Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет сезира Висшия адвокатски съвет (ВАдС) с искане да вземе отношение за поведението на адвокат Илиан Василев, който, според нея, е отправил обидни и груби нападки към магистрати, които уронват  престижа на съдебната власт и на адвокатурата.

Колегията ще сезира и Съвета за електронни медии заради участието на Василев в предаването „120 минути“ по бТВ, в което също коментира действия на специализираните съд и прокуратура във връзка с делото срещу бизнесмените Пламен и Атанас Бобокови.

На заседанието си днес Прокурорската колегия прие и декларация (виж пълния текст тук), в която осъжда коментарите към магистратите по делото, отправени от Василев в отворено писмо до медиите от 4 юни (виж пълния текст тук) и в предаването по бТВ от 7 юни. Членовете на колегията заявиха, че са особено възмутени от коментарите по отношение на говорителя на главния прокурор Сийка Милева, които определиха като „унизителни, обидни и сексистки“.

По повод досъдебното производство срещу братя Бобокови, в края на миналата седмица адвокат Василев, който защитава Атанас Бобоков, разпространи писмо, в което казва следното: „Имам пълното основание да твърдя, че това дело по много страшен начин разкрива горчивата истина, че органите на българското специализирано правораздаване настъпателно и целенасочено започват да разрушават устоите на стопанския живот и свободната инициатива, посягайки, без всякакви доказателства, на светъл бизнес, развивал се в продължение на десетилетия… Никой от така наречените специализирани съд и прокуратура не желае да прочете делото, да го прочете не отгоре-отгоре и на пръв поглед, а да го прочете истински. За пореден път е достатъчно началниците им да кажат какво трябва да е решението и те покорно го изпълняват“.

В декларацията на Прокурорската колегия от днес се казва още, че според етичните норми адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда по начин, противоречащ на законите и етичните  правила. „Затова тяхното поведение в публичното пространство и в отношенията им с органите на съдебната власт следва да бъде законосъобразно, дори при публични коментари по висящи дела, включително вземане мярка за неотклонение на подзащитни в хода на конкретни наказателни производства. Подобни действия – особено необосновани и неподкрепени с конкретни факти, са опит за въздействие и пряко влияние върху решението на съдебния състав от Апелативния специализиран наказателен съд„, се казва още в декларацията. Кадровиците отбелязват, че мястото на решаване на правни спорове е съдът, а не медиите.

Нататък ПК на ВСС акцентира и върху коментари на адвоката за говорителя на главния прокурор Сийка Милева. „Зрителите станаха свидетели как по недопустим начин говорителят на главния прокурор на РБ – Сийка Милева стана обект на
унизителни и обидни нападки и сексистки внушения, с които пряко се уронва престижа на съдебната власт. Намираме за дълбоко неуместно да преповтаряме съдържанието на обидните квалификации по отношение на прокурор Милева, но изразеното от адвокат Илиан Василев по нейн адрес намираме, че е в много сериозен разрез, както с добрия тон, така и с Етичния кодекс на адвоката„, се казва в декларацията.

В интервюто си пред бТВ, коментирайки действията и медийните изяви на прокуратурата, Илиан Василев каза, че се кандидатира за говорител на главния прокурор, защото: „Прекрасната Сийка Милева, която благодарение на красивата външна част на главата си, в момента е прокурор във Върховната касационна прокуратура. Всяка думичка, която излиза от нейната уста, срива авторитета на прокуратурата неимоверно„.

Тъй като намира поведението на Илиан Василев и използваните от него изразни средства като уронващи престижа не само на съдебната власт, но и на адвокатурата, Прокурорската колегия сезира Висшия адвокатски съвет.

Същевременно кадровиците се обръщат към СЕМ „във връзка с употребата на ефира за отправяне на манипулативни твърдения, които нарушават професионалните журналистически стандарти“.

Прокурорската колегия реши да изпрати декларацията си и на Европейската комисия, на посолствата на държавите членки на ЕС, както и на САЩ, и Великобритания с оглед новия мониторинг за върховенството на правото.

