Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска от Народното събрание задължително тълкуване на няколко параграфа от преходните и заключителни разпоредби в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда преназначаването на магистрати и служители от предстоящите на закриване специализирани съдилища и прокуратури.

Главният прокурор Иван Гешев на свой ред също поиска задължително тълкуване на ПЗР на ЗСВ, но в частта, отнасяща се до съдбата на делата в спецструктурите. Гешев поиска парламентът да му каже как магистратите и ръководителите на спецъсидилаща и прокуратурите ще изпълнят в 7-дневен срок задълженията си по прехвърлянето на делата и преписките в други органи на съдебната власт, още повече че тези две структури вече ще бъдат закрити (виж искането тук).

Какво попита Прокурорската колегия

Миналата седмица и двете колегии на ВСС спряха преместването, за да изчакат Конституционния съд (КС), който трябва да се произнесе по искането на главния прокурор Иван Гешев срещу разпоредбите от ЗСВ, отнасящи се предимно до „премахването“ на спецсъдилищата и прокуратурите (виж тук).

През април депутатите гласуваха промени в закона, с които спецструктурите престават да съществуват от 28 юли. Магистратите там трябва да бъдат преназначени в равни по степен съдилища и прокуратури.

Днес Огнян Дамянов от ПК на ВСС постави 9 въпроса, които според него и колегите му показват празноти и неясноти в ЗСВ.

Според приетите текстове спецобвинителите могат да изберат къде да бъдат преназначени, но в същото време е въведен квотен принцип, като в една прокуратурата могат да бъдат преназначени до 1/3 от тях. Освен това в закона пише, че преместването не трябва да засяга придобития ранг и заплатите им.

Дамянов обясни, че остава неясно при липса на съгласие на магистратите да отидат в определена прокуратура или съд, как ще става преназначаването. Според членовете на колегията Народното събрание трябва да каже по какви обективни критерии ще се извърши преместването по въведените квоти за магистратите с еднакви длъжности и рангове, без да се засегне еднаквият им статут и при липса на съгласие за преназначаване.

Дамянов прогнорзира, че тези въпроси ще доведат до редица дела във ВАС, като е напълно възможно съдът да спре предварителното изпълнение на решенията на ПК на ВСС за преместването на магистратите, каквото е предвидено в закона. А това на свой ред пък поставя в риск делата, допълни Дамянов.

В тази връзка той уточни, че се иска и тълкуване за това как ще се гарантира принципът за неизменност на съдебния състав по делата, по които е проведено разпоредително заседание в случаите, в които обжалвалите преназначението си съдии трябва да продължат участието си в съставите. „Дали тези дела ще започнат отначало, тъй като тези съдии обективно няма как да продължат участието си като част от съдебните състави„, попита Огнян Дамянов.

Според него ще има магистрати, които ще останат с неясен статут, докато приключат започнатите си дела, а това можело да отнеме още години. След като преназначенията вече бяха спрени заради КС, Огнян Дамянов попита какъв ще бъде статутът на спецмагистратите след 27 юли – къде ще работят и кой ще им плаща осигуровките, а в същото време служителите трябва да бъдат преназначени по Кодекса на труда и до 27 юли да заемат новите си длъжности.

„Ще се стигне до парадокс, че от 28 юли ще има несменяеми магистрати с липсваща администрация, деловодна система и регистратура“, каза Дамянов.

Друг съществен проблем според него е преназначаването на административните ръководители и техните заместници, като става дума общо за 13 магистрати. По думите му, за тях не е ясно дали трябва също да бъдат преназначени до 27 юли, или трябва първо да спазят изискването за организиране и предаване на делата и преписките в 7-дневен срок след тази дата.

Дамянов пита и как ще става преназначаването им – дали трябва да се върнат на старите си места, да бъдат преназначени като административни ръководители, или като редови магистрати.

„Неясна е волята на законодателят за техния статут и възнаграждения. Те имат 5-годишен мандат, а със закона се задължава ВСС да прекъсне мандата и да ги понижи на практика“, каза Дамянов.

„Трябва да реагираме, но аз нямам почти никаква надежда, че ще получим задължително тълкуване – Народното събрание няма капацитет да го даде, а и времето е малко. Да изпратим възможно най-бързо въпросите и да отидем да запалим по една свещ, а ако не ни отговарят, да мислим какво ще правим“, каза и Евгени Иванов, след което колегията единодушно гласува за изпращане на въпросите в парламента.

