В парка „Росенец“ не е осигурен свободен достъп до плажа заради поставена временна строителна ограда. В Министерството на регионалното развитие и благоустройство липсват одобрени инвестиционни проекти за изграждането на пристанищен обект и на двуетажна постройка, която е разположена в непосредствена близост до крайбрежната ивица.

Това е установила проверка, извършена от Върховната административна прокуратура (ВАП), ДНСК и регионалната строителна дирекция в Бургас, както и Областната и Морската администрация в града, съобщиха от държавното обвинение. Целта на проверката е била да се установи законността на строителството и експлоатирането на обекти по Черноморието.

В началото на юли ВАП разпореди да се проверят строежите в парка „Росенец“. Тогава прокуратурата поиска министрите на регионалното развитие, на околната среда и на туризма и ДНСК да установят „дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж“. Освен това трябваше да се провери дали са предприети мерки за защитата на държавната собственост, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морския плаж там, попадат ли съответните имоти в защитени зони по Закона за биологичното разнообразие, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, извършени ли са строежи.

Проверката беше разпоредена след опита на лидера на „Да, България“ Христо Иванов да стигне по вода до плажа на парка „Росенец“, където се намира лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Макар Иванов да акостира до брега, снабден с документи, че плажът е държавна собственост, той беше посрещнат от служители на НСО, които го избутаха във водата и не разрешиха на него и придружаващите го двама души да останат на плажа.

Охранителите не пожелаха да се представят, но ден след акцията на „Росенец“, президентът Румен Радев обяви, че става дума именно за служители на НСО. Скандалът ескалира, след като директорът на службата за охрана ген. Красимир Станчев поиска да се забрани и достъпът по море до парка „Росенец“. Това се случи, след като беше обявено събитието „Масово ходене на охраняем плаж“. В резултат на напрежението ген. Станчев подаде оставка, която днес беше гласувана от правителството, президентът и премиерът Бойко Борисов призоваха да бъде снета охраната от НСО от Доган и депутата от ДПС Дилян Пеевски, но междувременно двамата сами се отказаха от нея.

Върховната административна прокуратура разпореди проверка и на концесионирането на пристанищния терминал „Росенец” като изиска от министерството на транспорта договора и цялата административна преписка по сключването му и инвестиционната програма. Очакват се резултатите и от тази проверка.

Освен на „Росенец“, ВАП е констатирала серия от нарушения и на още няколко крайбрежни обекта.

Единият от тях е „Алепу вилидж“ – строежът на хотел, обявен за подпорна стена. Прокуратурата е установила, че изграждането му е станало в отклонение от строителните книжа. „Извършената промяна е по време на строителството и не отговаря на одобрения инвестиционен проект. ВАП ангажира незабавно компетентните действия на ДНСК във връзка с незаконното строителство по реда на ЗУТ“, уточняват от прокуратурата. Неотдавна премиерът Бойко Борисов заяви, че на „Алепу“ няма да има нищо друго, освен „къщичка за птички“.

В местността „Аркутино“ пък било установено, че в момента не се строи в близост до плажа. Липсвала строителна ограда и обезопасяване на бетонова конструкция, чието изграждане и спряно през далечната 1992 г. Затова ВАП препоръчва на кмета на Созопол да предприеме действия за обезопасяването на обекта.

В местността „Буджака“ се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки“, посочват от ВАП. Става дума за сграда, собственост на издателя Иво Прокопиев.

Проверка е била извършена и на комплекс „Венид Еко вилидж“ в Свети Влас, собственост на Динко и Йордан Диневи. Намерението на братята е да изградят вилно селище от 36 къщички в етно стил. ВАП е констатирала, че в момента не се извършват дейности, което в съответствие на строителната забрана до 1 октомври 2020 г. по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

С оглед това, че не е била издадена изрична заповед до 21 юли 2020 г. от кмета на община Несебър, е изискано да бъде издадена такава до произнасянето на  Административен съд-Бургас относно разрешенията за строеж в гористата местност. На органите на РДНСК – Бургас е възложено предприемането на мерки за указанията на началника на ДНСК и за спазване на ЗУТ“, посочват от прокуратурата.

От там уточняват, че проверките на ВАП за незаконосъобразно строителство по Черноморието продължават.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Цирк
Цирк
23 юли 2020 11:44
Гост

Няколко години след постановката „Заплашват Доган с пистолет на конференция“, следва продължение – „И Доган могат да го разследват, което е доказателство, че не командва цялата държава“. И за двете постановки Доган нито е знаел, нито е дал предварително съгласието си. Той е най-честния български политик, дори по-честен от Пеевски, Божков и Цветан Василев, взети заедно.

Хари
Хари
22 юли 2020 22:42
Гост

Лекс, благодаря за информацията. Обаче дали ще има последствия за този престъпник.

Абсурдистан
Абсурдистан
22 юли 2020 22:43
Гост

Надай се. При този главен прокурор.

Мишев
Мишев
22 юли 2020 22:40
Гост

Поредният оял се политик, който се е самозабравил.

Сарай
Сарай
22 юли 2020 22:39
Гост

Е как може този човек да е почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Той с какво е заслужил почести.

Питко
Питко
22 юли 2020 22:36
Гост

Ако в Турция българин има незаконни постройки, дали ще го галят с перо. За един приятел питам.

Рики
Рики
22 юли 2020 22:26
Гост

Въобще не се учудвам от този резултат.

Обретенов
Обретенов
22 юли 2020 17:18
Гост

Да му съборят сарая гнусен и оная стена. Или морето ще го направи!!!!

Asparuhov
Asparuhov
22 юли 2020 17:18
Гост

Така се завзема страна днес. Не със сила, а икономически

Сербезова
Сербезова
22 юли 2020 17:18
Гост

Мечти за правосъдие!

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 17:17
Гост

Абе ясна работата ма не вярвам на сокола да му направят каквото и да било, независимо какво ще покажат проверките, а ние знаем, че те показват в случая реалната картинка. Корупция, погазване на законите и така на татък

Исшендер
Исшендер
22 юли 2020 17:16
Гост

Ако н1якой смята, че всичко построено на морето е законннно много се лъже. Но някой мноооого парички е захапал по тия незаконни строеже. Да идат да видят и ТИМ по северното как се справят и колко и как са строили, защото не е като да не са строитили

Джаро
Джаро
22 юли 2020 22:28
Гост

Мафиотите са под чадъра на политиците.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 17:16
Гост

Гешев вече го е страх и прави проверки масово. Но е факт, че тия гадости трябва да се бутнат и там да не се вдигат нови сгради. Но на Сокола не може да се направи нищо

Бай Ганьо
Бай Ганьо
22 юли 2020 18:01
Гост

къв Сокол, е този татаро-мангалски Сопол? Даже и турчин не е

Мими
Мими
22 юли 2020 22:33
Гост

Важно е самочувствието. И естествено да е подплатено с достатъчно парички.

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 17:15
Гост

Е вие как смятате, че Доган ще е спазил всички изисквания? То е ясно, че не е законно. Защо ни правите на маймуни бе ?

Дисков
Дисков
22 юли 2020 17:15
Гост

Ма то е ясно на всички, че ако се прави проверка ще цъфнат маса нарушения. Ама не си мислете, че от това ще последва нещо

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 17:14
Гост

Добро утро прокуратуро. Как спа? Добре ли беше?

Анонимен
Анонимен
22 юли 2020 17:14
Гост

Е има си хас да няма нарушения.