Прокуратурата започна проверка срещу Татяна Дончева от „Изправи се, БГ! Ние идваме“ (ИБГНИ). Поводът – твърденията на депутатите от „Има такъв народ“ (ИТН) Тошко Йорданов и Радостин Василев, че е предлагала 500 000 лева, за да разцепи ИТН.

В съобщение до медиите от държавното обвинение казват, че Специализираната прокуратура се е самосезирала по повод изнесените в медиите твърдения за корупционно поведение на депутат.

Образувана е проверка по реда на чл.145 от Закона за съдебната власт, която ще се извърши лично от прокурор. След извършване на пълния обем от действия за изясняване на казуса от фактическа и правна страна, наблюдаващият прокурор ще извърши преценка за наличие на достатъчно данни и законен повод за образуване на наказателно производство по чл. 304б (търговия с влияние) или други членове от НК“, се казва още в съобщението, в което имена не се сочат.

При все това през последните дни имаше остра размяна на реплики между Тошко Йорданов и Радостин Василев, от една страна, и Татяна Дончева, от друга.

Всичко започна с изявление на Йорданов от събота, който заяви, че Татяна Дончева се е срещнала с депутат от ИТН и му е предложила 500 000 лв., за да разцепи ИТН.

Татяна Дончева отрече да е имало такова нещо, нито да има половин милион лева. В понеделник вечерта Тошко Йорданов разкри, че срещата е била със съпартиеца му Радостин Василев. Самият Василев разказа в предаването „Студио Хъ“ на телевизия 7/8, че на 12 август Дончева отишла в офиса му и го е убеждавала да отцепи част от групата на ИТН, за да се състави правителство, ако президентът връчи третия мандат на „Изправи се, БГ! Ние идваме“. Василев каза още, че сумата била написана на лист хартия по следния начин „500 К“.

Разговор между мен и Радостин Василев има, но той не е с такова съдържание. Никакви разговори на тема за пари. Какво е „500 к“, според вас? Нито помня дали съм писала, нито дали съм имала листче. Как според вас се убеждават тези хора, че трябва да има правителство, че трябва да участват в това – с разговор. Ще си търся правата по съдебен ред и срещу Тошко Йорданов, и срещу Радостин“, каза Дончева пред Нова ТВ.

 

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 септември 2021 15:39
Гост

Ето как превърнаха „бабето“ в политически труп. Че никой никога няма да бъде осъден по този случай е изначално ясно, целта е друга и вече е изпълнена. Между др. по много прост начин – с казване на истината за реденето на политичеките схеми у нас.

титан
титан
07 септември 2021 19:03
Гост

Това зализано лекенце Радостинчо беше юридическата маша на двамата пернишки боклуци, които ограбиха и фалираха ЦСКА. Ако Радостинчо се появи на „Армията“ ще си тръгне като Радостинка.

ЮФ при ФИФА, УЕФА и СП
ЮФ при ФИФА, УЕФА и СП
07 септември 2021 15:36
Гост

След като назначи и извърши личната проверка „специалиста“ от СП може и да стопли, че наказателна отговорност по ЧЛ304Б от НК може да понесе задължително гелосаното лице и евентуално другото в твърдяния разговор, но само ако гелосания е твърдял пред него, че може да упражни влияние!
Май големия футболен юрист и тия дето му пускат пасове ще му вкарат авто гол!

Петко 2
Петко 2
08 септември 2021 17:15
Гост

Автотол се пише слято. Не „авто гол“.

Симо
Симо
07 септември 2021 14:01
Гост

Този Радостин Василев дали би дал показснуя под клетва.

Мики
Мики
07 септември 2021 14:02
Гост

Надали. Това е поредният кьор фишек.

Чавдар
Чавдар
07 септември 2021 13:52
Гост

Не им изнася просто фактът, че е изключително устата и си казва всичко в очите.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 септември 2021 11:18
Гост

Пиша го умишлено с капс лок за пореден път- ха дано платените политически тролове се освестите- ГЛАВПРОКА- СЪГЛАСНО КОНСТИТУЦИЯТА НИ, ЗСВ И НПК, НИКОГА НЕ Е ИМАЛ ПРАВОМОЩИЕТО ДА БЪДЕ НАБЛЮДАВАЩ ПРОКУРОР, А СЪГЛАСНО СЪЩИТЕ ГОРЕИЗБОРЕНИ ЗАКОНИ, НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА СЕ МЕСИ, НЕ МОЖЕ ПРЯКО ДА НАРЕДИ ИЗВЪРШВАНЕТО ИЛИ НЕ НА ДАДЕНО ДЕЙСТВИЕ, НА НАБЛЮДАВАЩИЯ ПРОКУРОР- ДОРИ И ГЛАВПРОКА. В светлината на тези факти какво остава от “мотивите“ ви за смяна на главпрока- нямате юридически мотиви за смяната му, а имате само и единствено политически мотиви да прокарвате ПОЛИТИЧЕСКИ внушения за смяната му..Аз НЕ защитава, физическото лице гешев, а… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 септември 2021 14:33
Гост

