Системата за случайно разпределение на делата в съдилищата може да се окаже коронавирус в съдебната система, ако се докажат съмненията, че лесно може да бъде манипулирана.

Това заяви пред БНТ и „Нова телевизия“ главният прокурор Иван Гешев, след като вчера стана ясно, че прокуратурата е започнала разследване за компютърно престъпление по сигнал от шестима членове на Висшия съдебен съвет – петима от Съдийската и един от Прокурорската колегия.

Те са изпратили на главния прокурор одитен доклад от проверка на системата за случайно разпределение, който установява множество слабости и възможности за цялостно манипулиране на системата.

„Ако се окаже, че това, което в IT одита се констатира, е истина, това ще е скандал, съпоставим с коронавируса в здравната система. Това ще е коронавирус в съдебната система“, каза Гешев.

Той обясни, че експертите са направили одит по документи, без да получат реален достъп до системата, който им е бил отказан. Затова, след като прокуратурата започна разследване, ще бъде назначена компютърна експертиза. Според Гешев обаче, ако първоначалните констатации са верни, това означава, че в последните 5 години не сме имали правосъдие.

„Всеки, който има електронен подпис, може да влезе в тази система и да прави абсолютно всичко. От това, което чета, означава, че един човек с лаптоп в Разград може да разпредели при наличие на електронен подпис което и да е дело, в който и да е съд, да манипулира данни по какъвто иска начин, да трие данни, да не оставя следи, да отбелязва, че определени съдии са в отпуск, да разпределя състави, да създава нови съдилища. Съдия с такъв достъп от, примерно, Варна, може да разпредели дело във ВКС, в бургаски съд и къде ли още не“, обясни главният прокурор. По думите му, това би означавало трагедия, която засяга десетки хиляди дела с огромни имуществени и неимуществени интереси.

Той съобщи и за слухове, според които цената за разпределяне на дело на конкретен магистрат е 10 000 евро.

Гешев посочи като отговорни за системата бившия правосъден министър Христо Иванов и бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев, като препрати и към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

„Тук възниква въпросът, защо хора, които говорят за справедливост и съдебна реформа, за истина, като г-н Калин Калпакчиев или г-н Христо Иванов, са натискали без обществена поръчка определена фирма да създаде тази система. Защо тази система е функционирала без каквато и да било техническа експертиза в продължение на 4-5 години. Защо тази фирма е може би единствената фирма филантроп в световната история, която е осъществявала дейност и не е искала пари за поддържането на тази система. Интересно ми е, защо г-н Лозан Панов и присъдружните му дами от ВСС, през 2019 г. са се хвърляли като Матросов на амбразурата срещу това да се извърши техническа експертиза на тази система за случайно разпределение на делата… Много интересни въпроси“, каза Гешев.

Централизираната система за случайно разпределение на делата се намира във ВСС и работи от пет години. Преди няколко месеца ВСС реши да се направи одит и беше избрана фирма, която да го извърши. Докладът е готов и ще бъде обсъден на заседание на Пленума на 9 април. По информация на „Лекс“ се обсъжда възможност одиторът да бъде изслушан.

Именно той е установил, че за да се манипулира системата, е достатъчно потребителят да има електронен подпис.

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, обясни вчера, че в сигнала до Иван Гешев се казва още, че в системата може да проникнат дори хора със слаби компютърни способности, но IT специалистите на Висшия съдебен съвет отказали достъп на одитора до сървъра.

Пълният достъп е от изключително значение за разкриване на истината и за това осъществяван ли е достъп до системата. Целта на образуваното досъдебно производство е да установи кой и кога е имал достъп, има ли нерегламентирано добавяне или изтриване на IP адреси на ползватели, които не би следвало да имат достъп до системата, осъществявана ли е злоупотреба със системата„, каза още Сийка Милева.

И именно защото служители на ВСС са възпрепятствали проверката, в петък сутринта обвинител от СГП и експерт са били в съвета, за да получат пълен достъп до данните, които били особено важни за разследването.