Главният прокурор Иван Гешев заяви, че подкрепя декларацията. „Мястото за решаване на определени правни спорове е съдебната зала и това не би следвано да се случва с лични нападки, а с юридически аргументи. В хора на съдебното производство няма личен момент и не би следвало да има личен момент. Определенията и квалификациите, които преминават границата на нормалното и на мъжкото поведение, защото един мъж не би следвало да има такова поведение към една дама, засягат сериозно не само устоите на съдебната власт, но в крайна сметка разклащат и общественото доверие  в юридическата професия, независимо дали става въпрос за магистрати и адвокати“, заяви Гешев.

Георги Кузманов също каза, че подкрепя декларацията, защото не бива да се допуска адвокати да „нападат магистрати с безпочвени обвинения“.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
11 юни 2020 17:27
Гост

Тя прокуратурата пък едни юридически аргументи вади, да ти зайде акъло 🙂 – да припомня ли,някои изказвания на нейните главатари,по медийни публикации:

1. ‘Над мен е само Бог’ – го’син Татарчев
2. ‘Тук е плод и зеленчук“ – го’син Филчев
3. „Аз съм инструмент в ръцете на Бог – го’син Гешев

Граучо Маркс
Граучо Маркс
11 юни 2020 14:56
Гост

Всеки прокурор е в своята компетентност може да арестува, който си пожелае съдия. Но за сметка на това някакъв си адвокатин им е крив на правосъдието…

Гост
Гост
11 юни 2020 12:01
Гост

Съгласен съм със становището, че всичко следва да се реши в съда, но тогава недоумение будят фактите на медийните изяви на прокуратурата, твърдения по висящи производства и определяне на обвиняеми за виновни, естествено без влязъл в сила съдебен акт. въпреки привилегированото положение на прокуратурата в рамките на ДП, където прокурора е цар, то същия би следвало да запази своите аргументи за съдебната зала. Това следва ли да се приеме за опит за манипулиране на съда от прокуратурата.

реалист
реалист
11 юни 2020 11:44
Гост

Декларацията на ПК също е сексистка, това как ви звучи: „Определенията и квалификациите, които преминават границата на нормалното и на мъжкото поведение, защото един мъж не би следвало да има такова поведение към една дама“ Така значи, за мъжете тъй, за жените инак. Като е мъж трябва да си мълчи, не може да я критикува щом е жена. Впрочем тая Сийка откога е дама, английската кралица ли й даде титла или е омъжена за някой британски лорд.. Това ако не е сексизъм не знам. Че и намекват че е ненормален задето ги е подразнил. Виждам обаче че се завръщат тоталитарните… Покажи целия коментар »

Харпо Маркс
Харпо Маркс
11 юни 2020 9:47
Гост

Винаги са интересни плюнките по някой адвокат или адвокатурата. Сякаш адвокатите ви подслушват, закриват ви бизнеса, арестуват ви и прочие…, а не прокуратурата и репресивния апарат. И да адвокатите не са част от органа по назначение и уволнение на съдиите.
Адвокатът е единствения човек, заедно с майка ви, който ще ви защитава, въпреки че знае, че сте виновни.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 юни 2020 15:02
Регистриран

Уау, колега.Велико съждение.Така е.Само мама знае как и кога пишкат момченцата, кат се втурнат към огромната стена с цел да я прескочат.Но…къде са съдийките?! Дами изискани и знаещи , но със тънки прозрачни чорапки обути за по- лесно?!Адвокатурата няма власт и е често преследвана от своите опоненти.Пази ги само БОГ.Но по- сигурна закрила няма.

