме късмет с този главен.

Temelko
Temelko
13 май 2020 16:27
Гост

А така. Изпокарайте се. Толкова ви е акъла.

Зара
Зара
13 май 2020 18:39
Гост

Сефте. Бетер цирк са. А и работата им върви едно лежерно…