Апелираме в процеса на осъществяване на съдебната реформа да бъде дадена възможност за активно участие и на българските прокурори, които със своите професионални знания и експертен потенциал могат да допринесат изключително много за усъвършенстването на законодателството, за подобряване функционирането не само на  съдебната система в частност, но и на цялостната борба с престъпността в нашата държава.

Това заявява Асоциацията на прокурорите в писмо до депутатите от правната комисия и министъра на правосъдието Надежда Йорданова (пълния текст на писмото виж тук).

То идва скоро след като шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов настоя следователите да бъдат включени в работата по проектите за изменения в Закона за съдебната власт, Наказателно-процесуалния кодекс и Наказателния кодекс (какво поискаха следователите виж тук).

В писмото си Асоциацията на прокурорите пише: „Осъзнаваме необходимостта от провеждане на съдебна реформа и споделяме справедливите очаквания на българските граждани, тази реформа да бъде осъществена по прозрачен  и принципен начин, за да бъде постигната единствената възможна легитимна цел- усъвършенстване работата на съдебната власт и гарантиране развитието на българската държава като модерна, просперираща и европейска такава“.

Тя напомня на министъра и депутатите, че тя отстоява правата на прокурорите и от години настоява за промени в материалното и процесуалното наказателно законодателство.

„Налице са и редица въпроси, които подлежат на усъвършенстване в устройствения Закона за съдебната власт, открит е дебатът за евентуални конституционни реформи.

Заявяваме категоричната си воля да не бъдем пасивен наблюдател, а активен участник в тези жизненоважни за цялото ни общество процеси!“, пише съсловната организация на прокурорите.

И продължава: „Няма как обаче една реформа да бъде правилно проведена, ако се базира единствено на стремеж към унищожение и негативизъм, ако не стъпи на постигнатите до този момент положителни неща и безспорни достижения, ако зад нея са скрити конюнктурни политически и/или икономически цели и интереси. Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума!“.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 21:41
Гост

На тези е ясно какви са им намеренията и предполагам кой ги е помолил да излязат с такава позиция.
Да се даде гласност на Асоциацията на разследващите полицаи. Със сигурност има какво да кажат и то в интерес да работата и проблемите, с които всеки ден се сблъскват. Същите разследват около 98 процента от всички досъдебни производства. С предвидените промени в НПК, с които се намалява още повече работата на следователите, ще разследват около 99 процента. Считам за нормално, логично и рационално да бъдат поканени на среща с Комисията представители на разследващите полицаи от всички дирекции или на Асоциацията.

Анонимен
Анонимен
01 февруари 2022 0:53
Гост
Geleto
Geleto
31 януари 2022 20:28
Гост

Общо взето от началото на прехода непрекъснато слушам за съдебна реформа.Значи 30-тина години се реформираме:) Няма реформа по принцип. всяка реформа има или конкретни параметри, или поне конкретни насоки – дали ще е изваждане на прокуратурата от съдебната власт, дали ще е постигане на по-голяма независимост на съда или на други органи, дали ще е нещо друго, но все пак нещо по-конкретно. Никой не ми е обяснил до ден дешен що е то съдебна реформа. Някой от вас знае ли, колеги, какво се влага, когато се говори за съдебна реформа. Ако има някаква яснота поне за насоката на реформиране, защо… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 22:59
Гост

Напълно вярно. Постоянно се “реформираме”, след което правим реформа на реформата, защото нещо не се е оказало според както е трябвало. Всичко се прави конюнктурно, набързо, да хванем вятъра, докато не се е обърнал, а и защото толкова си можем. Иначе добре си служим с високоумните приказки. Тя затова “Реформата” в нашите ширини няма съдържание, изроди се и ни опротивя. Защото не е друго освен поредното домогване на една политическа сила и една вътрешна каста срещу друга. Останалите са опитни зайчета. Та и сега – ликвидираме спецправосъдието и всичко като тръгне по мед и масло… отново няма ясни проучвания за… Покажи целия коментар »

Питагор
Питагор
31 януари 2022 18:39
Гост

До сега всички промени в НК, НПК и ЗСВ се диктуваха от прокуратурата. И кво…!? ТръшнАха ли престъпността?

