Красимира Филипова (зам.-главен прокурор), Владимир Николов (окръжен прокурор на Плевен) и Добринка Калчева (АП-Пловдив) са избрани за членове на новия Висш съдебен съвет от квотата на прокурорите от първия опит. Това означава, че в неделя гласуването продължава, тъй като обвинителите излъчват четирима свои представители в съвета.

Във вота днес участваха 1139 обвинители от 1538 имащи право на глас, което е 74.06%. Електронно гласуваха 1073 прокурори, а 66 пуснаха хартиени бюлетини. Общо пет бяха недействителните бюлетини – три от е-вота и две от хартиените.

Кандидатите са осем, а гласовете бяха разпределени по следния начин:

Владимир Николов (окръжен прокурор на Плевен) – 655

Владимир Чавдаров (апелативен прокурор на Варна) – 514

Димитринка Шкодрова-Георгиева (зам.-шеф на ОП-Ямбол) – 193

Добринка Калчева (АП-Пловдив) – 602

Красимира Филипова (зам.-главен прокурор) – 756

Николай Любенов (ВКП) – 272

Пламен Петков (СРП) – 307

Станислав Стойков (европейски делегиран прокурор) – 351.

И в неделя изборният ден ще започне в 8 ч. и ще продължи до 18 ч. Прокурорите ще трябва да посочат един измежду останалите петима кандидати – Чавдаров, Шкодрова, Любенов, Петков и Стойков.

За да е редовен изборът, в него трябва да участват поне 33% от обвинителите, а за победители се обявяват онези от кандидатите, получили най-много гласове.

Право на глас имат 1 538 прокурори като 1408 са заявили, че ще гласуват електронно. Всички те трябва да запазят талоните си, за да могат да участват във вота и в неделя. Останалите 130 обвинители ще могат да пуснат хартиени бюлетини във фоайето на Съдебната палата.

Следователите вече избраха Петко Петков (НСлС), а съдиите Мария Терзийска (зам.-председател на ОС-Варна), Явор Колев (председател на АдмС-Пловдив), Миглена Тянкова (председател на ОС-Хасково), Васил Петков (председател на ОС-Ямбол), Даниела Александрова (зам.-председател на СРС) и Младен Димитров (председател на РС-Велико Търново).

Както „Лекс“ писа, изборът и на следователите (виж тук), и на съдиите (виж тук) бяха оспорени и предстои по законността им да се произнесат смесени петчленни състави от съдии от Върховния касационен съд и от Върховния административен съд.

При все по-голямата вероятност за предсрочни избори и разпускане на действащото Народно събрание изборът на 11 членове от парламентарната квота на ВСС изглежда невъзможен. Очаква се Конституционният съд да се произнесе дали е допустимо в тази хипотеза действащият състав на съвета да остане и след края на мандата си на 3 октомври 2022 г.

Междувременно прокуратурата публикува втората част от филма „Прокурорите – воля, смелост, отговорност и справедливост“.

 

Очаквайте подробности

58
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lisette
Lisette
12 юли 2022 2:00
Гост

Здравейте
казвам се Лизет Декларк Аз съм банков администратор в сътрудничество със Световната банка, Международния валутен фонд, Европейския съюз, с няколко френски банки и финансови институции с цел подобряване на условията на живот, улесняване на достъпа до кредити за бедни хора и компании които нямат достатъчно гаранции, за да отидат и да направят заеми в конвенционалните банки, свържете се с мен за всички ваши нужди от заеми без гаранции, бързо и добре обезпечено с много нисък процент на погасяване. Свържете се с нас за повече информация. lisetedeclarck@gmail.com

Абдуллах Карагьозов
Абдуллах Карагьозов
10 юли 2022 16:17
Гост

Аллах да им помага!

Един там
Един там
10 юли 2022 15:28
Гост

Кога ще доживеем прокуратурата да излезе от съдебната власт…

Ванга
Ванга
10 юли 2022 16:31
Гост

А Гешев да влезе където му е мястото, за да прави компания на Борисов.

:)))))
:)))))
10 юли 2022 16:35
Гост

Твърдо съм против Прокуратурата да е извън съдебната власт. Мястото й е в съдебната власт, като така прокурорската колегия във ВСС ще има възможност да отправя своите колегиални забележки и предложения към съдийската колегия , а така естествено и съдийската колегия към прокурорската. Така има обмяна на идеи, синхронен режим и стабилно правосъдие. А, ако тя е извън съдебната власт – много бързо ще стане обект на политическа сцена и рентабилност.

Теоретико-практик
Теоретико-практик
10 юли 2022 16:54
Гост

Ако прокуратурата е част от съдебната власт има теоретичен риск да се превърне в бухалка на властта, което е силно нежелателно. Ако е част от съдебната власт, има риск, за съжаление доказан в практиката, да си затваря очите за престъпленията на доскорошни управляващи поне за още няколко години, което е не по-малко нежелателно. Може би най-добрият вариант е да остане в съдебната власт, но структурата й да бъде основно реформирана.

Практико-теоретик
Практико-теоретик
10 юли 2022 20:57
Гост

Най-добре е да има пълна смяна на караула и да си е там където е!

