Прокурорите и следователите в България започват инициатива за поставяне на бюст-паметник на американския президент Удроу Уилсън в София.

Инициативата им е във връзка с днешния 27 ноември, на който се навършват 101 години от подписването на Ньойския мирен договор, с който се поставя край на участието на България в Първата световна война.

От Асоциацията на прокурорите и от Камарата на следователите в България подчертават огромното значение за страната ни на позицията на 28-я американски президент Удроу Уилсън по време на Парижката мирна конференция.

Териториалните клаузи на Ньойския договор са убийствени за България, като с тях са отнети близо 11 300 кв. км. български земи. На Кралството на сърби, хървати и словенци (бъдещата Югославия) са дадени Западните покрайнини (Царибродско, Босилеградско, части от Кулско и Трънско) и Струмишката околия, Южна Добруджа остава част от Румъния, а Западна Тракия е поставена под контрола на съюзниците от Антантата и впоследствие е предадена на Гърция, напомнят магистратите.

Те подчертават, че териториалните претенции на съседните държави са били далеч по-големи и под въпрос е било поставено самото съществуване на България като суверенна държава, но решителната намеса Уилсън предотвратява това.

„Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало, възпира тези агресивни претенции и в крайна сметка, макар и териториално орязана, страната ни оцелява и запазва своето самостоятелно съществуване. Достойното поведение на президента Уилсън във френската столица е основната причина той да стане Нобелов лауреат за мир през 1919 г.“, заявяват прокурорите и следователите.

В позицията си те казват още, че за 101 години в София не е поставен никакъв знак или символ, който да напомня за огромните заслуги, които президентът Уилсън има за запазване териториалната цялост на България след войната, като ще направят постъпки пред столичната община за поставяне на паметник.

„Наясно сме, че един век по-късно светът е различен и сега е време за премахване, а не за поставяне на граници, особено тук на Балканите. Но същевременно историята трябва да бъде помнена, за да не бъдат повтаряни грешките ѝ, а също така трябва да бъдат помнени и почитани тези, които са се опитвали да ги предотвратяват“, посочват още магистратите и изразяват надежда инициативата им да бъде подкрепена както от други организации, така и от българските граждани.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 20:39
Гост

На президента на Гана няма ли да направят паметник? Или оттам няма грантове за ГЕРБ?

АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
27 ноември 2020 19:12
Гост

Това е хубаво, наистина трябва да го направят, в интерес на истината Уудро Уилсън е щял да доведе още по-надалеч нещата – но е получил инсулт и е умрял от претоварване покрай конференцията в Ньой, а щяло да направи факт много повече. Трагедията е във Фердинанд, още един пример, че еднолично не трябва да се прави нищо – могло е да се забавим със Съюзническата война и – сега кеф ти Бяло море, кеф ти Егейско, така. Факт е, че Симеон Трети никога не е видял дядо си Фердинанд, дотам е стигнала един вид работата след събитията, но какво да… Покажи целия коментар »

Име
Име
27 ноември 2020 20:17
Гост

Ами в интерес на истината, англичаните са настоявали за включване на Турция във войната срещу Тристранния пакт, и конкретно срещу България, защото, ще цитирам Чърчил, „Българската армия разполага с 12 дивизии и с присъствието им по Егейското крайбрежие освобождава немски дивизии от окупационна функция, за действия на други фронтове“, а Сталин се е противопоставил на включването на турската армия срещу България. Тази информация е налице в книгата „Техеран, Ялта, Потсдам“, която е издадена в БГ и съдържа протоколите от заседанията на тримата големи, по време на Втората световна война. Нито оправдавам Сталин, нито Чърчил, нито американската политика на Балканите. Но… Покажи целия коментар »

Американос
Американос
27 ноември 2020 18:48
Гост

Чудесно предложение. Трябва да го поставят до паметника на Рейгън, и не само бюст, ами в цял ръст и с фалос. Да преправят и паметника на Рейгън, по този начин. За да могат всичките им почитатели, като започнем от Сашо Гъбата, да им правят френска.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 16:13
Гост

В София не знам да има паметник на хан Аспарух, хан Тервел, хан Крум, хан Омуртаг, цар Борис, цар Симеон, цар Иван Асен, цар Петър, цар Калоян, капитан Петко войвода и много други учени, политици и народни дейци! Народ който не уважава собствената си история, не го уважават другите народи!

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 12:21
Гост

Намерили кога. Сега не е точният момент между другото.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 12:20
Гост

Прокуратурата и следствието издигат паметник на американски президент?! Уникално смешно е как плешивият каскет обвинява под път и над път всеки неудобен в прокарване на чужди интереси чрез НПО-та и какво ли още не. Същевременно, частта от правосъдната система, която е изцяло под негов контрол, строи паметник на американски президент, който може да е и може да не е указал влияние върху най-ощетяващия мирен договор, който България е подписала. Невероятно е как лостовете за влияние на чуждите сили са се изродили в абсолютно неприкрита пропаганда, разпространявана от държавните органи, които би трябвало да са най-независими…

Стивън
Стивън
27 ноември 2020 10:39
Гост

Удроу Уилсън е един радко свестен американски президент, който и самите американци много уважават. Точно заради това те трябва да му издигнат паметник тук, ако искат.

хахаха
хахаха
27 ноември 2020 10:38
Гост

Едно време вдигаха на вождовете от СССР, сега на вождовете от САЩ. Само където те не знаят къде е Бг, нито им дреме, че и тук имало прокурори

Вятърът на промяната
Вятърът на промяната
27 ноември 2020 11:34
Гост

Така е. Въртят се като компас.

Vitanov
Vitanov
27 ноември 2020 10:38
Гост

Не може ли просто да кажете, че са предложили нещо хубаво.

123456
123456
27 ноември 2020 10:46
Гост

Не, не е сега моментът и не е това събитието

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 11:35
Гост

Просто ни отвличат вниманието.

123
123
27 ноември 2020 10:36
Гост

Удроу Уилсън не беше ли македонец?

адекватно или не?
адекватно или не?
27 ноември 2020 10:36
Гост

Не че е хубаво и право, ама сега цялата мара втаса паметник на американски президент ще издигане. Човек, а прокурорите и следователите са човеци, трябва малко чувство за адекватност да има. Интересно ще ми е други колеги какво мислят

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 10:35
Гост

При всичко, което се случва в държавата, тия с какво се занимават. Я си гледайте делата

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 10:35
Гост

Защо точно прокурорите и следователите се заемат с тази работа, много чудно.

Читател
Читател
27 ноември 2020 10:36
Гост

Защото патриотизмът е на мода, искат да се харесат на народонаселението.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 12:12
Гост

Да издигаш паметници на чужди президенти май не е много патриотично? Струва ми се, че има конкретна дума за това…

Милен
Милен
27 ноември 2020 12:20
Гост

Тохгава да издигнат на някой българин. Все имА ЗАСЛУЖИЛИ ЗА ТОВА.

Анонимен
Анонимен
27 ноември 2020 13:12
Гост

По-скоро искат да се харесат на презокеанските ни господари, Читател.

Вичо
Вичо
27 ноември 2020 10:37
Гост

Защото се чудят за какво да изхарчат част от коледните си премии и търсят кауза, която да е различна, че да ги запомнят.

Chuk
Chuk
27 ноември 2020 10:38
Гост

За да сложат табелка на паметника и така благотворителността им да не остане анонимна.