Районните прокуратури в Софийската област ще бъдат реформирани чрез т. нар. диференциран подход, т.е. чрез закриване, окрупняване или разделяне, а на по-късен етап някъде може да бъде създадено и териториално отделение. Този модел за реорганизация на софийските районни прокуратури одобри днес Прокурорската колегия, но окончателното решение ще е на Пленума на Висшия съдебен съвет и то след като и Съдийската колегия реши как ще реформира съдебната карта на районните съдилища.

Става дума за Софийската районна прокуратура и тези в Ботевград, Елин Пелин, Етрополе, Ихтиман, Костинброд, Пирдоп, Самоков, Своге и Сливница.

Тепърва ще се преценява дали някоя от тях ще бъде закрита и коя да бъде, дали две и повече ще се влеят в една, дали СРП ще бъде разделена на няколко районни прокуратури, а впоследствие може да се мисли и за създаване на териториално отделение, където има необходимост, като то може да обхване части от няколко РП, стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Всъщност до 30 април 2021 г. главният прокурор трябва да изготви конкретно предложение на реформата им.

По отношение на всички останали РП остава унифицираният модел.

Двата модела за реформа – унифициран и диференциран, за първи път бяха представени през лятото на 2017 г. пред ПК на ВСС. Според първия се създават 28 мегарайонни прокуратура, а останалите стават териториални отделения (с изключение на тези в софийска област), и диференциран – закриване само на част от районните прокуратури след обстоен анализ и определяне на критерии за това. Тогава ПК избра първия подход.

Първият етап от реформата беше осъществен през юли 2018 г., когато пилотно бяха закрити 11 районни прокуратури в градовете Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. На тяхно място бяха създадени териториални отделения към районната прокуратура в съответния областен град.

Вторият етап започна през лятото на миналата година. Тогава беше решено от 1 януари 2020 г. да бъдат закрити още 29 районни прокуратура в градовете Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

На 13 август ВСС реши от 1 януари 2021 г. следните районни прокуратури да бъдат преобразувани в териториални отделения: в Сандански, Гоце Делчев, Петрич, Разлог, Айтос, Карнобат, Горна Оряховица, Павликени, Свищов, Бяла Слатина, Козлодуй, Мездра, Оряхово, Севлиево, Балчик, Каварна, Генерал Тошево, Крумовград, Момчилград, Дупница, Луковит, Тетевен, Троян, Берковица, Лом, Велинград, Панагюрище, Пещера, Асеновград, Карлово, Девин, Златоград, Казанлък, Чирпан, Димитровград, Ивайловград, Свиленград и Харманли.

До този момент Прокурорската колегия не беше предлагала конкретни варианти за реформа на районните прокуратури в софийска област. Това стана днес, след като Гергана Мутафова представи отново двата модела, разработени в рамките на проекта за „Създаване на модел за оптимизация на съдебната карта на българските съдилища и прокуратури и разработване на единна информационна система на съдилищата“.

Изследвани са били силните и слаби страни на двата подхода, както и как те ще се отразят на бюджета. За унифицирания е необходимо повече време, за да се прецени финансовият резултат, а за диференцирания беше казано, че при закриване на районна прокуратура ще има спестяване на разходи от поддръжка на сградите, режийни, възнаграждения на служители, но същевременно това ще доведе и до по-големи разходи за прокуратурата приемник на закритата – не само за текущите сметки и др., но може и сградният фонд да е недостатъчен.

През лятото на тази година моделите за реформа бяха обсъдени с местните власти, нотариуси, адвокати, ЧСИ, ДСИ и др. по петте апелативни района. И срещу двата подхода има възражения и Мутафова изреди част от тях – реорганизацията ще доведе до рай за престъпниците, до увеличаване на митническата, конвенционалната и задграничната престъпност, до влошаване на социално-икономическото развитие на съответната област, до „създаване на лобистки интереси“ и др.

Прокурорската колегия днес определи срок 6 месеца, за да бъде изготвен анализ за ефекта от закриването на първите 11 прокуратури и създаването на съответните териториални отделения. След това пък ще се прецени дали трябва някои от ТО изцяло да бъдат закрити.

