Няма да се поддадем на политически натиск, нито от управляващите, нито от опозицията. Това обяви Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет в специална позиция, която гласува часове след края на протестите пред сградата на кадровия орган – един срещу кандидатурата на зам.-главния прокурор Иван Гешев за обвинител №1, и един в негова подкрепа (повече за тях виж тук).

Повод за декларацията са не само протестите, но и декларацията на „Да България“, в която се призовава Гешев да подаде оставка, срещу него да бъде образувано дисциплинарно производство, а кандидатурата му за главен прокурор да бъде оттеглена, поради „пълна етична и манталитетна непригодност да оглавява държавното обвинение в едно демократично общество“.

Освен това лидерът на партията Христо Иванов днес внесе сигнал до ВСС, в който също настоява членовете на Прокурорската колегия, които единодушно издигнаха кандидатурата на Гешев, да я оттеглят и да започнат дисциплинарка срещу него.

Отворено писмо за оттегляне на кандидатурата огласиха и от „Правосъдие за всеки“.

В приетата днес единодушно позиция на колегията декларацията, сигналът и отвореното писмо се определят като „целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор“. Като ПК заявява, че „с тях, както и с организираните протести срещу конкретен кандидат, се нарушават точно тези демократични ценности и принципи на правовата държава, които политическата партия прокламира, че убедено защитава“.

„Процедурата за избор на главен прокурор ще бъде проведена в пълно съответствие с изискванията на Конституцията и Закона за съдебната власт, без членовете на Прокурорската колегия на ВСС да се поддават на опити за политически натиск и влияние, независимо от това дали те се осъществяват от управляващите, или от опозицията в политическия живот на страната“, се казва още в позицията.

„Единственото, което казваме е, че няма да се поддадем на каквито и да е опити за натиск, и то не само от опозиционна сила, а и от управляващите. Това е смисълът на тази декларация“, каза главният прокурор Сотир Цацаров, който я изчете.

Гергана Мутафова заяви: „Процедурата е открита и ще продължи по закон. Ние ще подкрепим всякакви стъпки към законовото приключване на тази процедура и не би следвало да позволим да се упражнява какъвто и да е натиск – извън задаване на въпроси и подаване на сигнали, както предвижда законът“.

Йордан Стоев пък посочи, че това е заявление на колегията, че тя няма да работи „под натиска на улицата“ и няма да позволи да ѝ бъдат „извивани ръцете“.

В подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор днес със становище излезе и Камарата на следователите. От организацията обявиха, че управителният ѝ съвет се е събрал днес и е заключил, че: „Тази номинация изцяло се припокрива с профила на кандидата за главен прокурор, очертан на съвместната среща между прокурорската колегия на ВСС и УС на камарата на следователите в България, която се проведе на 4 юли т. г.“.

Според камарата Гешев отговаря и на законовите изисквания. „Считаме, че десетгодишният следователски опит на г-н Иван Гешев предполага задълбочено познаване на нашата работа и проблемите в нея. Надяваме се, ако той бъде избран за главен прокурор на РБ, да спомогне за по – добро използване на капацитета, с който разполагат следствените отдели в страната и Националната следствена служба“, пишат те.

Тяхната позиция също е съпроводена от призив към ВСС да не поддават на натиск.

И завършва със следното обръщение: „Призоваваме всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения легитимен орган в страната, имащ правомощието и отговорността да избере главен прокурор на Републиката!“.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 8:17
Гост

sc6Um

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 8:15
Гост

Не става дума за опозиция, а за гражданско недоволство. Ама те, магистратите са власт в държавата, която като другите две власти също се самозабрави. Те не представляват гражданите, а себе си. Къде е демократичното. Не може да урониш достоънството на човек, дори да е заподозрян преди да е осъден, защото е протъв кконституцията и принципите на правото и да си единствен кандидат за главен обвинител в дъжавата,Къде са тогава Европеъските им гаранциии за демократичност!!!!

Празни думи
Празни думи
25 юли 2019 16:41
Гост

Те и за Пеевски първо така казаха, пък после как хубаво го махнаха. И Орешарски каза „няма да подам оставка“, пък се затри от политическата сцена бързо-бързо. Така че, съграждани, вие сте сила, но само ако действате заедно и излезете на улицата. Иначе утре ще имам нов главен, а вдругиден може да ви се случи това, което се случи на Иванчева и на „хакера“.

Заблеяло ми агънце
Заблеяло ми агънце
25 юли 2019 13:38
Гост

За съжаление Цацарово-пеевската манифактура действа на пълни обороти. И ще продължава да е така, докато хората са като овце.

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 13:39
Гост

Прост народ, слаба държава. Даже и пасти не ни дават, когато няма хляб. Само зрелища!

Анонимен
Анонимен
25 юли 2019 13:36
Гост

Квалифицират опозиционните действия като намеса в процедурата за избор на главен прокурор. А тяхното не беше ли намеса в демократичния избор, след като ни спуснаха този парашутист.