987
987
31 януари 2022 22:30
Гост

А ти какво предлагаш-Божков да се върне на бял кон и да командва цялата държава ли?

Стар следовател
Стар следовател
31 януари 2022 16:16
Гост

През 83-та година генералният прокурор на СССР Александър Рекунков отправи забележка към Главния прокурор на БГ, да си оправи обвинението и да си стегне подчинените прокурори, защото не са си вършили работата, според ежегодния доклад, който се изпращаше на Правния съвет на СССР. И Рекунков беше казал за тогавашния главен прокурор на България – Иван Вачков, че се е изчерпал и апелираше да го сменят. Та, когато Рекунков беше изпратил цели над 100 страници с примерни промени в държавното обвинение в БГ, най-отдолу беше писал /ръкописно/: Маркс-ленинската теза на обвинението е да спекулира, а не да защитава, и по-удачно е… Покажи целия коментар »

кравар
кравар
01 февруари 2022 14:09
Гост

А сега мустафата даже не си прави труда да пише писма и становища, директно се разпорежда от“Козяк“.

Йорист
Йорист
31 януари 2022 16:12
Гост

„Няма как да бъде постигнат позитивен ефект, ако не бъде чут гласът на професионализма и разума!“.

Трудно ми е да преценя кое е по-изявено при г-н Гешев – професионализмът или разумът. Че да взема да се вслушам.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 16:14
Гост

Трудно ми е да преценя кое е повече от другото, но със сигурност и двете са отрицателни величини.

Браво
Браво
31 януари 2022 15:58
Гост

Ха-ха-ха … Смешният плач на една престъпна сбирщина. Реформа в прокуратурата ще има и надявам се да е насочена към този „формализъм“ в НПК, който не налага никакви санкции на прокурор, който не върши работата си само и единствено в рамките на НПК! Асоцияцията на прокурорите щом пише писма, да се разбира 10-тина подчинени на Каскет Гешев написали писмото и го разпространили за задължителна подкрепа … Поредният жалък и смешен вопъл на една прогнила от корупция структура. Докато Гешев е ГлП, няма как на прокуратурата да се има доверие за каквото и да е, тя е просто една компроментирана институция,… Покажи целия коментар »

Пример
Пример
31 януари 2022 15:29
Гост

Единствената съдебна реформа, която трябва да се предприеме, е да се разширят функциите и правомощията на прокурора както в досъдебната фаза, така и в съдебната, за да се предотврати масовата престъпност, която вилнее в БГ. Не може в Италия към прокурора да се обръщат с г-н/г-жо съдия, а в БГ, като с парцааал.

Разликата
Разликата
31 януари 2022 15:32
Гост

Има една съвсем лека разлика. В Италия прокурорите преследват мафията, а в България я покровителстват.

Игнатов
Игнатов
31 януари 2022 15:42
Гост

Прав/а сте! Например в Турция, прокурорът на заседанията стои до съдията, а при нас – са го изместили до подсъдимия и защитниците. Той все пак е магистрат, не нито адвокат, нито подсъдим. Вижда се в България какво уважение се предоставя на магистрата.

Браво
Браво
31 януари 2022 16:03
Гост

Когато започнат прокурорите да се държат като магистрати, а не като обслужващ персонал на мафиоти, повярвали си, че са масони, тогава може би ще започне да има някакво уважение към прокурорчетата. Докато са слугинаж на крупните престъпници, няма как да получат уважение. Най-важната стъпка към уважението е служителите в прокуратурата да помолят техния главен началник с каскет да си даде оставката!

Браво
Браво
31 януари 2022 16:00
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
До Браво
До Браво
31 януари 2022 16:26
Гост

Ама то….българската прокуратурата не толерира престъпниците и мафиотите от сега, това си е от началото на 90-те. Апостол Хаджиев (Софийска градска прокуратура), Емил Христов (Бургаска апелативна прокуратура) и Жанет Красимирова (Бургаска апелативна прокуратура) – тия тримата уж магистрати, бяха една ОПГ, която прикриваше лихвари, италиански и български мафиоти, въртяха незаконен бизнес с недвижими имоти в Бургаско! Хаджиев и Христов са пенсионери, ама виж им палатите, на Христов палата в Сарафово, на Хаджиев палатите в Бояна и Симеоново, наградиха ги мафиите, за дето ги отърваваха и прикриваха. Айде за Жанет не искам да говоря, защото почина, но и нейните палати си… Покажи целия коментар »

788
788
31 януари 2022 19:30
Гост

Има ли по-голям парцал от теб бе?!!!

