Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) определи като опит за манипулация препоръката на временната парламентарна комисия за полицейско насилие за отстраняването на европейския делегиран прокурор Вероника Трифонова. В специална декларация по повод препоръката, от ПК на ВСС казват, че работата на комисията е компрометирана, защото нейният председател Николай Хаджигенов е в конфликт на интереси, тъй като е бил адвокат на пострадали от полицейско насилие и ги е посъветвал да бъдат пасивни при проверката.

Вчера Хаджигенов заяви, че временната комисия препоръчва да бъдат предприети действия по отстраняването на Вероника Трифонова, на директора на Националната служба за охрана (НСО) ген. Емил Тонев и на служители на МВР. Искането за Трифонова е, защото е отказала да образува досъдебно производство поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление спрямо двама от протестиращите (виж повече тук). Впоследствие стана ясно, че на тези двама души адвокат е бил Николай Хаджигенов, който ги посъветвал да не дават обяснения, независимо че те имат интерес разследването да продължи.

Именно заради тази препоръка днес Прокурорската колегия излезе със специална декларация в защита на Вероника Трифонова.

Категорично се противопоставяме на разгласената от председателя на Временната комисия препоръка, която дискредитира българската държава и Народното събрание, като законодателен орган, тъй като представлява опит за манипулация не само на българското общество, но и на европейската общност и на Европейската прокуратура. Свидетели сме на последователни и тенденциозни действия за дестабилизиране и подронване авторитета на прокуратурата, както и на работата на българските прокурори. Съдебната власт и в частност български прокурор, понастоящем представител на Европейската прокуратура, отново са обект на опит за институционална намеса и политическа злоупотреба в хода на поредната предизборна кампания“, се казва в декларацията (пълния текст виж тук).

Прокурорската колегия посочва още, че под съмнение е поставено решението ѝ за излъчването на Вероника Трифонова за европейски делегиран прокурор, както и последващото ѝ назначаване за такъв от Колегиума на Европейската прокуратура.

Отправените внушения за некомпетентност, нарушаване на професионалните и етични стандарти, злоупотреба със служебно положение и неправомерна обвързаност на прокурор Трифонова са в противоречие с етичните норми и дължимото поведение, което следва да има народният представител. 

Резултатът от работата на Временната комисия е компрометиран и от факта, че за нейния председател е налице конфликт на интереси, предвид изявлението му, че е имал качеството на адвокат на страни по преписката. По негови думи той лично е съветвал тези лица и е дал насоки за тяхното пасивно поведение, а именно да не дават сведения по наблюдаваната от прокурор Трифонова преписка, с предмет неправомерни действия на полицейски служители, както и че това е била неговата стратегия“, се изтъква още в декларацията.

Кадровиците изразяват безусловната и безрезервната си подкрепа на Вероника Трифонова и за пореден път призовават политиците да не превръщат съдебната власт и магистрати в залог на своите амбиции и интереси. ПК на ВСС отправи апел към настоящите и бъдещи депутати да се въздържат от изявления и действия, с които накърняват независимостта на съдебната власт и доброто име на магистрати.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
14 септември 2021 22:12
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Бай Ганьо
Бай Ганьо
15 септември 2021 7:23
Гост

И като се събуди,какво стана?!
Хахаххах

Ивайло
Ивайло
14 септември 2021 21:37
Гост

Без проверка какво прецени и обсъди върха на „прокуратурата“. Може би е по-добре да се нарече „куркомисия“

Някой изненадан?
Някой изненадан?
14 септември 2021 21:28
Гост

Сбъркано е заглавието! В България прокуратура няма! Има мафия и в случая се защитава един от „семейството“!

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 19:58
Гост

Извинявайте, ама ако обстоятелствата по проверката за полицейското насилие са такива каквито ги представят, наистина решението да не се образува производство е най-малкото непрофесионално, и то очебийно непрофесионално. За стремеж да се изяснят фактите докрай пък да не говорим. Присъства небрежен почерк. Не зная прокурорската колегия на какви високи стандарти е приела по-точно, че отговаря Вероника Трифонова. На този въпрос въобще не пречи дали адвокат Хаджигенов е пристрастен или не. Едното няма връзка с другото.

Пижо Пендин
Пижо Пендин
14 септември 2021 16:10
Гост

Три неща са очевидни в тая история:
1. Хаджигенов е селски тарикат и келеш.
2. Прокурор Трифонова има интересно йерархично изкачване, точно след като е покрила следите на ченгетата.
3. Шефа на ченгетата биячи след случката е излетял при Геши на работа.
Какво пречеше държавата да накаже тия ченгета, да ги уволни и да се приключва тая история? Разбира се това е риторичен въпрос и ние го знаем – Pi ar Sevi 😉

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 13:25
Гост

Pi ar Sevi Boikо си защитава хората няма как!

Kalinka
Kalinka
14 септември 2021 12:50
Гост

А какво ще каже Прокурорската колегия за чата на Гешев с пиарката на Борисов. Не е ли това нарушение на независимостта, а

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 12:52
Гост

Не се пише пиарка, а Pi ar Sevi Boiko. Хайде да не се излагаме с правописа, моля

Петко 2
Петко 2
14 септември 2021 16:47
Гост

И с пунктуацията. В края си изпуснал удивителна.

Христов
Христов
14 септември 2021 13:15
Гост

Ще остане безмълвна със сигурност.

Вълчо Димитров
Вълчо Димитров
14 септември 2021 12:47
Гост

Естествено, че ще я защити, кой друг да я защити?!

Мики
Мики
14 септември 2021 13:16
Гост

Това обаче не е адекватна позиция. Пълен субективизъм.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 12:39
Гост

Да си поговорим тогава и за самата прокуратура. От всички сигнали и случаи на полицейско насилие миналата година, колко дела са образувани. Нали помните Гешев колко отчете. Това е срамно малко, преобладаващата част са прекратени, защото прокуратурата винаги е пазила МВР

Срам
Срам
14 септември 2021 13:18
Гост

Той неше зает тогава със сешски туризъм и битовата престъпност.

Пешо
Пешо
14 септември 2021 12:26
Гост

Това монтанско адвокатче не заслужава такова внимание

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 12:40
Гост

И слава богу няма да влезе в следващия парламент, тази малка група съвсем се разцепи

защо ли
защо ли
14 септември 2021 12:41
Гост

Много се обиди на Татяна Дончева, че го е нарекла пед…..че. Може би има защо 🙂

Слави
Слави
14 септември 2021 13:19
Гост

Хубсвото й е, че не цепи басма.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 12:22
Гост

Ако искаш да те вкарат в затвора, си наеми Хаджигенов за адвокат

1234
1234
14 септември 2021 12:24
Гост

Лилана ли беше тази, която не можеше да се свърже с него, въпреки че и беше адвокат. После го смени и я пуснаха от ареста

Христина
Христина
14 септември 2021 13:20
Гост

И той е един адвокат… Да откършиш от него.

Анонимен
Анонимен
14 септември 2021 12:21
Гост

Няма как да не се съглася. Хаджигенов опропастил делото, пък после друг му е виновен

Гиги
Гиги
14 септември 2021 13:22
Гост

Толкова му е капацитетът.