Колегията прие и Пътна карта с план за действие за реорганизация на структури на прокуратурата на окръжно и апелативно ниво. Под това не се има предвид закриване на окръжни и апелативни прокуратури, а реорганизация на финансово-стопанската дейност, информационните технологии и поддръжката им, както и управлението на човешкия ресурс.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анониме123н
Анониме123н
07 октомври 2020 19:10
Гост

Да разделяш СРП на отделни прокуратури?
Тези чупят глупомера.
Между другото на времето по в еме на бай Тошо е имало такова разделение като РПУ тата на Мвр и кварталите в София. Така е бил разделен и СРС.

Каскетьо Колхозов
Каскетьо Колхозов
07 октомври 2020 18:25
Гост

Специализираните прокуратури и двете няма ли да ги закриват? И те са разположени на софийска територия. Ама са с персонал от районни прокуратури в Долно Нагорнище и Горно Юйно.

Моля Ви, мадам
Моля Ви, мадам
07 октомври 2020 18:04
Гост

Какво създаване на лобистки интереси. Та те съществуват отдавна.

Охлюв
Охлюв
07 октомври 2020 18:01
Гост

Стига, бе! Моделите бяха представени още през лятото на 2017 г. Какво се мотаят толкова?

Пълен ад
Пълен ад
07 октомври 2020 17:59
Гост

Само не ми напомняйте за единната информационна система на съдилищата.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 17:55
Гост

Мъйа ми е за Гешев. Само до 30 април 2021 му е срокът. А той тепърва се е отдал на селски туризъм. Как ще сколаса горкият?

Каскетов
Каскетов
07 октомври 2020 17:57
Гост

С мерак! конкретното предложение ще му го изготвят. А той междувременно пак ще си прави ПР.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 17:30
Гост

Прокурорската колегия до кога ще очертава? Тази реформа вече трябваше да е приключила.

Юрист
Юрист
07 октомври 2020 17:07
Гост

Най-важната реформа, от която има крещяща нужда в момента, е смяната на гл. прокурор, който за по-малко от година допусна множество драстични нарушения не само на професионалната етика, но и на НК. Следващата най-спешна реформа е промяната на модела на прокуратурата, който е по съветски образец от времето на Сталин – така че да не зависи съдбата на всеки един прокурор в РБ от благоволението на един върховен „тиранин“, чийто умствен и правен капацитет, както практиката показва, може да е по-нисък от този на селски полицай, камо ли на редови прокурор.

рестарт!
рестарт!
07 октомври 2020 16:54
Гост

Цялата прокуратура трябва да бъде закрита, и реучредена -в редуциран състав, при търсене на отговорност от прокурори, нарушили закона(например-пращащи на съд жертвите от престъпления-като в случая с пребития пред НДК през 2011г)-по грузински образец. В Грузия, ужасени от срастването на престъпност и прокуратура я закриха, и учредиха наново.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 17:33
Гост

Имах удоволствието да се запозная с грузински магистрати. Те ни демонстрираха как от БГ можеш да направиш справка по дело в тяхната система. На светлинни години от тях сме.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 17:37
Гост

И сигурно не им е искала на всеки клик да подписват с електронен подпис.

Емилиева
Емилиева
07 октомври 2020 16:54
Гост

Уж за добро ще е, но да видим ще започнат ли да хващат по безпроблемно престъпници и по-лесно да става затварянето им извън обществото. Не знам.

Димитриева
Димитриева
07 октомври 2020 16:53
Гост

А обсъдиха ли така междо другото да вземат да махнат Гешев?

Винету
Винету
07 октомври 2020 17:38
Гост

Смеят ли от вожда.

Живко
Живко
07 октомври 2020 16:53
Гост

Да се надяваме, че едни промени и реформи биха допринесли за развитието на прокуратурите в районите

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 16:52
Гост

Какви толкова промени са нужни в Ботевград и Своге?

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 16:52
Гост

Подкрепям промените

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 16:51
Гост

Време беше

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 16:50
Гост

Най-после

---
---
07 октомври 2020 16:50
Гост

Кипи безсмисленост и хаотичност. Той, главният, няма мисъл как трябва да се държи и облича, заемайки спазарения си пост, тръгнал „реформа“ да прави.

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 16:47
Гост

Добре е да се направят реформи. Не са добре нещата сега

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 16:47
Гост

…на ПЛЕНУМА беее

Анонимен
Анонимен
07 октомври 2020 17:40
Гост

Много мудно действат. Кой знае какво ще измислят на този Пленум.