От катедрата по "Наказателноправни науки" на АМВР
От катедрата по "Наказателноправни науки" на АМВР
31 януари 2022 15:06
Гост

Според нас няма нужда от съдебна реформа, нито промени в НПК, нито в НК. Ще си остане един блян цялата тази развейпрахова ситуация.

Да бе
Да бе
31 януари 2022 14:48
Гост

Я, файтона гешефтарници нещо се е възбудил по темата:Да защитим Бащицата и личните ни интереси!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 15:19
Гост

Файтона е едноместен и в него е един-единствен шизофреничен трол с каскет.

Петкан
Петкан
31 януари 2022 15:30
Гост

Шизото е опасен, очаквам всеки момент да се включи и да ни обясни как всички тук сме кирилопетковски тролове

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 14:47
Гост

Ами и съдии да се включат, да отидат в университета, има цяла катедра наказателноправни науки, там няма да им откажат. Миналия ден имаш един пост, че ВДС от оперативни СРС-та не може ли да се ползват нак.процес, това го твърдеше уж най-добрия кадър на ДБ-то, те са основните, които искат да правят реформа, но нямат хабер как да се направи, махаме спеца, словестни атаки над гешев с подхилкване, слагаме в КПКОНПИ разследване, обаче кой ще разследва никой не знае и сме готови. Да не говорим, че съдебната система не е само наказателно право, другите клонове са сигурно в перфектно състояние,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 14:35
Гост

Колкото повече от професионалните общности участват, толкова по- добре. Реформата не трябва да се монополизира само от една част, знаем коя, политактивни съдии.

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 13:59
Гост

Явно разпределянето ще е голямо, щом всички се тикат да участват

Milo6
Milo6
31 януари 2022 13:59
Гост

За съдебната реформа само се говори – нищо не се прави

Стаматков
Стаматков
31 януари 2022 13:58
Гост

Определено ще е добре да участват и те.

Бачев
Бачев
31 януари 2022 13:58
Гост

Абе нещо има проучвания в настроенията на хората и се оказва, че 58% искат повишение на доходите им, а едва 3% се интересуват от тая пуста съдебна реформа, за която се говри по цял ден. Та нещо тая реформа май не е топ тема, както се опитват да ги изкарат куп журалисти. Айде вие сте специализирани в тая сфера, та пишете за тия неща, ама мас медиите ми дуднят за съдебната реформа, сякаш след нея ще потече мед и масло.

Бабашкер
Бабашкер
31 януари 2022 13:59
Гост

Така е.

Ananiev
Ananiev
31 януари 2022 13:57
Гост

Чакай да стигнем да правим съдебна реформа, че така са се заплели.

Фики
Фики
31 януари 2022 14:00
Гост

По-скоро не правят нищо според мен.

Тунечев
Тунечев
31 януари 2022 13:56
Гост

Успех

Лозан
Лозан
31 януари 2022 13:58
Гост

Ще им е нужен. Дано вече я започнат тази реформа.

Башка
Башка
31 януари 2022 13:54
Гост

Определено и аз мисля, че имат с какво да допринесът.

Христов
Христов
31 януари 2022 13:58
Гост

Да, участието им би било полезно в случая.

Серафим
Серафим
31 януари 2022 13:54
Гост

И с право

каскетски
каскетски
31 януари 2022 13:51
Гост

Много ясно, че ще участват в съдебната реформа. Просто ще напуснат съдебната система.

788
788
31 януари 2022 19:32
Гост

Хаха,верваш ли си ве, трол…

Анонимен
Анонимен
31 януари 2022 13:47
Гост

Мисля, че е напълно възможно следователите да бъдат включени в работата по проектите за измененията.

Димчо
Димчо
31 януари 2022 13:48
Гост

Въпросът е, до колко е удачно това.

Кики
Кики
31 януари 2022 13:46
Гост

Да участват. Та най-накрая да се почне с тази реформа. От кога слушаме само голи приказки.