Ама трябва нова Конституция.

Regards
Regards
10 юли 2022 18:35
Гост

Ексик да си…

Андреев
Андреев
10 юли 2022 14:51
Гост

Чавдаров иска да отпадне изискването обвинението да е доказано по несъмнен начин. Според мен той е негоден да работи в съдебната власт, заради такива като него данъкоплатеца всяка година плаща милиони по ЗОДОВ.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 15:50
Гост

Премахването на формализма в процеса и промяна на критериите за доказаност са залегнали в концепциите и на останалите кандидати.Които е смятал същите за недостойни е следвало да се кандидатира .

Неучуден
Неучуден
10 юли 2022 16:43
Гост

Като знаем какъв почитател на презумпцията за невиновност е Гешев с неговите пресконференции от мястото на някоя показна акция, няма да се учудя някой натегач от ПРБ и този основен принцип на правото официално да поиска да бъде осквернен.

Да обобщим
Да обобщим
10 юли 2022 13:16
Гост

Във форума, както и в БГ, не се изразяват лични, а платени мнения. Пълна липса на конструктивизъм. Прокопиев срещу Пеевски и обратното.

На Прокопиев, разбирай на А за Б, прокуратурата му е непотребна понеже не е решаващ орган. Колкото е по-зле, толкоз по-добре за него и такива като него. И обратното. На Мамин Делянчо му трябва. За рекет, шантаж, изнудване.

А суверена, суверена ли …… ДА ГО ДУХА!

--------------------------------
--------------------------------
10 юли 2022 13:07
Гост

Ами, докато не се направят кардинални промени в КРБ, да се премахне ВСС и главният прокурор да си отговаря еднолично за прокурорите и следователите, а председателите на ВКС и ВАС за съдиите…тъй ще е.

Де юре срещу де факто
Де юре срещу де факто
10 юли 2022 13:18
Гост

Де юре редовите прокурори не са пряко зависими от Гешев. Де факто жална им майка, ако не изпълняват това, което им нареди, устно, писмено или задкулисно.

Гласувайте, слуги мои, напълно независими!
Гласувайте, слуги мои, напълно независими!
10 юли 2022 12:52
Гост

comment image

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:33
Гост

Тая добринка и тя, май избрана като Дани Банани – по външен вид.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:39
Гост

Единствените, прескочили директно от районно на апелативно ниво – Добринка в прокуратурата и Каскетски в съда. И при двамата, неслучайно, разбира се!

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:49
Гост

Стига сте злословили по адрес на колега, когото очевидно не познавате! Добринка Калчева е отличен професионалист и човек! Тя единствена от всички израстна чрез прозрачен конкурс, а представянето и концепцията й се отличават качествено от тези на останалите. Искрено й желая успех!

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:55
Гост

Стига сте злословили и по адрес на Гешев! Той беше избран след прозрачен конкурс на напълно независимия ВСС докато навън в негова подкрепа протестираха едни момчета с бради, анцузи и татуировки. Вън от всякакво съмнение е, че професионалните и нравствените качества на пробутаните от него за членове на ВСС ще са поне близки до неговите.

Чавдаров ли?!
Чавдаров ли?!
10 юли 2022 12:03
Гост

Най-добре е да се гръмнете преди да го „изберете“ и него днес!

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 8:01
Гост

Изборът е с оглед кандидатите.Само,че от всички които обещават без да знаят как ще изпълнят тези обещания,само Чавдаров е посочил като необходимост намаляването на политическото влияние върху ВСС чрез редуциране до минимум на парламентарното представителство.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 9:30
Гост

А той как ще я изпълни тази „необходимост“? Стига глупости! Чавдаров има най-слабата концепция, направи най-слабата кампания и ако и той бъде избран, мен лично ще ме е срам, че съм прокурор.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 11:14
Гост

Като се кандидатира за депутат и инициира промени в Конституцията.
Човекът просто е объркал изборите. Обяснете му, че тези на които трябва се яви не са сега, а ще са през октомври.

Само така!
Само така!
10 юли 2022 0:06
Гост

Гешев е като звънче на свинче на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:56
Гост

Свинчето се казва Пеевски.

re:
re:
10 юли 2022 13:19
Гост

Съгласен. А Св. Прокопий Разградски е мъченик на правосъдието за всеки.

С финансовата подкрепа на А за Б, разбирай ЦРУ по глава първа от специалната част на ..

Мяу
Мяу
09 юли 2022 23:22
Гост

Като приказката – От Трън, та на глог.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:33
Гост

От Трън та на Брезник!

Инструмента
Инструмента
09 юли 2022 23:13
Гост

Инструмента вече е станал Господ – от членове на ВСС прави заместници, от свои заместници – членове на ВСС. Алилуя!

