Кметът на Божурище Георги Димов, който беше арестуван вчера за имотна афера, е изтеглил банков кредит за 1 млн. лева при годишна заплата от 22 000 лева.

Това обяви днес говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева и поясни, че ще бъде извършена проверка, както и че предстои да бъде установено имуществото на 25-годишния Димов.

Той ще бъде обвинен за длъжностно престъпление заради обявената от него процедура за продажба на 80 дка общинска земя за 2,16 лева на кв/м. Според прокуратурата реалната цена на земите е била около 8 млн. лева, а платената била към 160 000 лева.

Прокурор Милева обясни днес, че обявата за търга била видима на сайта на общината едва един час преди да изтече крайният срок за участие на 7 декември м.г. и много граждани не успели да се снабдят с документи за участие.

„На 7 декември много граждани са се свързали с Общинския съвет на Божурище и информирали, че изведнъж на сайта на общината се е появила обява за необходимите документи, като е направена проверка, че срокът за подаване изтичал още същия ден. Това довело до невъзможност множество граждани да могат да подадат такива“, каза Милева.

В крайна сметка земите са били изкупени от фирмите “Юриста Груп”, “Инфинити Пропъртис“ и „Магор 01“, като в една от тях пълномощник е бащата на кмета, а четвъртият купувач е следователката Ваня Дойчева от Националната следствена служба.

Прокуратурата ще поиска постоянен арест за Димов, както и да бъде отстранен от длъжност. С него вчера бяха арестувани заместничката му Габриела Дончева и началничката на отдел „Общински имоти“ в общината, които ще бъдат обвинени само за документни престъпления и ще бъдат освободени срещу парични гаранции.

Наблюдаващият прокурор Генка Брезашка подчерта, че по делото може да има и други обвинени длъжностни лица.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Кметъла
Кметъла
03 юни 2019 15:41
Гост

Кметът на Божурище ще остане в историята, редом до кметицата на Младост. Цацаров ще се хвали как е борил корупцията по високите етажи на властта. Гешев си затвърждава мястото на нов главен прокурор. Изобщо картинаката е мила и родна.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 14:02
Гост

Естествено, че ще има и други замесени длъжностни лица. Особено около търга.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 14:01
Гост

Е, така е. Kато тръгнеш да теглиш заем ти гледат и кътните зъби, за да се застрахова банката, а на този му отпускат такъв кредит.

Анонимен
Анонимен
29 май 2019 13:57
Гост

Интересно как купувачите са се снабдили за един час с документите за търга и са имали даже време да ги попълнят.

Корумпе
Корумпе
29 май 2019 13:59
Гост

В кой век живееш? Естествено, че когато обявата се е появила на сайта, те вече са си ги приготвили за подаване.