Сийка Милева обясни още, че вече са разпитани и първите свидетели – това са хора, ангажирани с поддръжката на сървъра.
Разследването е взето на специален надзор от Върховната касационна прокуратура, защото „фактите са сериозни и притеснителни“, по думите на Милева.

Тя обеща държавното обвинение да си свърши работата „без значение от опитите за натиск, които сме сигурни, че ще последват„.

Милева отказа да отговаря на въпроси. Само добави, че и Европейската комисия ще бъде информирана за разследването.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
04 април 2020 22:43
Гост

Целта е повече от ясна – да се „опраскат“ борците против мафията в съдебната ни система – Лозан Панов, Христо Иванов, Калин Калпакчиев и др. – а останалите не-подлоги на Мамин Дебелянчо и Селянина с каскета да се държат в страх като знаят какво може да им се случи. А тия наглеци, когато имаше толкова много доказателства срещу Владимира Янева – доскоро наместник на делянпеевските интереси и председател на СГС – за манипулиране на дела, защо не само не се намесиха, а направиха всичко възможно да заметат нарушенията й? Мафия!

advokat
advokat
04 април 2020 14:50
Гост

Сега – всички знаем какво се случва, но – има едно но. Но-то е – тоесто Но-тото, се състои в това, че един съдия не може да решава всякакви казуси, а има тясна специализация (делбен съдия, търговски съдия, съдия по обезпеченията, облигационен съдия, може да се изброява безкрай). Това – до какво води – тоест – какво е предимството на специализацията и случайното разпределение, при случайното разпределение няма да се падне на специалист, това е все едно в една болница – да ти дадат кардиолог вм. пулмолог, зъболекар, вместо кардиолог – прекрасна мешавица. Не беше така и – това преди… Покажи целия коментар »

Запознат
Запознат
04 април 2020 13:19
Гост

Имаше такива слухове преди години за търговски дела за един председател и шефката на ТО в съда, някои твърдяха, че има там такава практика. Мен не ми се вярваше, дано наистина не е вярно и е само малко пиар пушилка.

Магистрат
Магистрат
04 април 2020 13:18
Гост

Добре де, защо докладът не е публикуван? Защото интерпретацията на како Сийка и Гешев не ми звучи достоверно. Работя от началото със системата и много от изнесените твърдения просто не са верни.

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 21:54
Гост

Добре би било в дискусияа да участва някой, който е запознат с технологията на изработване на системата, IT специалистите, които са участвали, протоколите от заседанията на ВСС от този период дават достатъчно информация за всеки, който се интересува. Иначе в това скучно карантинно време какво друго да се прави освен да се обсъжда системата за случайно разпределение на делата как е хакната.

Пич
Пич
03 април 2020 15:33
Гост

Хм, не дали пълен достъп на одитора, защо ли?

Спец
Спец
03 април 2020 15:34
Гост

За да не види логовете, които пък явно не знаят как да изтрият.

Вики
Вики
03 април 2020 15:37
Гост

Дори да ги изтрият, има програма с която се възстановяват. Може да замажат положение единствено като преинсталират операционната система. Обаче за това трябва доста време.

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 16:24
Гост

Те затова тупат топката.

Петров
Петров
03 април 2020 15:32
Гост

Тия IT-та май си превишават правата. Без достъп до сървъра как ще се установи има ли нарушение или не?

Кибер Явор
Кибер Явор
03 април 2020 15:33
Гост

Това понамирисва. Явно им трябва време за да затрият логове и прочее..

Ганьо
Ганьо
03 април 2020 15:30
Гост

То държавниците ни са манипулирани от всякъде, Вие за една система. А чакай после безпристрастно правосъдие. Дръжки!

Пешев
Пешев
03 април 2020 15:29
Гост

Стига бе! Толкова пари за тази система и да се окаже, че е уязвима.

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 15:26
Гост

Каквато и да е системата, тя е измислена от човек, което означава, че може да се манипулира със сигурност.

Георги
Георги
03 април 2020 15:28
Гост

Преди години във ВКС имаше една система за случайно разпределение. Пълен фарс! Пускаш едно еxe* и можеше така няколко пъти, докато не се падне за докладчик, който искаш ти.