Какви са опасенията на главния прокурор 

Главният прокурор Иван Гешев на свой ред пък поиска задължително тълкуване на разпоредбите в ЗСВ, отнасящи се до съдбата на делата в спецсъдилищата и прокуратурите.

Той припомня, че според ПЗР на ЗСВ висящите дела в Специализирания наказателен съд се поемат от Софийския градски съд, а тези в апелативния спецсъд от Софийския апелативен съд. Гешев отбелязва още, че в ЗСВ е записано и че мандатът на съдебните заседатели се прекратява от 28 юли, а преписките в спецпрокуратурата се прехвърлят по компетентност в другите окръжни прокуратури в 7-дневен срок от влизането в сила на разпоредбите, с които се закриват спецструктурите. Същевременно ръководителите на закриваните органи на съдебната власт и на приемащите създават организация за приемането и предаването на делата и архива.

Според Гешев ако разпоредбите в ЗСВ бъдат спазени и ако Народното събрание не отговори на искането му за задължително тълкуване, „на практика по-нататъшното развитие на неприключените досъдебни и съдебни производства, сега висящи пред специализираните органи, ще бъде блокирано, като съществува реална опасност по по-голямата част от досъдебните и съдебни производства от компетентността на Специализирания наказателен съд и Специализираната прокуратура за корупция, организирана престъпност и тероризъм да бъде избегнато реализиране на наказателна отговорност по отношение на евентуално извършените от съответните лица деяния“.

Това е така, по думите му, защото делата няма да могат да се изпратят на компетентните прокуратури и съдилища, защото след 27 юли няма да има магистрати, които да извършат това по предвидения в НПК ред; по делата практически няма да се работи, поради липса на яснота кой прокурор ще осъществява функциите по чл. 46 НПК и кой ще е компетентният съд. „Тези дела ще останат физически в закритите органи на съдебната власт, защото в предвидения срок за изпращането им по компетентност, респ. по подсъдност, прокурорите и съдиите ще са преназначени в други органи на съдебната власт“, казва Гешев.

Според него няма да е възможно и да се изпратят по компетентност изпълняваните в момента от спецпрокуратурата европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ, ще има проблеми със СРС-тата, с разглеждането на мерките за неотклонение, отстраняване от длъжност, забраната за напускане на страната и т.н. заради въпроси кой ще е компетентният съд.

Той припомня, че в момента в спецпрокуратурата има над 500 преписки и над 800 дела. „Преди административните ръководители да изпълнят задълженията си по §55, по всяко от делата следва да има произнасяне със съответен акт на наблюдаващите прокурори (постановление), респ. на съдиите – докладчици (разпореждане) и съдебните състави (определение). Както се посочи по-горе, това следва да се извърши „в 7-дневен срок от влизането в сила па този закон“. Срокът е в колизия с НПК, но основният проблем, от който се поражда и неяснотата на посочените норми е, че те създават задължения за органи на съдебната власт и магистрати след 27 юли 2022 г., когато правосубектността на закритите органи на съдебната власт е приключила, съдиите, прокурорите и следователите вече са преназначени в други органи на съдебната власт, преназначени са и съдебните служители. Не е ясно нито кой е адресат на задълженията, създадени с нормите на § 48 – 55 от ПЗР на ЗСВ, нито как следва да бъдат изпълнени тези задължения“, казва Гешев и иска Народното събрание да даде задължително тълкуване на въпроса как следва да се изпълнят от магистратите и ръководителите посочените от него параграфи от ЗСВ в 7-дневен срок.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 юни 2022 15:57
Гост

Тия дето трябваше да продължат делата на спеца и които хейтваха, че нямали работа, да не се уплашиха. Щото май видяха, че се касае за много, много работа. Така на въздуха лесно се пускат обвинения, че в спеца не работели. А да видим сега като трябва да ги гледат тези дела и им се тупнат купища папки, друга песен ще запеят.