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 9:14
Гост

Онуй с олигофреничния поглед под каскета кога ще се оплаче от лайнометитните медии на господаря си, които ежедневно бълват фекалии по всеки, който не е съгласен с тезите или действията на Каскетното ведомство, официално водещо се като Прокуратура?

advokat
advokat
11 юни 2020 7:26
Гост

Илиян или Илиан (не съм сигурен), фукльо, просто е на правилното място в правилното време, той е от котилото на Доковска и другите – прекрасен юрист, но се самозабравя – то ако е лесно да си каратист – всеки щеше да стане. Кантората на Доковска неведнъж са ми късали нервите – не си проверяват делата, не правят анализ, действат на едро, самата Доковска ме кара като слуга – аз да се обаждам по телефона – все едно съм долен плебс – иначе кристален мозък, но дотам – нахалство, доминация, такива неща – жива и здрава. Василев не може на отявлени… Покажи целия коментар »

реалист
реалист
11 юни 2020 11:54
Гост

„като слуга – аз да се обаждам по телефона – все едно съм долен плебс“ звучите като доста надут човек, така както се гневите на други за същото

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 юни 2020 15:27
Регистриран

Сте частично,но навреме,прав. Даниелка е умерен и етичен,но уморен от злостността,Адвокат. А живков е минало.Важното е не само да коментираме.А да издадем наша си декларация ,ведно подписът на поне един съдия( с достойнство). И да изкрещим интелигентно “ Не на обвинителните заклюючения публично преди влязла в сила орисъда“.И е така.Подписвам се…

Адвокат-Маргинал
Адвокат-Маргинал
10 юни 2020 22:00
Гост

Браво на колегата. Хубаво е да се чува истината и публично, а не само под сурдинка. Подкрепям казаното във всичките му аспект. А тия, завършилите милиционерската школа, има мниги да тичат по пистата на правото, докато схванат разликата между ролята на защитата и ролята на обвинението. А то нашето родно каскетно обвинение нали яде бой в Дубай:)) Сега е ред да яде шамари и в Росината и да не се сърди, като лигаво хлапе, на което са му изяли десерта. Не са само прокурори, следователи и полицаи онези, които имат правото да престъпват принципите на закона и Конституцията и да… Покажи целия коментар »

Иван Петров
Иван Петров
10 юни 2020 21:08
Гост

Очевидно е необходимо спешно изменение на чл.198, ал.1 от НПК в смисъл: „Материалите по досъдебното производство не могат да се разгласяват до завършването му.“ И без това прокурорите са сезирали ВАдС, нека последния да внесе искане за законодателна промяна, за да престане порочната практика да се поднасят на медиите „избрани съчинения“ от разследването.

контрол
контрол
10 юни 2020 23:28
Гост

А МНО при закрити врата ли да се гледат?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
11 юни 2020 15:24
Регистриран

И още : при нарушаване на забраната, гласовитият да бъде съден за превишени права и публипно охулен…

адвокат
адвокат
10 юни 2020 20:15
Гост

Всичко ще си дойде на мястото, ако народа се пробуди и удари як прът на Тиквоча, а после на Каскета ! На зла круша – зъл прът ! Ама не – страх е обзел народа. Така че, браво на колегата Василев.

Адвокат
Адвокат
10 юни 2020 19:23
Гост

С 2 ръце и 1 крак се подписвам под казаното от колегата!!! Явно истината на им понася…

Анонимен
Анонимен
11 юни 2020 8:36
Гост

Аз не мога така. Йога ли трениращи?

Революция
Революция
10 юни 2020 18:20
Гост

Ненадминати наглеци! Искат да задушат всеки инакомислещ и свободомислещ глас точно както Ердоган в Турция! Кафявите медии на Пеевски като заливат ежедневно Лозан Панов с помия тогава защо не реагират, а??? Изроди!

реалист
реалист
11 юни 2020 11:49
Гост

Даже в Турция явно не е толкова отчайващо положението в това отношение щом опозиционен кандидат успя да спечели в Истанбул и съдът потвърди резултата. В Русия и България подобно нещо кога и как?

