Един човек е арестуван в Тетевен за купуване на гласове, а на още двама в Елена и Търговище са повдигнати обвинения, съобщиха от прокуратурата. До края на изборния ден разследвания са започнали по общо 18 случая на изборни нарушения. Още две досъдебни производства се водят и за посегателства върху партийни клубове в Стара Загора и Добрич. Разследването в Добрич е за счупени витрини и стъкла на партиен клуб, като то вече е приключило с внесен обвинителен акт.

Останалите сигнали, по които прокуратурата е започнала разследвания са в Бургас, Сливен, Елена, Павликени, Провадия, Търговище, Велинград, Казанлък, Козлодуй, Перник, Айтос и Плевен.

Сигналите от граждани, ДАНС и МВР са вече 237, като по 65 от тях още се работи. По-голямата част обаче са прекратени, тъй като не са открити данни за извършено нарушение на изборното законодателство.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров отчете нормално протичане на изборите за Европейски парламент, след като гласува в родния си Пловдив.

„Ако направим сравнение с предишните избори за Европейски парламент, там картината е била 21 досъдебни производства и над 530 преписки. Тоест, изводът сега е, че изборният ден протича повече от нормално“, каза главният прокурор и уточни, че разследваните сигнали не са за драстични нарушения. Той обаче отказа да даде подробности сега, защото всеки случай е свързан с конкретна политическа сила, а допълнителна информация ще има след края на изборния ден. Относно схемите за купуване на гласове, главният прокурор обясни, че не са по-различни от познатите, а по-скоро са техни вариации. Задържани обаче до момента няма.

„Дадох вота си за български представители в Европейския парламент, които биха работили за по-различна Европа. Какво разбирам? Европа на европейските столици и нейните граждани, а не на брюкселската бюрокрация. И второ, Европа, много по-ангажирана със собствената си сигурност и антитероризъм“, обясни личния си вот Цацаров.

Той коментира и темата за Европейска прокуратура, която беше използвана и в предизборната кампания. По думите му, темата е била „безжалостно, безогледно и спекулативно използвана от някои политически лидери“, които дори не си направили труда да прочетат регламента на европейската прокуратура, а я включили в агитационните си материали.

Според Цацаров забраната за публикуване на междинни данни от изборите, дори и в страниците на медиите в социалните мрежи, трябва да се спазва, но тя не влияе на избора на хората.

„Излишно е да лицемерничим. Едва ли статистиката в деня на вота ще повлияе в последния момент на избирателя.  Убеден съм, че 99% от хората като мен идват да гласуват с ясно решение. И съм сигурен, че тези, които отидат до урните, не се интересуват от оцветените колонки. Хората мислят и не бива да ги подценяваме“, каза главният прокурор, цитиран от в. „24 часа“.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бедуин
Бедуин
30 май 2019 11:25
Гост

Изборният ден протече под мотото: „Кучетата си лаят, керванът си върви“. Щото кучетата не гласуват, само камилите.

За две кебапчета
За две кебапчета
26 май 2019 15:47
Гост

Все пак не всички хора мислят трезво. Някои им помагат в избора.

stan
stan
26 май 2019 14:08
Гост

пеевски гласува, цацаров гласува – значи всичко е наред…

Анонимен
Анонимен
26 май 2019 15:47
Гост

Това хич не ме успокоява. Даже напротив.

Анонимен
Анонимен
26 май 2019 11:51
Гост

Тоя ми звучи като Джамбазки