„Език на омразата“ и „прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възглед“ – така главният прокурор Иван Гешев и ръководството на държавното обвинение окачествяват някои от последните изяви на лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов в остра декларация. Костадинов не е посочен поименно в разпространеното изявление на прокуратурата, но съдържанието му става ясно, че става дума именно за него.

„Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи“, се заявява в декларацията.

Само преди дни именно Костадин Костадинов от парламентарната трибуна „обърка“ името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и я нарече Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на отправената забележка от председателя на Народното събрание Никола Минчев, отговори: „Бъркам ги животинските имена понякога“.

От прокуратурата напомнят, че представиха предложения за промени в законодателството, с които да бъде осигурена всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.

След това в декларацията се прави коментар на протестите, организирани от „Възраждане“, при които с активното участие на депутати от партията беше махан украинският флаг от сградата на Столичната община.

„Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правовото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси“, пише ръководството на държавното обвинение.

В декларацията се отправя призив за спазване добрия тон в гражданското общество, „отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи“ и напомняне, че в демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.

Изявлението на ръководството на държавното обвинение завършва с уверение, че „прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители“.

Засега няма официална информация за предприети действия от страна на прокуратурата по отношение на депутати от „Възраждане“.

Междувременно, от посолството на САЩ благодариха чрез профила си във „Фейсбук“ за реакцията срещу словото на омразата.

„Често е по-добре да игнорираме отвратителната и изпълнена с омраза реторика и да се съсредоточим върху по-благородни усилия за сближаване на хората. Понякога обаче ние, като общество, трябва да изразим мнението си открито. Както е казал философът Жан Жак Русо: „Обидите са аргументи, използвани от онези, които грешат“. Благодарим на българските граждани и на прокуратурата, че защитиха основното човешко достойнство и посочиха това, което е погрешно“, написаха от посолството.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 май 2022 12:44
Гост

Националните предатели от „Израждане“ са нищо повече от едни русофилистични подлоги, за които, ако нещо е против интереса на Путлер, то задължително е и против интереса на България. Накрая обаче ще свършат като предшественика им Сидеров, който обаче се размина само с условна.

Всякой
Всякой
14 май 2022 10:48
Гост

Един козяшки джендър е окупирал форума и пише небивалици!

Гешев е хамериканско келеме и подлога, но даже и онези не го щат.

Някой
Някой
13 май 2022 22:19
Гост

А също ролята на законодателна инициатива да прави проекти и предлага закони. Скоро може дори да изземе и от функции и на изпълнителната власт.

ПРБ - НПО
ПРБ - НПО
13 май 2022 15:26
Гост

Нова роля на прокуратурата – да публикува декларации срещу езика на омразата. И да ги пише два дни, след като съответното изявление е направено.

Тодоров
Тодоров
13 май 2022 14:48
Гост

Вместо да „осъжда остро“, да вземе да повдигне обвинения, за което ние и плащаме. Гешев за пореден път отбиваш топката тенденциозно.

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 21:38
Гост

Има глава Първа в Особената част на Наказателния кодекс. И там има май текст за пропагандата, по спомен от студентските години ви говоря.

Стоил
Стоил
13 май 2022 14:04
Гост

Не трябваше да свалят украинският флаг от сградата на Столичната община.

Фики
Фики
13 май 2022 14:05
Гост

Вандали!

Анонимен
Анонимен
14 май 2022 12:47
Гост

Путлерасти!

Kind
Kind
15 май 2022 16:15
Гост

дали?

Тити
Тити
13 май 2022 14:01
Гост

Гешев май ще си чисти имиджа.

Спиро
Спиро
13 май 2022 14:02
Гост

А къде беше когато Борисов сипеше обиди. Даже го съдиха.

Дидо
Дидо
13 май 2022 13:55
Гост

Това поведение е недопустимо и то именно от парламентарната трибуна.

Заза
Заза
13 май 2022 13:58
Гост

Объркал името, човешко е. Обаче коментарите му за животните са недопустими.

