Нови 13 разследвания за безстопанственост на болници в страната е започнала прокуратурата, съобщиха днес от държавното обвинение. До тях се е стигнало, след като е приключила проверката, възложена на Министерство на здравеопазването (МЗ), а в прокуратурата е постъпил доклад от МЗ с констатациите от извършени проверки от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ и „Вътрешен одит“.

Въз основа на всички материали, прокурори от ВКП са образували нови 13 разследвания за безстопанственост. Те са за нарушения в софийските „ Пета многопрофилна болница за активно лечение“, ИСУЛ, „СБАЛО проф. Бойчо Бойчев“, „УМБАЛ „Света Анна“, „СБАЛИПБ проф. Иван Киров“, „СБАЛХЗ – ЕАД – София, „Национална кардиологична болница“, болници в Разград, Шумен, Търговище, Хасково, Стара Загора и Видин.

Разследванията започнаха, след като в края на миналата година главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки на всички държавни и общински болници за сключени договори за съвместна дейност с други лечебни заведения, договори за наем на помещения, апаратура и др.

Първо се заговори за нарушенията във врачанската болница, като обвинение в началото на годината получи бившият зам.-министър на здравеопазването Михаил Зортев, който според прокуратурата е извършил престъпление по служба и е ощетил хазната с близо 13 млн. лева от сключени договори между държавната болница във Враца и частната „Вива Медика“, с които частното дружество извършвало на територията на държавната болница дейности, които и тя можела да извършва.

След това бяха проверени общо 329 сходни договора, сключени от държавните и общински болници в страната. Резултатите доведоха разследвания за безстопанственост в болници в Ловеч, Бургас, Велико Търново, Попово, Кърджали, Благоевград и Русе. През март започна разследване за безстопанственост и в „Пирогов“.

Всички досъдебни производства се водят от Софийската градска прокуратура, за да няма съмнения в пристрастност и по разпореждане на главния прокурор разследванията се извършват от следователи от Националната следствена служба.

Преди два дни от ВКП са възложили на МВР да извърши проверка заради допълнителни данни за безстопанственост, свързана с множество договори за възлагане на медицински услуги в софийските болници „Св. Иван Рилски“, „Първа МБАЛ-София” „Шейново”, ”СБАЛ на пневмо-фтизиатрични заболявания”, ДПБ “Св. Иван Рилски” „Център за психично здраве-София” „Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение — Света София”, “Майчин дом”, „Специализирана болница за активно лечение по лицево-челюстна хирургия”, „Специализирана болница за активно лечение по белодробни болести – Света София”, „Специализирана болница за активно лечение по детски болести – проф. Иван Митев”, болниците в Кремиковци и Бухово, „Център за психично здраве – Пловдив“ и онкологията в Хасково.

Проверката трябва да приключи до два месеца.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
27 април 2018 11:57
Гост

Ужас! 13 милиона лева на вятъра, или по скоро в нечий джоб. Вместо да се използват по предназначение за лечение на хората.

5-ко
5-ко
27 април 2018 11:54
Гост

Цацаров в последно време нещо много се е активирал.

Анонимен
Анонимен
27 април 2018 11:53
Гост

На много лекари в последно време като че ли не им е приоритет да помагат на хората.

Възмутен
Възмутен
27 април 2018 11:50
Гост

И тия хора дават клетва. Корумпирани са от всякъде.