Магистратите и съдебните служители в районната прокуратура в Луковит са се превърнали в чистачи и призовкари. От няколко месеца те сами се грижат за почистването на площ от 284 кв. метра и разнасят призовки, поради липсата на щат за такива служители. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия.

Заради това положение шефката на РП-Луковит Петя Грънчарова е поискала от кадровия орган да открие щат за „чистач-призовкар“, което беше подкрепено единодушно от членовете на колегията. Още повече, че през юни кадровият орган е съкратил една бройка за служител именно в Луковит.

Прокурорската колегия днес избра Гергана Мутафова и Георги Кузманов за членове на седемчленната комисия, която до 31 декември трябва да извърши подбор на тримата български кандидати за европейски прокурор.

Освен това днес кадровият орган излъчи Пламена Цветанова и Калина Чапкънова за участие в работната група, която трябва да изготви правила за отпускане на допълнително материално стимулиране на специализираните съд и прокуратура, което е предвидено в чл. 233, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

Колегията одобри и двама кандидати за участие в процедура на Европейската комисия за подбор на командировани национални експерти в ОЛАФ. Това са Сийка Дечева от Софийската районна прокуратура и Димитър Беличев от ОП-Пловдив.

На 23 януари пък ще бъде изслушването на единствения кандидат за шеф на Софийската апелативна прокуратура. Това е досегашният ръководител Албена Вутова, която се ползва с доверието на колегите си. Отделно днес тя беше определена и за и.ф. шеф на САП до избора на титуляр.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Киро
Киро
21 ноември 2018 16:33
Гост

А защо въобще на мегаполиса Луковит са нужни районна прокуратура, съд и т.н. администрации? Този район е почти обезлюден и не е толкова далече от големи градове.

Анчо
Анчо
21 ноември 2018 15:44
Гост

До къде стигнаха колегите! Надявам се след реформата на съдебната карта нещата да се оправят.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 16:30
Гост

За съжаление няма да е така, защото със сигурност ще има още съкращения.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 15:23
Гост

Само един чове за двете дъжности дори е недостатъчен.