Лучко
Лучко
13 май 2022 13:33
Гост

Копейкин си е прост човек. А простия винаги си остава прост и компенсира със самочувствие. Това са и избиртелите му. Обаче ако е на власт имайте предвид, че утре може да иска да ви затвори сайта, защото пускате свободно мислещи хора д апишат коментари. Та си опичайте ума дали ще искате да се маха ПП и 4ната коалиция, защото на нейно място като нищо да дойде БСП, Израждане и партията на Янев.

Башлиев
Башлиев
13 май 2022 13:31
Гост

Мен ме е срам, че имам такива съграждани, които явно подкрепят една агресивна държава, нямат пипе да преценят фактите и се връзват на елементарната пропаганда на една нацистка държава, като РуСССРката Федерация.

Продължаваме промяната
Продължаваме промяната
14 май 2022 10:44
Гост

Оди си на село! Там е хамерикански рай.

Анонимен
Анонимен
14 май 2022 12:50
Гост

По-скоро подлогите на Митрофанова да се изнесат в посока Сибирския рай и да не се мъчат повече в този гнил ЕС.

Линев
Линев
13 май 2022 13:30
Гост

Тия от Израждане го играят патриоти и се тупат в гърдите. Просто са хванали тая ниша, че да трупат гласове на бъдещи избори, нищо ново. Е да аз не си спомням повечето стихотворения от училище, е да аз не съм изчел всичко на Вазов и Ботев, но знам 2 езика и работя с чуждестранни компании в Западна Европа. Имам и две прекрасни деца. Които също учат езици и възпитавам в уважение към ччовека и правото му на мнение. Нека не съм патриот. Да нямам уклон към СССР, Путинова Русия и амбициите им да смятам, че съм освободен точно от Русия,… Покажи целия коментар »

Юрист
Юрист
13 май 2022 14:11
Гост

Г. С. Раковски го е казал – Русия никога не е мислила доброто на България!

Башлов
Башлов
13 май 2022 13:27
Гост

КОпейкин е за затвора… в тундрата на Руската Федерация.

Каменова
Каменова
13 май 2022 13:27
Гост

Само преди дни именно Костадин Костадинов от парламентарната трибуна „обърка“ името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис и я нарече Камила Харис, докато коментираше посещението на премиера Кирил Петков във Вашингтон. А на отправената забележка от председателя на Народното събрание Никола Минчев, отговори: „Бъркам ги животинските имена понякога“. Това е повече от скандално и показва ахмашко, просташко поведение, което обаче се харесва на поредица неграмотни и прости българи, които обаче са научили 3 стихотворения на изуст, знаят за Ботев и Вазов, имат татуиран лъв на глезена и руско знаме на гърдите. Тия са най-опасните. Те са тъпи, ама много тъпи,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 май 2022 14:19
Гост

Обноска!!!???

Анонимен
Анонимен
16 май 2022 20:22
Гост

По този повод си спомням за един бивш посланик на САЩ в България преди години – Джеймс Пардю, когото Иван Славков (светла му памет!) както се казва „без да иска – нарочно“ му обърка името и го нарече Джеймс ПРЪДЛЬО… 😉

Каменова
Каменова
13 май 2022 13:24
Гост

Айде, айде. Гешев и ВСС сте навързани, като черва. ВСС не иска да подкрепяме Украйна и това стана пределно ясно с факта, че няма да пратят никой от страната да разследва за военни престъпления в Украйна. Та Гешев да напада Копейкин…и двамата сте от една страна на реката

Зебоев
Зебоев
13 май 2022 13:23
Гост

Единия кретен напада другия кретен

Нинева
Нинева
13 май 2022 13:23
Гост

Израждане са по-опасни от някогашната Атака.

Мишев
Мишев
13 май 2022 13:23
Гост

Лошото е когато такава утрепка, като Копейкин набере скорост, защото точно това става сега.

Ставрев
Ставрев
13 май 2022 13:22
Гост

С това ли се изчерпвате? Направете проверки и ако трябва повдигайте обвинения за вандалщина и държавна измяна!