Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет одобри, но със забележки, проекта на правила за избор на специален прокурор, който да разследва обвинител №1 и неговите заместници.

Правилата са изготвени от правната комисия на ВСС и бяха изпратени на ПК на ВСС за съгласуване.

Днес при обсъждането на проекта Огнян Дамянов предложи няколко изменения, свързани с процедурата за избор на този специален прокурор.

Една от забележките му е свързана с документите, с които кандидатите трябва да удостоверят необходимия поне 12 години юридически стаж. В правилата пише, че това става с осигурителна или трудова книжка, справка или друг документ.

Дамянов заяви, че кандидатът трябва да е действащ прокурор и за това в случая единственият документ, който може да удостовери стажа, е служебна бележка.

Друга негова забележка е свързана с разпоредба, която предвижда, че при преценката за допустимост на кандидатите, се вземат предвид представените от тях документи, както и докладите на Комисията за атестиране и конкурсите и на етичната комисия за притежаваните професионални и нравствени качества. Според Дамянов преценката за допустимост трябва да се прави само въз основа на документите, представени от кандидатите, защото докладите на двете комисии формират преценката на членовете на Пленума на ВСС при следващия етап от процедурата – изслушването на номинираните.

Третата предложена от него корекция е да отпадне заложеното ограничение от 30 минути, в които се кандидатите отговарят на въпроси.

И последната му забележка е, че в правилата е записано, че кандидатите представят концепция пред Пленума на ВСС в рамките на 20 минути.

Дамянов заяви, че няма изискване кандидатите да представят концепция в тази процедура. „Под концепция вероятно се има предвид възглед или становище за работата му като прокурор по разследването и начина на администриране на тази работа – каква администрация ще е необходима, какви помещения, къде да се ситуира и т.н. Затова предлагам думата концепция да бъде заменена със становище“, обясни Дамянов.

Колегите му по принцип възприеха неговите предложения за редакция на правилата, единствено изразиха притеснението си от думата „становище“. Калина Чапкънова тя предложи да се замени с „възглед“, а Йордан Стоев – с „виждане“.

На финала членовете на Прокурорската колегия решиха да предложат на правната комисия и двата варианта, пък тя да се спре на някой от тях.

Иначе кадровиците изразиха положително становище по проекта за правила със забележките, направени от Огнян Дамянов.

Очаква се Пленумът на ВСС да обсъди проекта на 25 март, като тогава ще стане ясно и какво става с процедурата за избор – дали тя ще бъде открита и спряна, или въобще няма да тръгне до произнасянето на Конституционния съд, който беше сезиран от президента Румен Радев за някои разпоредби от НПК и ЗСВ, които въвеждат т.нар. специален прокурор (виж повече тук).

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:04
Гост

Тази фигура за мен е напълно излишна.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:06
Гост

Естествено. Той е зависим пряко от Гешев.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:33
Гост

Досущ като на конгрес на Севернокорейската комунистическа партия. Всички единомислещи и никой не смее да гъкне, единствено липсва другаря Кас Ке Та, за да избухне залата в бурни аплодисменти.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:09
Гост

Другарят Кас Ке Та може би няма да се появи по обективни причини. Сигурно е на селски туризъм в момента.

Сен Жак
Сен Жак
17 март 2021 15:27
Гост

E*** и мамата на тая държава…

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:10
Гост

То вече няма държава. С тази мафия…

Джош
Джош
17 март 2021 15:25
Гост

Гешев да си подава оставката незабавно!

Сен Жак
Сен Жак
17 март 2021 15:27
Гост

Защо? Кой му я иска? Народ, който подкрепя Радев. За да ти я иска независим народ, то той трябваше да не подкрепя никой от така наречения „триъгълник на властта“, което звучи, като интимен триъгълник. Ама и журналягате ни са на едно посредствено ниво, та какво да очакваш.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
17 март 2021 16:04
Гост

Искат му я всички български юристи, с изключение на представителите на Доган сарай във ВСС. И повечето българи, с изключение тези, които са на хранилка при управляващите.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 18:18
Гост

Не бих нарекъл юристи недоразуменията, назначени в съдебната система от дълбоката държава. Най-малкото, юридическото им образование е под съмнение, точно както е полицейското образование на главния прокурор.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 22:12
Гост

Доган дърпа много яко конците зад кулисите.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:25
Гост

Пълна каша. Както се вижда 2 месеца преди изборите още, че няма да имаме сега Промяна, а ще има ПОДМЯНА! Защото тия сладури на площада, дето викаха цяло лято, трябваше да гонят Манолова, Христо Иванов в мига, в който ги видят на площада при тях. И да ритат Радев щом понечи да слезе при тях. Защото тогава ще се борим за истинска промяна. А щом допускате на площада бивши политици, то тогава вие правите политически протест и не искате промяна, а подмяна. Това и ще получите сега.

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:24
Гост

Да се назначава главен прокурор след избор или референдум от народа. Иначе е ясно, че всички ще са назначени от когото трябва и ще са които трябва и е все тая. Ако ще още подпрокурора да назначите е все едно.

само минавам
само минавам
17 март 2021 21:37
Гост

Всичкото прокурор и съдия да е изборно, мандатно, отзоваемо и сменяемо по силата на новата Конституция.

Лютиборд ама Вода!
Лютиборд ама Вода!
17 март 2021 15:23
Гост

Е ужас бе. Жестока кашамурщина.

Златимир
Златимир
17 март 2021 15:23
Гост

Добре бе да я зареждат тая работа с прокурор на прокурора. Айде. Видя се, че не им се занимава, че не могат, че не искат, че не им е угодно. Айде зарежете. Ще си търпим Гешев или който след него бъде назначен и това .е

Анонимен
Анонимен
17 март 2021 15:23
Гост

Може ли да не търпим Гешев?

Абагард
Абагард
17 март 2021 15:22
Гост

Ох с тоя разследващ обвинител номер едно стана пълна каша.

Друг адвокат
Друг адвокат
17 март 2021 21:34
Гост

А сега не е каша.

Radosveta
Radosveta
17 март 2021 15:21
Гост

Па да не беше одобрявала,като има забележки