Прокуратурата в Стара Загора се е самосезирала и е започнала разследване за разгласяване на информацията за изнесени технологии от военния завод „Арсенал“.

От държавното обвинение съобщиха, че са образували досъдебно производство за разгласяване на информация, представляваща следствена тайна, за което Наказателният кодекс предвижда до 1 година затвор или пробация.

Разгласената информация е по разследването за изнесени технологии от „Арсенал“, за което вчера пък съобщиха от МВР. От вътрешното министерство обявиха, че са задържани двама литовци и руснак, които са работели в завода, но били в неплатен отпуск до 17 септември и повече не се върнали на работа.

На 3 октомври от „Арсенал“ подали сигнал, че липсват изделия и документи за тях, а от МВР обявиха, че става дума за изключително чувствителна за фирмата информация и започнало издирване на тримата заподозрени с помощта и на ДАНС. На 5 октомври тримата чужденци били засечени на ГКПП „Кулата“ и задържани. В автомобилите им били открити документи и предмети, за които се предполага, че са пряко свързани с липсите от завода. Днес служебният вътрешен министър Бойко Рашков отново потвърди изнесената вчера информация и каза, че е учуден, че в „Арсенал“ са допуснали това да се случи.

Според прокуратурата обаче наблюдаващият прокурор не е дал разрешение за оповестяване на информацията и разгласяването може да застраши националната сигурност и разследването.

„В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните лица“, заявиха от държавното обвинение. След това пък от прокуратурата в Стара Загора обявиха, че ще предложат на главния прокурор Иван Гешев разследването да бъде възложено на техни колеги от друг съдебен район.

Информацията за евентуално разследване срещу полицаи идва на фона на продължаващото напрежение между вътрешното министерство и прокуратурата. От държавното обвинение няколко пъти обявиха, че Бойко Рашков бойкотира работата им и нарушава принципа за разделението между властите. Последният сериозен конфликт беше преди предсрочните избори през юли и акциите срещу търговията с гласове. Преди това пък Рашков отхвърли предложението на главния прокурор за съвместно звено за противодействие на купуването на гласове преди изборите.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
08 октомври 2021 14:42
Гост

Какво ли не правят хората за пари? Вече нищо не може да ме учуди.

Серьожа
Серьожа
08 октомври 2021 14:39
Гост

Някой да го учудва, че руснаци са участвали?

адвокат от САК
адвокат от САК
08 октомври 2021 14:33
Гост

Лекс бг. защо не пише нищо за решението на полския КС относно факта, че НЯКОИ правни норми на правото на ЕС са несъвместими с полската конституция, а….Тъй като няма статия по въпроса, а той е изключително важен, предвид чл.5 ал.1 от нашата конституция, изразявам ПЪЛНО съгласие с мнението на този поляк, въпреки, че е политик- “…Полският заместник-министър на правосъдието Себастиан Калета заяви, че решението на Конституционния съд „е призив към институциите на ЕС да спрат да нарушават договорите, като се опитват – чрез узурпация и изнудване, да придобиват компетенции, които не са им предоставени съгласно договорите (на ЕС)“….“ https://dnes.dir.bg/svyat/yuridicheski-polekzit-natsionalnoto-zakonodatelstvo-ili-pravoto-na-es Лично… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 16:18
Гост

Вие вкъщи сигурно сам си говорите с телевизора и го питате защо по новините нарочно не казват някоя новина, която според Вас нарочно са пропуснали.

Mlachkov
Mlachkov
08 октомври 2021 14:24
Гост

На 3 октомври от „Арсенал“ подали сигнал, че липсват изделия и документи за тях, а от МВР обявиха, че става дума за изключително чувствителна за фирмата информация и започнало издирване на тримата заподозрени с помощта и на ДАНС. На 5 октомври тримата чужденци били засечени на ГКПП „Кулата“ и задържани.

Шпионират ни нещо, а ?

Ошхан
Ошхан
08 октомври 2021 14:24
Гост

Определено голяма излагация

Харизанов
Харизанов
08 октомври 2021 14:22
Гост

Каквото и да си говорим накрая пак ще се окаже, че виновни няма

Велизар
Велизар
08 октомври 2021 14:22
Гост

Това не са полицайте от едно време. Това сега са полицай, които са там за да запълват бройките!

RedHead
RedHead
08 октомври 2021 14:23
Гост

Колкото и да ми въртят полицай по риалити формати и да ми показват колко достойни са те, то се вижда що за стока са. И пак не казвам, че това са всички полицай, но има доста плява.

Петров
Петров
08 октомври 2021 14:41
Гост

Както навсякъде.

Geleto
Geleto
08 октомври 2021 17:27
Гост

Хора, без никакво заяждане към Вас, моля, научете се кога се слага „й“ и кога „и“. Полицай е в единствено число, а полицаи е в множествено число. Става въпрос за нещо елементарно, което, обаче, редовно се греши в актовете на органите на съдебната власт и на МВР, както и в коментарите в този сайт.

Анонимен
Анонимен
10 октомври 2021 11:21
Гост

Не слагай органите на съдебната власт и МВР под един знаменател!

Серафим
Серафим
08 октомври 2021 14:21
Гост

Ве очаквате конфиденциалност ли? Съмнявам се.

Десислава
Десислава
08 октомври 2021 14:21
Гост

Да, защо да не изнасят информация.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 14:21
Гост

С торбичка н ЛИДЛ бе.

Ристевски
Ристевски
08 октомври 2021 14:22
Гост

Явно има продуктово позициониране по медиите.

Ошхан
Ошхан
08 октомври 2021 14:23
Гост

Аз не знаех, че има голяма торбичка ЛИДЛ, но сега разбрах. Реклама си е.

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 14:19
Гост

Грозна работа е това мерене на ПРБ и МВР вече половин година.

123
123
08 октомври 2021 13:46
Гост

Айдеее, сега остана Гешев да арестува Рашков, за да не извърши ново престъпление 😀

Анонимен
Анонимен
08 октомври 2021 13:47
Гост

Че аз няма да се изненадам особено, той главният прокурор няма да му е за пръв път да удари рамо на Радев преди избори. Чак се чудя вече как е възможно да е по невнимание.

Въпросът е
Въпросът е
09 октомври 2021 18:22
Гост

Дали му стиска или е поумнял след президентството?