Собственикът на „Винпром Карнобат“ Миню Стайков и още 9 души са задържани в акция на Специализираната прокуратура. От държавното обвинение съобщиха, че от два месеца разследват престъпна група, която се занимава с пране на пари и данъчни престъпления. Освен офиси на винпрома, разследващите са влезли и в още две фирми – „СИС Индустрийс“ и мелницата „Топаз Мел“.

Само преди дни беше проведена акция в хотелите на фамилията на бизнесмена Ветко Арабаджиев, който е сват на Стайков, след която стана ясно, че той също е разследван за данъчни престъпления и пране на пари.

Заместник-главния прокурор Иван Гешев каза днес обаче, че няма връзка между двете операции. Преди два месеца, когато е започнало разследването на винпрома, в Карнобат беше разкрита и фабрика за незаконно производство на цигари. По думите на Гешев, тя е с изключително модерно оборудване с капацитет 1000 мастербокса цигари за 5 дни, като печалбата била около 6 млн. лева на месец.

„Работниците са довеждани от Армения и не са излизали от фабриката, докато са работили. Сградата е собственост на сина на кмета на град Карнобат и е дадена под наем на фирма. Естествено, както е традиционно в тези случаи, фирмата е собственост на някой чужденец или социално слаб, който не знае, че е собственик“, обясни Гешев. Сградата е бивша стара мандра, собственост на сина на кмета на Карнобат Георги Димитров – Иван, който също е сред задържаните.

Според разследващите именно парите от фабриката са изпирани впоследствие.

„Малко вероятно е тези пари да се държат в касети и в дворовете да се закопават. Тези пари обикновено се изпират през определени фирми. Имаме доказателства в каква насока са били изпирани и работим в тази насока“, допълни зам.-главният прокурор. Останалите задържани са пълномощник на фирмата, която е наела фабриката, шофьор на камион и отговорници за пласмента на продукцията. Според Гешев до момента има достатъчно събрани доказателства, за да бъде привлечен като обвиняем и Миню Стайков, но това се очаква да стане утре.

„Проверяват се различни неща, свързани с „Винпром Карнобат“ – дали декларираните продажби съответстват на произведената стока, дали се спазва акцизният режим. Много други проверки се извършват, даже в момента НАП извършва проверки в тези фабрики“, каза още Гешев.

Малко по-късно колегата му – заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов също даде пресконференция. Тя се състоя в с. Венец, където имаше обиски под негово ръководство.

Щетата, която фабриката за цигари в Карнобат е нанесла на държавния бюджет за последните две години, за които предполагаме и документираме дейността й за този период, е над 70 млн. лв. и може би повече“, каза Сарафов.

Той обясни и защо акцията не е проведена след разкриване на престъпната дейност преди два месеца: „Нуждите на разследването изискваха да не бъдат повдигани обвинения на ниските нива на тази организирана престъпна група – тези, които са работници във фабриката. А напротив, интересите на разследването, а всъщност и на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби – тези, които са организатори, ръководители на това нелегално производство„.

Борислав Сарафов посочи още, че се проверява цялата дейност на „Винпром Карнобат“ и свързаният с компанията бизнес – легален и нелегален. „Защото много често прането на парите от нелегалната дейност се извършва чрез легалните фирми на едно дружество. Така че един човек, едно дружество, да го кажа образно, едни пари може да превърти от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконно придобитите доходи от нелегалната дейност„, коментира зам.-главният прокурор.

И той отрече да има връзка между днешната акция и тази срещу фамилията Арабаджиеви от миналата седмица: „Това са два отделни досъдебни производства и касаят два съвсем отделни предмета на разследване и доказване. Дали някой има роднинска връзка с някого е без значение за хода на разследването и за доказателствата по делото. Ние разследваме не по роднинска линия, а разследваме съобразно доказателствата, такива каквито са установени в рамките на кориците на едно досъдебно производство„.

По-рано от прокуратурата обявиха, че данъчните престъпления са извършвани в периода 2009 г. – 2018 г. Ставало дума отново за схемата, по която реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от дружества от типа „липсващи търговци“. Тези фактури се осчетоводявали под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъци.

Разследването продължава и в момента в София, Карнобат, както и в селата Венец и Церковски.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 20:44
Гост

Класика в жанра. Семейни кражби. Сватовете пътем с алкохола правят и цигари незаконно.

Nikol
Nikol
05 септември 2018 15:28
Гост

Браво, Миню Апаша отдавна трябваше да е в затвора.

Василев
Василев
05 септември 2018 15:27
Гост

Еее, този филм вече сме го гледали. След две години ще прекратят разследването, щото не са събрали достатъчно доказателства, а тогава и никой няма да помни днешния ден, че да пита.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 20:46
Гост

Става въпрос замного пари.

Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 11:31
Гост

Или някой джоб. Кой ще е следващият се чудя.

асд
асд
05 септември 2018 11:26
Гост

Pecunia non olet !

Анонимен
Анонимен
05 септември 2018 10:09
Гост

Задават се избори и трябва да се напълни някоя партийна каса.