Районната прокуратура в Кюстендил е започнала проверка на случая с десетките изоставени от собственика им и загинали коне в Осоговска планина.

За бедстващите животни стана ясно от публикации в социалните мрежи и в неделя екипи на Планинската спасителна служба и доброволци от Кюстендил са се качили с моторни шейни в планината, където са останали около 30 живи коня, като стадото е било от 100 животни.

Пред БНТ участници в акцията споделиха, че животните са толкова слаби, че няма как да бъдат свалени и им носят храна на място. Те са на около 7 км. нагоре в планината, а снегът е над метър. Останалите живи сред тях обаче са толкова слаби, че дори трудно се хранели. Животните бедстват в планината от около месец, като участничката в акцията Елица Димитрова каза, че познава собственика на животните и той бил уведомен няколко пъти за положението, но не е предприел мерки.

Собственикът на конете Петър Пищалов каза пред „Нова телевизия“, че те са избягали в планината, защото хората, които наел не са се погрижили за тях. По думите му, част от животните са закупени по европейски програми за финансиране.

„Възложена е спешна проверка на органите на полицията и на Българската агенция по безопасност на храните, с оглед преценка за наличие на престъпление по чл. 325б от Наказателния кодекс /проявена жестокост към гръбначни животни, от което е причинена смъртта им/“, съобщиха от прокуратурата.

Предмет на проверка ще и информацията, че стадото е било отглеждано с пари, отпуснати по програми на ЕС – как са получени, как са харчени и отчитани, допълниха от държавното обвинение.

Според началника на Областната дирекция по контрол на храните в Кюстендил Стоян Саев, трагедията е заради крайно безотговорно отношение към животните от бизнесмена, който ги развъжда. Той е бил предупреждаван да се грижи по-добре за животните, но не го е правел, каза Саев пред БНР.

Коментирайте

avatar