Членовете на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС (известна като мрежата NADAL) изразиха готовност да подпомогнат работата на украинската прокуратура във воденото от нея разследване за извършени престъпления по време на военния конфликт.

В специална декларация, приета по време на срещата на мрежата във Виена, в която участва зам.-главният прокурор Десислава Пиронева, по инициатива на австрийския главен прокурор проф. Франц Пльохл, е изразено неодобрение към водените от страна на Русия военни действия на територията на Украйна.

Участници във форума са главни прокурори и ръководители на еквиваленти прокурорски институции на държавите членки на ЕС (Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция) и главните прокурори на партньорски държави – Албания, Молдова, Лихтенщайн, Сърбия, Великобритания и Уелс. На срещата на мрежата във Виена са присъствали и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши и президентите на Международната асоциация на прокурорите и на Евроджъст.

Наскоро Висшият съдебен съвет (ВСС) отказа да излъчи представители на българската съдебна власт за участие в Международна комисия за документиране и установяване на руските престъпления на територията на Украйна. Покана за това дойде от Полша, но ВСС единодушно я прие само за сведение като счете, че не е целесъобразно да участва в комисията (повече виж тук).

За дискусиите и инициативите по време на събитието съобщиха от прокуратурата и посочиха, че в първия ден основният акцент е бил върху съвместната работа на членовете на мрежата с Европейската прокуратура. Кьовеши е представила информация за работата на Европейската прокуратура през първата година от създаването ѝ. Кьовеши е посочила, че за кратък период ЕП е успяла да се утвърди като наднационална структура за сътрудничество в разследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС.

Работната програма на тазгодишната среща на NADAL се концентрира основно върху разширяване на членовете ѝ чрез включването на повече заинтересовани страни, дискусия за бъдещи инициативи за по-ефективно сътрудничество между прокурорските институции и преодоляване на предизвикателствата, произтичащи от различията в националните законодателства на държавите членки на ЕС. Участниците са подчертали, че основополагащо за постигане на тези цели е полагането на усилия на национално ниво за гарантиране независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност, с оглед постигане на желаната ефективност и ефикасност в наказателното преследване.

Целта на Мрежата от прокурори или еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС е да създаде възможност за обмяна на опит между висшите представители обвинението в държавите от съюза. За тази цел се провеждат редовни конференции за обсъждане на актуални въпроси на наказателното правосъдие от надрегионално значение.

Популярното име на мрежата – NADAL, е в чест на бившия френски главен прокурор и основател на мрежата през 2008 г. Жан-Луи Надал. По негова инициатива е проведена учредителна конференция на 6 февруари 2009 г. в Париж.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Фики
Фики
13 май 2022 14:11
Гост

Много добра инициатива.

Дичо
Дичо
13 май 2022 14:12
Гост

За разлика от бездействието на ВСС.

Йори
Йори
13 май 2022 12:33
Гост

През далечната 1997 г., на изпита по Наказателно право -особена част, ми се беше паднал въпроса за военните престъпления. Не го бях научил нарочно, помислих си, че абсурд да изтегля този въпрос. То па фанах го изтеглих. Съдбааа… Мъмрех нещо от няма накъде, видях как проф. Михайлов започва бавно, но славно да се ядосва и ми каза само, че от мен военен прокурор не става, ииии Слаааабббб!!!!

Ставрев
Ставрев
13 май 2022 12:26
Гост

ВСС да отиват на МОЧА и при Копейкин да свалят украинските знамена. Мерзост!

Жаки
Жаки
13 май 2022 14:14
Гост

Направо да си отиват. Че нищо не вършат.

Харизанов
Харизанов
13 май 2022 12:25
Гост

След тази новина родното ВСС да се разформирова още утре. Както си е събота.

Жалко
Жалко
13 май 2022 14:15
Гост

Нямат такива намерения тези наглеци.

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 18:07
Гост

Утре. Или най- добре на 18-ти май с протеста на транспортните фирми. Заедно с Киро и ВСС да заминават. Или нещо не ти стиска?

Иванова
Иванова
13 май 2022 12:25
Гост

После да не се чудите защо сме на най-последните места по уважение в Европа и САЩ. И да не подскачате „ама те ни имат за втора ръка хора, как така ще сме в съюз с тях“. Еми втора ще сме, щом подкрепяме зверствата от Буча. Защото няма неутралитет тука. За какъвто бълнуват Нинова, Радев и Копейкин.

Калина
Калина
13 май 2022 12:24
Гост

Пак ставаме за срам. Европа праща, България се ослушва.

Багадир
Багадир
13 май 2022 12:23
Гост

Путин е овластен диктатор. Нищо не предлага на западните страни, така че те сами да поискат да идат в неговия съюз. И единствено чрез други сатрапи може да има приятели (Сирия, Беларус). По тоя повод той е диктатор и не зачита човешкия живот. В Украйна са извършени престъпления, за което беше добре да правим прокурори, които също да разселдват. Но се видя какви са нещастници от ВСС. Защо бе, защо ви беше срам бе, мръсници мръсни да пратите някой да докаже тези издевателства?

Бисер
Бисер
13 май 2022 14:17
Гост

Пълни мръсници! Никаква човещина. Ама те се засилват само когато имат интерес.

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 18:01
Гост

бисери и мъниста тук се нижат…

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 18:04
Гост

Да пратят и някой украински или европейски прокурор да ни каже Премиера излъгал ли е за канадско- българското си гражданство. Интересно ще ми е!

Милена
Милена
13 май 2022 12:21
Гост

Айде сега от ЛЕКС да идете и да причакате някой от ВСС и да го питате нещо просто – какво точно мисли по тази тема с това, че „членовете на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС (известна като мрежата NADAL) изразиха готовност да подпомогнат работата на украинската прокуратура във воденото от нея разследване за извършени престъпления по време на военния конфликт.“

Много ми еи интересно!

Димо
Димо
13 май 2022 14:45
Гост

Те са толкова дебелокожи, че пак ще заобиколят отговора.

Николай
Николай
13 май 2022 12:20
Гост

В нормалните държави веднага се изпращат хора за да докажат, че Руската Федерация е извършвала нечовешки неща с хората, но тук започваме да умуваме как точно да направим така, че да не пращаме наши прокурори. Срам ме е от ВСС и цялата ни политическа клика.

Еминелска
Еминелска
13 май 2022 12:19
Гост

Явно тия не ги е страх какво точно се има предвид под разследване на военните престъпления в Буча. Защото ВСС го беше страх и не разбирало какво се иска от тях.

Лозан
Лозан
13 май 2022 14:47
Гост

А те ли! Разбират само когато им е удобно.

Малинска
Малинска
13 май 2022 12:19
Гост

Изключително нелепо е поведението и преценката на редица българи, начело с някой политически лидери и техните подчинени, че една страна, било то и РФ ще победи целият свят! В резултат на което РФ ще загуби войната, възможно е дори да бъде разчленена на републики. А целият цивилизован свят ще се радва тогава, докато ние ще бъдем отринати в ъгъла на цивилизацията, ще бъдам посочени с пръст, като едни шарлатани и тарикати, които не са смеели да се опълчат на злото наречено „путинска русия“. Това е. И ВСС са поредните нелепи екземпляри, заради които някой ден ще бъдем подигравани. Защото и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 17:56
Гост

Само един Бойкикиев ти остана.

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 17:58
Гост

Пий си редовно хапчетата. Закъсваш го много. Ако не те кефи- замини за фронта. Не мрънкай.

Benski
Benski
13 май 2022 12:16
Гост

Само родното ВСС пак се показа, като пъллни, айде да не казвам какво, че ще ми изтрият коментара.