РАДОСТ
РАДОСТ
09 юли 2022 22:38
Гост

Леля Краси ми обеща да ме вкара без конкурс в прокуратурата, понеже са приятелки с мама :). В 5-ти курс съм в ЮФ, още малко ми остана

135Анонимен
135Анонимен
09 юли 2022 22:28
Гост

Айде послушки, утре гласувайте за Чавдаров, че малко не му стигнаха гласове. После 4г.,да не съм чул нещо за състава на ПК на ВСС от прокурор. Вие си правите избора!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 22:27
Гост

Еееее как можахте да изберете тези хора, те си нямат понятие от наказателно право и процес. Аз предлагам Хр.Иванов, Атанас Славов, Атанас Атанасов и министърката сегашната. Такива хора трябват за ВСС, нищо че практиката им е оскъдна и не свързана с нак. право, но нейсе реформа в прокуратурата ще правят, но не знаят как. Тези хора са някакви случайни, нищо че имат над 15 години истински юридически стаж, но той не се зачита важното е да си бачкал в НПО, това е пътят към правовата държава и истинското правосъдие.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 0:11
Гост

Поредния всезнайко 😀 фактът, че подкрепяте Йорданова е достатъчно доказателство за психичните Ви отклонения

Жожожожо
Жожожожо
10 юли 2022 12:10
Гост

Троловете на ПП и щерка й – ДБ, нямат място в правен форум.
Христо Иванов и за адвокат не става, ще ми ходи във ВСС.
Пробутайте го от парламентарната квота, какво го спрягате тук. Само дето в момента точно това ще е трудно.

Анонимен
Анонимен
10 юли 2022 12:58
Гост

Троловете на ОПГ „Каскет и Тиква“ са налазили този форум след закриването на преПравен свят, където бяха на щат.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 21:37
Гост

Баш за тези ли гласувахте колеги, на подложки сте се обърнали, гледам…..

re:
re:
10 юли 2022 12:08
Гост

Хвани единия, удари другите … всички прокурори И СЪДИИ трябва да са изборни и сменени персонално! Нека поработят някоя друга юридическа професия!

Със стари прокурори и съдии нова реформирана съдебна система не се прави!

Човешкият фактор винаги е бил решаващ …. драги ми Борис …. Джонсън!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 21:28
Гост

И тримата избрани ще бъдат достойни членове на ВСС. Аз съм впечатлена от Калчева. Филипова я познават всички колеги, Николов повечето, покрай АСП, но Калчева я познаваха са в Пловдив. Тя обаче се постара, направи силна кампания и колегите й гласуваха доверие. Честото на избраните. Пазете правото и независимостта на прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 21:42
Гост

Пълни глупости, на парашутисти ли пляскате….

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 21:08
Гост

Браво за Добринка Калчева.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 21:36
Гост

А в ОП кога ще работи Калчева….аман от парашутисти ….

Покъртително
Покъртително
11 юли 2022 10:13
Гост

С тройка по наказателно право от Пловдивкия университет, видно от сайта на ВСС, е направила шеметна кариера в прокуратурата. Сега ще даде своя компетентен и мъдър принос и в управлението на съдебната власт.
Добре че сме оптимисти?!

:)))))
:)))))
09 юли 2022 20:45
Гост

За Филипова беше ясно.

С. Васева
С. Васева
09 юли 2022 20:13
Гост

Браво на градската! От политическия кабинет на ПП ГЕРБ.

После пак ми обяснявайте колко деполитизирана е прокуратурата. И колко всичко е ОК било при управлението на Тиквоний Велики и не само. Браво, браво, браво …

Д-р Моро
Д-р Моро
09 юли 2022 19:39
Гост

Голяма интрига #КОЙ ще бъде избран.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 17:33
Гост

Винаги ще има недоволни.Всеки е свободен да се кандидатира.Изборът е такъв,каквото е състоянието на прокуратурата.Има и началници,има и редови.Не е въпроса дали си началник или не,а какви качества имаш.

ми да
ми да
09 юли 2022 10:04
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 9:47
Гост

Ще стане като при съдиите – утре пак гкасуване

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 9:49
Гост

Според мен Филипова ще бъде избрана от първия път

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 11:11
Гост

И плевенския мишок също.

stod
stod
09 юли 2022 19:12
Гост

Ами ямболската чапла, дето не поздравява?

Анонимен
Анонимен
09 юли 2022 9:43
Гост

И да гласуват, и да не гласуват все едно. Този ВСС ще остане дълго, както се очертава

ДА.
ДА.
09 юли 2022 9:03
Гост

„Изборът“ е напълно безсмислен.

Но те си вярват и вярват на Гешев и шайката му. Заради хляба.

Но … хляб няма. Изядохте го. А вече няма кой да оре, сее, жъне.

А за Б
А за Б
09 юли 2022 8:52
Гост

Асоциацията на прокурорите да си признае за 30-те сребърника!

И после по евангелската процедура: въженцето на дървенцето.

И ПАК си изберете Гешев.

Малки гешефтари!

анонимен
анонимен
09 юли 2022 8:45
Гост

Дами и господа, все тая

Ad nauseam
Ad nauseam
09 юли 2022 8:44
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

:))))
:))))
09 юли 2022 8:40
Гост

Ура за Стойков!

re:
re:
09 юли 2022 8:59
Гост

Като при всеки клиничен случай:

Още при ставане от сън, рано сутрин, хапчетата се пият незабавно!