Обявяване на конкурс за повишаване в окръжните прокуратури и избор на шеф на апелативната прокуратура в София. Това ще са част от въпросите, които ще бъдат разгледани от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет на първото ѝ заседание след лятната ваканция. То ще се проведе на 11 септември.

Кандидатите за шеф на САП са двама – досегашният ръководител Албена Вутова и Радослав Димов, който в момента е начело на Софийската районна прокуратура. Първоначално изборът беше насрочен за 29 юли, но беше отложен заради представен от Вутова болничен лист.

Това ще бъде втори опит на ПК на ВСС да избере шеф на Софийската апелативна прокуратура. При първия през януари Вутова беше единствен кандидат, но получи само четири гласа в своя подкрепа от членовете на колегията. Така беше открита втора процедура, в която се включи и шефът на Софийската районна прокуратура Радослав Димов.

Като основен мотив да се кандидатира за апелативен обвинител на столицата той сочи, че е изпълнил основните приоритети, които си е поставил при кандидатстването му за районен прокурор на София през 2017 г. И заявява, че фактът, че ръководи най-голямата прокуратура, му дава увереност да се кандидатира за по-високия пост, макар да не е работил на друго ниво, освен на районно.

Последва становище от прокурорите в САП в подкрепа на Вутова, в което те обявиха, че тя се е доказала като успешен ръководител през първия си мандат и трябва да продължи работата си, за да гарантира достиженията на апелативната прокуратура и да ги доразвие.

Наред с този избор, на 11 септември членовете на ПК на ВСС се очаква за обявят конкурс за повишаване в окръжните прокуратури. Колко обаче са свободните места, ще стане ясно ден преди това, когато за първи път след лятната ваканция се събира и Комисията за атестирането и конкурсите.

Колегията ще разгледа и две дисциплинарни производства – срещу следователите от СГП Искра Георгиева и Теодор Иванов, образувани по предложения на градския прокурор Емилия Русинова.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ще видим
Ще видим
05 септември 2019 10:47
Гост

Дали няма да набутат верни хора на всички постове?

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 16:48
Гост

Добро начало за новият сезон.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 16:46
Гост

Е, може ли на първо заседание да се занимават с дисциплинарки? Ще им тръгне така цяла година.

Анонимен
Анонимен
04 септември 2019 16:42
Гост

Албена Вутова е с по- голям шанс. А и вече се е превърнало в традиция замовете да заемат тези места.