Твърдението на вътрешния министър Бойко Рашков, че редица прокурори са нарушили закона и трябва да бъдат отстранени от Висшия съдебен съвет (ВСС), беше окачествено като недопустимо и съдържащо  негативни коментари и манипулативни внушения от Прокурорската колегия.

Тя излезе с декларация (пълния ѝ текст виж тук), която е приета по реда на специалния механизъм за реакция на колегията при засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

В нея се заявява: „За пореден път през последните дни представител на държавната власт използва предизборна реторика от позицията на министър, отправяйки необосновани нападки към съдебната власт. Продължава нагнетяването в общественото пространство на съмнения за нарушаване и неизпълнение на основното конституционно правомощие на Прокуратурата – да следи за спазването на законността. Считаме, че твърдените политически и партийни зависимости, поръчкови репресии срещу определени лица и препятстване работата на органите на МВР от страна на Прокуратурата, не са израз на конституционно закрепеното право на изразяване на мнение. Те са опит за неправомерно въздействие върху дейността на магистратите и тяхното дискредитиране в противоречие на европейските стандарти и ценности, които България споделя“.

Думите на Рашков, които я предизвикаха, бяха: „Трябва да се предприемат незабавни кадрови мерки по отношение на редица прокурори в нашата страна, които са допуснали нарушение на закона, които са уронили престижа на съдебната власт и те трябва да бъдат отстранени от ВСС, който вече няколко години безучастно гледа какво става в прокуратурата и не си изпълнява ролята на висш орган на съдебната власт. Ако той не се справи, а няма изгледи да се справи, тъй като не виждам воля в този състав, това трябва да се направи от следващ ВСС, в който трябва да влязат достойни хора, които ще реагират на безобразията, които например прави един главен прокурор на държавата“.

Коментарът му беше в деня на празника на МВР и според Прокурорската колегия е „грубо посегателство към установеното взаимодействие между Прокуратурата и органите на МВР за опазване на правовия ред в България и защита на българските граждани“.

„Създава се усещане за дестабилизация и липса на държавност, и се провокира неоправдано напрежение между служебното правителство, МВР, съдебната власт и гражданите“, заявява тя в декларацията.

Освен това Прокурорската колегия призовава ръководство на МВР и служебното правителство да не нарушават принципа за разделение на властите и „да се съхрани изграденото доверие, професионално и ефективно взаимодействие между правоохранителните и правораздавателните органи“. Като подчертава, че ще се противопоставя на всяко посегателство срещу независимостта на държавното обвинение, прокурорите и следователите, която е гаранция за справедливо, безпристрастно и ефективно правосъдие.

Колегията ще изпрати декларацията си до президента Румен Радев, премиера Стефан Янев, посолствата на страните от Европейския съюз, на САЩ и Великобритания, както и до Европейския парламент, Европейската комисия, комисията „ГРЕКО“ и Венецианската комисия.

С позиция срещу изказването на Рашков излязоха днес и прокурорите от Пловдив.

„Тези изявления представляват опити за намеса в конституционно и законово установените функции на прокурорите и са сериозна заплаха за независимостта им, с което застрашават върховенството на закона в правовата държава. Заявяваме, че се противопоставяме на опитите за посегателство върху независимостта на Прокуратурата и вмешателството в нашата работа по конкретни досъдебни производства“, заявяват магистратите.

Още вчера изказването на Рашков беше определено от ръководството на държавното обвинение като грубо посегателство върху независимостта ни и опит за вмешателство, а после и от Асоциацията на прокурорите като най-груба форма на политически натиск и безпардонно нарушение на разделението на властите (повече виж тук).

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Spiro
Spiro
06 юли 2021 14:49
Гост

Твърдението въобще не е недопустимо и съдържащо негативни коментари.

Филип
Филип
06 юли 2021 14:50
Гост

Така ще кажат. Истината в очите боли.

Срам нямат!
Срам нямат!
06 юли 2021 14:10
Гост

Оставка бе цървули свински!

Simeon
Simeon
06 юли 2021 14:50
Гост

А, дано! Ама надали.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 12:44
Гост

Прокурорите под независимост разбират само-оставете ни да действаме според собствените ни лични зависимости.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 11:20
Гост

Е то – извинявай, очевидни кражби не се хващат, айде за някакви кокошкари се вдига шум и все едно Ал Капоне – ама сега – виждаме странно разминаване в лукса и доходите на някои индивиди.

Но – ако е такава политиката – нека да е такава – да има свобода и произвол, но – все пак – това отблъсква инвеститорите, едва ли ще се зарадват на това, да ги оберат.

Впрочем съдебната система е недъгава – но темата е дълга и не е за тук.

Има ужасно много връзкари на всички нива.

Улпия
Улпия
06 юли 2021 9:48
Гост

Ауу, сега Рашков ще ги пенсионира всички.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 9:48
Гост

ВСС трябва да се разпусне незабавно

Spiro
Spiro
06 юли 2021 14:51
Гост

Направо да излизат в безкрайна лятна почивка.

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 9:48
Гост

И при ГЕРБ беше зле, но тия са един път!

Mavri
Mavri
06 юли 2021 9:47
Гост

Супер е да спазват всички законите, но явно за комунистите те не важат!

Анонимен
Анонимен
06 юли 2021 9:47
Гост

По-наглото е, че всички те се гласят да управляват още с месеци. След назначаване на ново правителство. Един вид тях да си ги оставят.

Темелкова
Темелкова
06 юли 2021 9:47
Гост

Рашков и всички в кабинета си правят каквото знаят. Не е за вярване, че те ни управляват сега.

Andromedov
Andromedov
06 юли 2021 9:46
Гост

100% са прави, но Рашков си знае неговото

Меринчев
Меринчев
06 юли 2021 9:45
Гост

Да спазва

оставка
оставка
06 юли 2021 9:21
Гост

С тези реакции само потвърждават констатациите на Рашков, че този ВСС трябва да бъре разпуснат НЕЗАБАВНО!

анонимен
анонимен
06 юли 2021 9:19
Гост

Ееее тази декларация чаках! Как щях да живея без нея…

Spiro
Spiro
06 юли 2021 14:51
Гост

И аз така.