Прокурори и следователи искат следващият обвинител №1 да е от прокуратурата. Желанието е било заявено днес на среща на членове на Прокурорската колегия с представители на Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите, става ясно от съобщение на Висшия съдебен съвет.

Инициативата за срещата е на кадровия орган, който се е консултирал с управителните съвети на двете съсловни организации за предстоящия старт на процедурата за избор на главен прокурор. В разговора са участвали членовете на ПК на ВСС Гергана Мутафова, Даниела Машева, Йордан Стоев, Огнян Дамянов, Пламена Цветанова и Светлана Бошнакова. От АПБ са били председателят ѝ Евгени Иванов и Милчо Генжов, Даниела Ангелова, Блага Георгиева, Владимир Николов, Елин Алексов, Чавдар Грошев,  Христо Колев, Ралица Първанова и Веселина Николова. Камарата на следователите е била представена от Петко Петков, Стефан Петров, Мария Павлова, Ясен Тодоров, Владимир Петров и Николай Кръстев.

Гостите са били категорични, че следващият обвинител №1 трябва да бъде от прокуратурата, като гаранция за приемственост, запазване на постигнатите резултати, надграждане на положителните практики и категорично отстояване на мястото на прокуратурата в съдебната власт.

От Асоциацията на прокурорите са очертали и профила на наследника на Сотир Цацаров, който вече беше частично представен от обвинителя от Плевен Владимир Николов на кръглата маса, проведена при президента Румен Радев именно по повод тази процедура.

Следващият главен прокурор трябва да притежава „изключително високи професионални и нравствени качества“ и „да бъде кристално чист човек“ с харизма, да има административен опит, да бъде визионер с модерно мислене, ясна концепция, стратегически подход към проблемите в прокуратурата, да умее да отстоява каузи, да има лидерски позиции и да изразява институционалното доверие към държавното обвинение както от страна на обществото и държавните органи, така и от страна на работещите в системата.

„Изключително силно послание към прокурорите би бил избор на кандидат с професионално развитие и кариерно израстване в системата на прокуратурата. Избраният кандидат трябва да бъде социално ангажиран към магистратите и съдебните служители, като не само да защити, но и увеличи социалните им придобивки“, е било посочено още от АПБ.

От Камарата на следователите са казали, че е добре наследникът на Сотир Цацаров да бъде вътрешен човек, който да е диалогичен и с ясна концептуална стратегия за работата и развитието на следствието.

Присъстващите са се обединили около становището, че предстоящата процедура трябва да покаже, че изборът на главен прокурор е прозрачен и проведен при ясни критерии, в състезание между идеи и личности.

Наред с това е било отбелязано, че при избора трябва да се осигури баланс между обществените очаквания, гарантиране изпълнението на целите и задачите на прокуратурата, и запазване на доверието към съдебната власт.

Очаква се на 15 юли Висшият съдебен съвет да открие процедурата, а на следващите си четири заседания – на 18, 22, 25 и 29 юли, ще може да се правят номинации, като право да сторят това имат поне трима членове на ПК на ВСС и министърът на правосъдието. Самият избор е насрочен за 24 октомври.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мисли
Мисли
05 юли 2019 11:04
Гост

Че има смисъл главният прокурор да е прокурор от кариерата, има. В крайна сметка той най-добре би познавал проблемите на системата. Но не това е важно в този избор. Важното е да е честен, независим, да не бъде поредната бухалка на властта.

Михаил
Михаил
04 юли 2019 19:51
Гост

Каквото и да си говорим, заместникът на Цацаров трябва да е негов антипод.

Лаик
Лаик
04 юли 2019 18:50
Гост

Каквото и да предлагат, срещите които проведе Радев по повод на избирането на нов главен прокурор ще наклонят везните.

Анонимен
Анонимен
04 юли 2019 17:44
Гост

Да им имам изискванията. То пък сегашният нали е кристално чист човек и то с харизма.

advocat
advocat
06 юли 2019 18:22
Гост

Гешев, нали ?

Търговище
Търговище
06 юли 2019 19:28
Гост

Ds
Май Разградлията