2loop
2loop
10 юни 2020 16:53
Гост

За кучета, котки и прокурори може, за адвокати – не може.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2020 15:45
Гост

Кога ли най-сетне Прокурорската колегия ще приеме не само декларация, но и дисциплинарни мерки срещу ежедневно нарушаваните от Главния прокурор и подчинените му разпоредби на ЗСВ, а именно:
Чл. 211.
(2) Съдиите, ПРОКУРОРИТЕ и следователите СА ДЛЪЖНИ ДА ПАЗЯТ КАТО СЛУЖЕБНА ТАЙНА сведенията, които са им станали известни в кръга на службата и засягат интересите на гражданите, юридическите лица и държавата.

Чл. 212. Съдиите, съдебните заседатели, ПРОКУРОРИТЕ и следователите нямат право да изразяват предварително становище по възложените им дела, както и становище по дела, които не са им възложени.

Жени Пръскачката
Жени Пръскачката
10 юни 2020 15:38
Гост

Много интересно как Гешев и Ко узряха за идеята, че мястото да се решават делата е съд. зала, а не медиите, след като самият Гешев, подчинената му Сийка и останалите му подчинени спецпрокурори от сутрин до вечер не се спряха да дават изявления на импровизирани или нарочни брифинги пред знайни и незнайки мисирки, на които громят и заклеймяват кого ли не – не само обвиняеми, но и неудобни тям необвиняеми лица, които си позволявали да ги критикуват. Не влиза ли тази позиция в парадоксален дисонанс с публикуването на протоколи и доказателства от досъдебни производства? Или пък позицията е, че ПРБ… Покажи целия коментар »

Zeta
Zeta
10 юни 2020 14:58
Гост

Дано излезе истината на яве. Ама тя истината някога е субективно понятие

Цаци
Цаци
10 юни 2020 15:03
Гост

Зависи Темида до колко е сляпа.

Живко
Живко
10 юни 2020 14:58
Гост

Пълна пародия

Umberto
Umberto
10 юни 2020 14:58
Гост

Излагат се. Това са хора с положение и трябва да са уважавани от народа, а се излагат, като се разправят, като в махалата

Любо
Любо
10 юни 2020 15:04
Гост

Те и в Парламента трябва да са с авторитет, ама обикновено сме на безплатен цирк когато ги глрдаме.

Юлия
Юлия
10 юни 2020 14:57
Гост

Тия какво са се наострили чак така бе?

Spiridon
Spiridon
10 юни 2020 14:55
Гост

Чак пък така… айде айде

Николина
Николина
10 юни 2020 14:55
Гост

Нарочили са го явно!

К
К'во пък толкоз?
10 юни 2020 15:05
Гост

Ммммммм, да! Иначе нямаше да вдигат такава пушилка.

Хриси
Хриси
10 юни 2020 14:52
Гост

Ако ще се правят коментари, то това трябва да е съвсем безпристрастно.

Янаки
Янаки
10 юни 2020 14:53
Гост

Да, в противен случай се уронва престужът на цялата гилдия.

Киро
Киро
10 юни 2020 14:50
Гост

Не съм гледал предаването, обаче отправяне на манипулативни твърдения в ефир е недопустимо.

Юлия
Юлия
10 юни 2020 14:55
Гост

Валери Симеонов какво прави?

Ники
Ники
10 юни 2020 14:49
Гост

Все още не виждам нужда от спецсъдилищата и прокуратурата.

Юлия
Юлия
10 юни 2020 14:56
Гост

Явно са го нарочили за махане. Така ще стане ми.

Георги
Георги
10 юни 2020 14:48
Гост

Не зная до днес какви са действията на прокуратурата и съда по отношение на делото срещу Бобокови. Но тези хора са за съд.

Лалов
Лалов
10 юни 2020 14:56
Гост

От прокуратура оглавена от Гешев не чакай нищо да се случи

Манипулатор
Манипулатор
10 юни 2020 14:45
Гост

Сега ли се сетиха, че адвокатът не може да се опитва да влияе пряко или косвено на съда чрез своите изяви

Haralampi
Haralampi
10 юни 2020 14:57
Гост

Бе като цяло е ясно, че има схема

МГМ
МГМ
10 юни 2020 15:06
Гост

Както винаги. Сценарият е на лице.