Софийската районна прокуратура започна разследване за търговия с кръвна плазма след репортаж по „Нова телевизия“.

От него стана ясно, че в двора на столична болница мъж иска 4000-5000 лева, за да осигури дарител на кръвна плазма за лечение на коронавирус. Търговецът обяснява, че има познати, които са преболедували COVID-19 и са готови да дадат плазма срещу заплащане. Уговорката е сделката да бъде извършена на следващия ден. Няколко часа по-късно търговецът се свързва с журналистите и казва, че потенциалните донори са заминали за чужбина и не могат да помогнат, но след това пояснява, че е намерил друг.

„Човекът е много сигурен. Все пак става дума за човешки живот“, уверява търговецът, а на въпрос за коментар на цената отговаря: „Хора сме, можем да се разберем“.

На следващия ден търговецът се свързва и с мнимия син на мнимата жена, която уж се нужда е от плазма, който иска да свали цената на 4000 лева. Мнимият син се интересува и от кръвната група на донора, а търговецът го уверява, че ще намери група и че това е лесна работа, а въпросният донор е изкарал заболяването преди два месеца и ще представи положителния PCR-тест.

„Няма страшно, Господ ще помогне. Бъдете спокойни. Само трябва да сме по-толерантни и да не раздухваме много нещата“, казва още мъжът.

От МВР коментираха, че до момента не са получавали сигнали за търговия с кръвна плазма.

„Преливането на кръвна плазма не е панацея. Ако лекарите не са решили, че тя е необходима за някого, това би било неправилно. Това лечение не е утвърдено и се базира само на проучвания. Важно е това да се знае от хората.

Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19 не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват. Единственото в света проучване, което изследва ползите от кръвната плазма в борбата с COVID-19 не е показало значителни и достатъчно ефективни резултати. На сайта на Европейската комисия може да се види, че ползите от нейното прилагане все още се събират и проучват“, заяви пред „Нова телевизия“ и адвокатът по медицинско право Мария Петрова.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че разследването е възложено на СДВР.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Юрист
Юрист
08 януари 2021 20:34
Гост

Аз не разбрах къде е престъплението. Един продава стока, която се търси от друг. Сделка. Стоката не е забранена от закона, нито търговията с нея е забранена от закона. От морална гледна точка сделката е укорима, но морал и право са различни неща. Да не излезе накрая, че гербаджийската телевизия дава повод за изнудване на мангалите с наказателни производства, за да не пропускат отчета към Тиквата?

възмездие
възмездие
10 май 2021 8:49
Гост

за адренохром да си чувал? А да си чул,че Милен го убиха за да не разкрие публично, че освен пилетата е изнесена и кръвна плазма към арабите?

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 14:21
Гост

На Ганьо поредната далаверка.

пазарът на кръв
пазарът на кръв
06 януари 2021 12:31
Гост

Както от край време до гарата върви търговията с кръв, така и сега ще е тази, че е по-актуална, ама никой не прави нищо срещу циганите, които се събират там и цяла София го знае. Впрочем мои близки, които търсеха само трима кръводарители, но намериха само двама, така си платиха и се спасиха…

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 12:30
Гост

Кръвната плазма се извлича по специален начин със специална апаратура и се чудя на тези хора как може да се връзват на измамници

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 14:13
Гост

Никога не бих се вързал на такива.

Кукуригу
Кукуригу
07 януари 2021 16:00
Гост

Те не ти дават плазмата в торбичка, както и кръвта за преливане не ти я дават така. Платен кръводарител отива да даде кръв за теб.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 11:56
Гост

Добра цена са си предвидили. Колко ли хора биха могли да си позволят този лукс?

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 11:52
Гост

Ей, дори в тзи ситуация намират начин как да изкарат пари.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 11:54
Гост

Пълна спекула. Обаче човек за здравето си е готов на всичко.

Коце
Коце
06 януари 2021 11:50
Гост

Проблемът е, че който иска да дари кръвна плазма, има много пречки и условия, които правят даряването почти невъзможно, особено в провинцията.

Доктор
Доктор
06 януари 2021 11:51
Гост

Защото и за това се оказахме неподготвени, няма достатъчно центрове и апарати.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 14:17
Гост

Е, нали Боко ни маправи магистралки. Да сме доволни. А и той естествено.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 11:49
Гост

О, това е десет пъти над цената за обикновена кръв, която искат мургавите пред кръвните центрове, добра далавера е, дано да не са се хванали много хора.

Отврат
Отврат
06 януари 2021 12:30
Гост

Ами те като всички са доволни накрая… Друг е въпросът, че плазмата, както пише, не е панацея.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 14:22
Гост

За съжаление не всички го знаят.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 11:47
Гост

Гледам да не съм расист, но това прилича на циганска схема.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2021 14:15
Гост

Те са особено креативни когато става въпрос за изкарване на води.