Софийската апелативна прокуратурата проверява дали правилно и законно градските обвинители са прекратили проверка срещу назначения от президента за конституционен съдия проф. Атанас Семов. Това съобщиха от държавното обвинение четири дни преди проф. Семов да положи клетва като член на Конституционния съд.

Това става по разпореждане на Върховната касационна прокуратура, а повод е статия със заглавие „Двойни стандарти на „Дондуков 2“. Има много неизвестни около избора на Атанас Семов за конституционен съдия“ във в. „Капитал“.

Преди 5 години Семов беше обект на прокурорска проверка във връзка с ролята му в създаването на магистърска програма по право на Европейския съюз в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Сигналът, дал повод за образуването ѝ, е подаден на 5 март 2013 г. „Софийската градска прокуратура е била сезирана от юрист, работил като научен сътрудник по  “Международно право и международни отношения“ в Института за правни науки към БАН, докторант  в Юридическия факултет на СУ по специалност „Право на Европейския съюз“, съобщиха днес от държавното обвинение.

В сигнала се твърди, че СУ „Св. Климент Охридски“ е бил използван за развиване на частна стопанска дейност. Има твърдения за безстопанственост, както и сключване на неизгодна вредоносна за университета сделка във връзка с неакредитирана магистърска програма по „Право на Европейския съюз“.

Програмата се осъществява по договор между Софийския университет и сдружение с идеална цел  – „Център за продължаващо обучение при Юридическия факултет на СУ.

Проверката по случая е възложена на полицията, а на 14 юли 2016 г. прокурор от СГП е издал постановление, с което отказва да образува досъдебно производство. „Именно това постановление ще бъде предмет на служебна проверка, след сезиране от посочената публикация в медия“, обясниха от прокуратурата.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
10 ноември 2018 11:14
Гост

Личното ми мнение за А.Семов е- добър юрист, силен характер, липсва нагаждачеството!
За ситуацията с проверката сега-за мен е абсурдна. Всеки прокрор по всяко време ли ще се проверява какви актове издава?! Всеки съдия ли?!
Позволихме да се злоупотребява в пресата с честта ни, не водим дела за клевети, за да не си „губим нремето“ и да се посветим на работата. И когато си такъв- си подходящ, с реноме и име. Проблемът е, че набедяването се ползва според мен рядко и това донякъде насърчава злонамерените.

Анонимен
Анонимен
20 октомври 2019 19:49
Гост

Не просто намирисва, а вони на смрад около Атанас Семов и никакви парфюмирани мнения в негова защита не биха могли да скрият зловонията, идващи от нечистоплътната му личност.

юрист
юрист
09 ноември 2018 22:22
Гост

Не се поддавайте на инсинуации, колеги. Съсловието сме наясно с измислиците, когато някой има свое мнение и с достойнство отказва услугички и навеждания. А Семов е човек със силен характер!
Статийките по вестници с измислици е ПАТЕНТ на един, който понаписа и даде тук-там, но стана, каквато стана там.

Колега
Колега
09 ноември 2018 11:24
Гост

И защо чак сега? Не може статии в медии все да са повод за проверки. Слабичко изпълнение.

Човек
Човек
09 ноември 2018 11:25
Гост

Или му чистят имиджа, или ще го закопаят. Ще видим.

Пилот
Пилот
09 ноември 2018 11:24
Гост

Румен Радев така и не удържа на думата си да взема прозрачни, почтени и отговорни решения.

Чавдар
Чавдар
09 ноември 2018 11:19
Гост

А сега да видим кой е този прокурор от СГП, който е издал постановление, с което отказва да образува досъдебно производство!

Минувач
Минувач
09 ноември 2018 11:22
Гост

При този сигнал, градските обвинители не биваше да прекратяват проверката срещу Атанас Семов.

Анонимен
Анонимен
09 ноември 2018 11:18
Гост

Атанас Семов e на-неподходящия човек за този пост.