Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет призовава за професионален и обществен дебат със сериозни аргументи и добронамерен тон за процедурата за избор на нов главен прокурор. Кандидатът е само един – зам.-главният прокурор Иван Гешев.

В позиция до медиите колегията апелира към обществото и журналистите за повече толерантност и отговорност в дискусията, защото така ще се даде възможност на гражданите „сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа“.

Повод за становището на ПК на ВСС е публикация в „Капитал“ със заглавие „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, която се фокусира върху подкрепата за зам.-главния прокурор, както и писмо от Асоциацията на прокурорите, които пък поискаха колегията да защити Силвия Соколова от спецпрокуратурата, която е спомената във въпросния журналистически материал.

В него се припомня, че през 2013 г. Соколова е била един от свидетелите по дисциплинарното производство срещу вече покойния член на ВСС Камен Ситнилски във връзка с избора на членове на съвета преди седем години. Тогава тя заявява, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си.

Споменава се и фактът, че първото име в подписката в подкрепа на Гешев е на Димитър Петров, който няколко дни по-късно е избран за шеф на спецпрокуратурата.

Затова Прокурорската колегия казва в позицията си, че е обезпокоена от негативната кампания в част от медиите срещу Иван Гешев и срещу прокурорите и следователите, които са изразили подкрепата си за неговата кандидатура.

ПК на ВСС добавя, че в материала има „тенденциозни внушения“, които засягат Соколова, Петров и кадровите решения от последните заседания на колегията.

От Прокурорската колегия отбелязват и че следят „тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи“ като посочват, че тези прояви „създават предубеденост и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане“.

Същевременно беше разпространено становище и на ръководството на прокуратурата, което иска колегията да реагира и на други медийни публикации.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
07 август 2019 19:01
Гост

Да не би нещо да са се объркали от ВСС? Живеем в свободна и демократична страна и е недопустимо изборът на главен прокурор да не е предмет на обществен дебат. Значи, който го хвали Гешев е добронамерен, а който го критикува е злонамерен? Вие народа ли си плашите? Тези времена от минаха, господа прокурори! Напротив, трябва да има обществен дебат по въпроса има ли този човек правни знания, опит правен и житейски, култура и морал да застане начело на прокуратурата, която е призвана да отстоява именно законността. А, има ли законност без свобадата да говорим, господа прокурори?

Анонимен
Анонимен
07 август 2019 14:13
Гост

А къде са същите тези призоваващи, когато ЕЖЕДНЕВНО медиите на Делян Пеевски БРУТАЛНО заливат с помия магистрати, които не са съгласни с това, което е в угода на Цацаров и Пеевски? На всички, които не играят по тяхната свирка – повдигат им по едно скалъпено и абсурдно обвинение и после излизат с аргумента, че не можело да се дава вяра на медии на подсъдими бизнесмени. Обаче хората, особено юристите, не са прости и виждат, именно „медиите на подсъдимите“ разкриват в максимална степен обективната истина. И цацароидите именно от това ги е страх.

Ахат
Ахат
07 август 2019 13:46
Гост

Нормално е общественото мнение да е поляризирано. Всеки си има право на мнение. Ако и това не е така, вече съвсем ще се превърнем в овчи народ.

Напротив
Напротив
07 август 2019 13:38
Гост

За какъв спокоен тон призовават, при положение, че се избира човек на позиция с огромна власт за цели седем години! Напротив, сега трябва да се надига глас, защото несъгласните трябва да бъдат чути и обществото не трябва да си затваря очите. Толерантност и спокойствие сега означават, че утре ще осъмнем с нов главен прокурор, който ще бъде недосегаем.

Лобисти
Лобисти
07 август 2019 13:19
Гост

Тепърва ли ще си правим изводи за качествата на издигнатия кандидат? Ние вече имаме наблюдения. Или може би трябва да ни се наложи мнение?

Анонимен
Анонимен
07 август 2019 13:32
Гост

Съветвам интересуващите се от избора да прочетат становището на Васил Петров от СРС. Страхотно е. Но се съмнявам някой да го вземе предвид.
http://www.vss.justice.bg/root/f/upload/24/st-v-petrov.pdf

Сефте
Сефте
07 август 2019 13:18
Гост

Прокурорската колегия опъна чадър над Иван Гешев.

Анонимен
Анонимен
07 август 2019 13:31
Гост

Нали си е неин кандидат, ще си го брани. Иначе какво? Да признае, че е издигнала човек, който им е спуснат?

Гошо
Гошо
07 август 2019 13:43
Гост

Поне Кирилов можеше да издигне кандидат ей така от кумова срама. А не да ни го натресат този.

адвокат
адвокат
07 август 2019 14:34
Гост

Не може да си добронамерен към някого, който подценявайки правната култура на всички зрители, се подиграва на юристите от екрана на телевизора. „Каквото си посял, това ще жънеш; „На зла круша зъл прът“.