Платените тролове на Шиши, които пламенно защитават Каскета върху Тиквата, умишлено пропускат безспорния факт, че българската прокуратура е единствената в ЕС по мракобесния съветски образец от времето на Сталин, а на гл. прокурор никой не може ефективно да му търси отговорност за всички беззакония и всички европейски институции многократно са констатирали това и са апелирали за промяна на модела. За същото нещо апелираха и хората от протестите срещу Гешев, които троловете на ГЕРБ и лайнометите на Пеевски редовно класифицират като платени политически тролове и протестъри-престъпници.

Дрън дрън
Дрън дрън
07 септември 2021 11:13
Гост

Тая спецпрокуратура няма ли си друга работа, че се занимава с фантазиите на едни измислени депутати

Хриси
Хриси
07 септември 2021 13:45
Гост

И мен ме съмнява да е истина. Просто й подливат вода.

wtf
wtf
07 септември 2021 11:10
Гост

Как може някой въобще да повярва на измишльотините на тия малоумници в ИТН. Толкова е малоумно, че човек се чуди защо спецпрокуратурата въобще се занимава с това. Всъщност това е поредното доказателство, че спецпрокуратурата и съдът трябва да бъдат закрити

Фики
Фики
07 септември 2021 13:47
Гост

Никаква работа не вършат. Само носят разходи.

789
789
07 септември 2021 11:09
Гост

Хайде сега, в спешен порадък да закрият спецпрокуратурата 🙂

Михаил
Михаил
07 септември 2021 13:48
Гост

Би било много добре.

0123
0123
07 септември 2021 14:00
Гост

Ще закрият на куково лято.

Но със сигурност слизат бавно и безславно от политическата сцена.

Калинка
Калинка
07 септември 2021 11:02
Гост

Дончева каза, че Гешев е пътник и прокуратурата се захвана с тая безумна партенка, за да я проверява

Яна
Яна
07 септември 2021 11:11
Гост

Но беше единствената, която каза, че главният прокурор трябва да има охрана 🙂

измислени герои
измислени герои
07 септември 2021 10:57
Гост

Това е камък, под който не се крие нищо друго освен грозното поведение на тези измислени герои от партията на Слави. Господ обаче всичко вижда

Дидо
Дидо
07 септември 2021 13:50
Гост

Това е просто много ефтино заяждане.

адвокат от САК
адвокат от САК
07 септември 2021 10:37
Гост

Всички политици нямат правен интерес от съществуването не само на спецпрокуратурата, а и изобщо от прокуратурата, НК, НПК и системата на съдилищата. Това е положението и то вече лъсна. Очаквам сега “законодателната власт“ – 46 НС- да надигне вой срещу всеки наблюдаващ прокурор от която и да е прокуратура в Р.България с цел замазване на истинската причина за този вой- настоящата проверка. Който и да е колега- юрист още ли се съмнява се в “правния“ интерес на лицата от проверката и защо те искат закриване на спецпрокуратурата, освен ако самият той не е политик и депутат в 46 НС…

Корабче плува
Корабче плува
07 септември 2021 10:31
Гост

Никога не сме се съмнявали, че абсолютно и безусловно най-независимите от главния прокурор, тези от т. н. специализирана прокуратура са се самосезирали съвсем самостоятелно и по вътрешно убеждение по медийните публикации в които онзи на който бил предлаган подкуп, не заяви подобно нещо!

адвокат от САК
адвокат от САК
07 септември 2021 11:12
Гост

Платените политически тролове още ли не разбрахте, че главпрока НЕ Е наблюдаващ прокурор и никога не му е вменявано такова задължение по конституция, НПК и ЗСВ… Само от това ваше незнание на елементарни за всеки дипломирал се юрист, лъсва фактът, че не сте юрист и че коментарите ви не са въз основа на реална критика към работата на главпрока, а изпълнявате политическа поръчка на някоя партия за публикуване на коментари срещу главпрока.