Да живее ГЕРБ ДПС ИТН Израждане!
Да живее ГЕРБ ДПС ИТН Израждане!
16 юни 2022 11:20
Гост

Като дойде на власт новата четворна путлерастко-герберастко-чалгарско-рязана коалиция, мафията ще може пак да си върне държавата и да започне пак да пълни чекмеджетата с кюлчета, докато се отдалечаваме от ЕС и се приближаваме към „ценностите“ на рашистите. Остава бухалката им с каскета по светлия пример на Путлер да поиска промяна в НК и да се наказва с до 15 г. който нарича мафията мафия.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 21:46
Гост

Гешефци вият от радост – властта се разпада, шансът за ренесанс на спецовете се увеличава.
Дерзайте каскети!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 19:56
Гост

Боклуци и да злорадствате и да плюете, спецовете ще оцелеят, понеже още по- големи боклуци от вас се опитаха да ги закрият, но ще им бъдат клиенти съвсем скоро!

Щерев
Щерев
15 юни 2022 18:25
Гост

Поредната им излагация.

Ицо
Ицо
15 юни 2022 18:23
Гост

На това му се вика номера от селски вечеринки.

Чавдар
Чавдар
15 юни 2022 18:24
Гост

Тупат топката, ама нямат избор. Ще ги закриват тези поръчкови спецове.

Чочо
Чочо
15 юни 2022 18:18
Гост

Не съм и очаквал друга реакция от страна на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

Мишо
Мишо
15 юни 2022 18:19
Гост

Дано по- бързо да имаме нов. Тези са напълно излишни.

Магистрат
Магистрат
15 юни 2022 17:29
Гост

3-те месеца са само за преназначаване, а не за изпращане на делата. Айде първо прочетете закона, а после пускайте хейта!

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 17:23
Гост

То половината от трите месеца минаха само във вайкане и никаква работа. Срамота. И тези могат да останат още за неопределено време, защото в НС са се хванали за гушите

Хари
Хари
15 юни 2022 18:21
Гост

За съжаление на там вървят нещата.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 17:22
Гост

А да ви свърша вашата работа, не искате ли. Хайде стига сте ревали, ами почвайте да изпълнявате закона

Каскет ГОшев
Каскет ГОшев
15 юни 2022 17:17
Гост

А ПК занимава ли се със случая за системни рекети и побои от прокурорско изтърсаче в Перник?

Бай Шенай
Бай Шенай
15 юни 2022 16:57
Гост

Законът е влязъл в сила и подежи на изпълнение. Със или без тълкуване и прочие елементарни опити за отлагане, бавене и тупане на топката.
Неизпълнението на закона е правонарушение – може да е административно, може да е престъпление – зависи от степента на обществена опасност.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 16:32
Гост

Евгени Иванов продължава да ме изумява. А бе човек, вместо да ходиш да палиш свещ, вземете се в ръце и почнете да преглеждането свободните места и натовареността, поне тази подготвителна работа да свършите. Ако КС отмени квотите, което вероятно ще стане, тогава ще преназначите хората според данните за натовареността. Ще откриете процедури по чл. 194 и ще обявите местата, пък магистратите ще си подадат заявленията. Не е трудно. Действайте.

123
123
15 юни 2022 17:10
Гост

Те да хванат да прочетат малко.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
15 юни 2022 17:12
Гост

Чели са, чели са, не са толкова прости. Тук се опитват да го играят тарикати, да подхлъзват презряната власт, просто малко смотано се получава.

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 17:24
Гост

Омръзна ми от тия селски номера. И в НС, и във ВСС, и в ПРБ, и в съда. Аман вече

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 16:30
Гост

Всъщност няма нужда от автентично тълкуване. Разпоредбите в ЗСВ дават отговори на повечето въпроси. Например да се спрем на административните ръководители. Прокурорската колегия не била наясно по кой ред се преназначават – дали по §45, или по §47. Ами много е просто – §47 няма нищо общо с тези административни ръководители. Той урежда две хипотези – за членовете на ВСС, ИВСС и министрите, конституционни съди и т.н., които идват от спецсъда. Т.е. нищо общо с Ушев и компания. Втората алинея пък се отнася до случаите, в които един спецсъдия е станал шеф на районния съд в Трявна – например. Пак… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
15 юни 2022 16:24
Гост

Защо се мъчат. Колкото Съдийската колегия получи отговор на питането си за „тайните“ присъди отпреди четири години и ВСС за друго свое искане за автентично тълкуване за допълнителните възнаграждения на специализираните съдилища отпреди три години, толкова сега и Прокурорската колегия ще получи.