Дупка в законодателството е позволила несправедливо да бъдат заведени дела за трафик на хора срещу българи в Гърция. Това констатира омбудсманът Мая Манолова, след като събра представители на прокуратурата, МВР, МВнР и Нотариалната камара с потърпевши граждани и бизнесмени, съдени в Гърция по подозрение за трафик на хора.

Повод за дискусията са многото жалби до омбудсмана, в които граждани я сезират за конкретни казуси с продажбата на моторни превозни средства, които не са пререгистрирани от новите собственици, а с тях са извършени престъпления – превоз на нелегални имигранти в южната ни съседка. В резултат на това, бившите собственици на коли и камиони се оказват с повдигнати обвинения в Гърция.

Според Манолова това е възможно заради пропуски в българското законодателство, които не вменяват ангажименти на новия собственик на моторно превозно средство своевременно да го пререгистрира, включително като смени талона.

„Лошата новина е, че тази дупка в законодателството продължава да съществува и заплахата не е само за потърпевшите около тази маса, но и за всеки български гражданин, който през последните 7-8 години е продал своя автомобил и даже за такива, които ще го продадат днес, утре или в следващия месец. Всеки е потенциален потърпевш от тази схема, която може да се развие по начин да му бъде повдигнато обвинение, да стане подсъдим и да му бъде произнесена присъда в съседна Гърция. Така че, ситуацията е изключително сериозна“, подчерта омбудсманът.

Тя предложи да бъдат обсъдени промени в Закона за движение по пътищата, които да дадат възможност на хората, продаващи моторните си превозни средства да участват в тяхната дерегистрация. Освен това, Манолова настоя и за промени в Наредба I-45 от 2000 година за регистрирането и отчета на МПС-та.

„В момента макар и да съществува електронна система между нотариусите и МВР и продажбата да става ясна незабавно в министерството и да се извършва процедурата по дерегистрация, няма никакъв ангажимент или поне контрол върху новия собственик, дали своевременно е сменил талона. Макар че автомобилът вече е негова собственост, той спокойно може да продължи да го кара със същия талон. Това е една възможност за гръцките власти да подведат под отговорност лице, което няма никаква вина“, категорична бе Манолова.

В хода на срещата собственици на фирми за автомобили под наем („рент а кар“) се оплакаха, че техни коли са наемани от клиенти, които впоследствие се оказват каналджии. За гръцките власти обаче виновни са собствениците на автомобилите, а не реалните извършители и на практика те биват съдени за трафик на хора.

Накрая на срещата омбудсманът заяви, че ще напише препоръка до Министерството на външните работи, което да поеме ангажимент, че българската държава ще заяви ясна позиция пред гръцките власти за защита на сънародниците ни, както и че ще организира представителна среща в Солун по Виенската конвенция за консулските отношения.

Прокурор Камен Михов от Върховната касационна прокуратура каза, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров ще бъде извършена проверка на всички конкретни случаи на потърпевшите българи и ще бъде изготвен анализ.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Vyzmuten
Vyzmuten
23 май 2018 8:33
Гост

Е, може ли да вземеш кола под наем с ясната мисъл, че ще извършиш престъпление с нея?

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 8:31
Гост

Прехвърлянето на МПС-то е редно да се извърши при покупко-продажбата.

5-ко
5-ко
23 май 2018 8:14
Гост

Мая Маноловя няма да остави нещата така.

Anonimen
Anonimen
23 май 2018 8:14
Гост

Трябва наистина да се запълнят дупките в законодателството ни.

Анонимен
Анонимен
22 май 2018 18:21
Гост

Действайте!