Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверки на имотните скандали с шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев, председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и директора на следствието Борислав Сарафов.

Покрай политическия „Апартаментгейт“ със скъпите имоти на политици, купени на много ниски цени, множество публикации показаха, че висши магистрати и председателят на антикорупционната комисия Пламен Георгиев също живеят в скъпи жилища, за които се твърди, че са придобити на цени под пазарните. Преди 3 дни Георгиев призова прокуратурата и парламентът да проверят как е купил тризонета си и каза, че повече няма да се обяснява и да се занимава с „компроматни глупости“.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че Цацаров е разпоредил на Върховната касационна прокуратура да провери как са придобити имотите.

Минути по-късно премиерът Бойко Борисов коментира, че когато има скандал, трябва да има и оставки. „Ние в ГЕРБ сме създали стандарт и когато има скандали, дали е правосъден министър, председател на парламентарна група, зам.-министър на енергетика, зам.-министър на спорта или депутат се подава оставка. Същото бих препоръчал и на замесените в тези скандали сега“, заяви той.

И специално добави: „Но понеже има и хора от съдебната система, а те не обичат да бъдат поставяни под общ знаменател или са много чувствителни – аршинът трябва да е еднакъв за всички. Или да излязат в дълъг отпуск, докато различни от техните институции направят проверките. И в КПКОНПИ, и във ВКС, и в следствието… Не споменавам имена, защото са много чувствителни. Но аршинът трябва да бъде един и същ – или незабавни оставки, или дълъг отпуск, докато минат максимално прозрачните проверки“.

От прокуратурата съобщиха, че по отношение на Георгиев на НАП е възложена данъчна проверка за него и съпругата му, която трябва да изясни и съмненията за недоказаност на произхода на парите, с които е купен имотът. Данъчните проверки на шефа на КПКОНПИ и съпругата му ще са за периода 2013 г. – 2018 г.

Прокуратурата ще изиска и нотариалния акт за жилището на Георгиев, както и копие от нотариалното дело за сделката. От банката, която го е кредитирала, пък ще бъде изискана цялата информация по сделката.

По този повод Георгиев вече изпрати позиция, че декларира пълно съдействие и излиза в отпуск, за да няма съмнение в безпристрастността на проверката.

„Образуваната проверка е повод да се установи, че аз никога не съм извършвал каквито и да е противоправни действия. Работата на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество беше високо оценена в докладите на Европейската комисия от нашите европейски партньори. Постигнатите резултати неминуемо доведоха до реакция на засегнатите лица, чиято дейност Комисията е проверявала и е запорирала имуществото им. Именно те са в основата на организираната срещу мен компроматна кампания“, подчерта за пореден път Георгиев е днешното си изявление.

Относно публикациите, свързани със закупения апартамент от съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов – Елисавета, главният прокурор изпраща материалите на Инспектората към Висшия съдебен съвет, който да извърши проверка за конфликт на интереси. Според изнесената информация Елисавета Панова е купила жилище на ул. „Елемаг“ от фирма „Артекс“, от която са пазарували и Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Ваня Колева, които подадоха оставки след скандала. Собствениците на „Артекс“ Весела и Пламен Мирянови пък са кумове на Лозан Панов и Елисавета Панова. По този повод тя обясни, че имотът е придобит от нея преди сватбата ѝ с шефа на ВКС, а той не познавал Мирянови преди това.

Главният прокурор е възложил на НАП да извърши данъчна проверка за обстоятелствата около придобиването на имота на Панова.

„В рамките на данъчната проверка се разпорежда да се установи произхода на средствата за закупуване на имота, начина на ползването му, както и спазването на данъчното законодателство във връзка с тази сделка“, се казва в съобщението на прокуратурата.

Относно публикациите, според които синът на директора на Националната следствена служба и заместник на Цацаров Борислав Сарафов също е придобил скъпи имоти в последната една година, за които няма ясен произход на парите, с които са купени, а Сарафов пък не ги е декларирал пред Инспектората към ВСС, проверка ще извършва антикорупционната комисия. Отделно и НАП ще извърши ревизия на сина на Сарафов за имущественото му състояние и декларирани и получени доходи в последните 3 години.

По-късно през деня директорът на НСлС изрази готовност за пълно съдействие на НАП и антикорупционната комисия по повод проверката, разпоредена от Цацаров. „Съдействието ми ще се изрази в своевременно представяне на цялата изисквана документация. Категорично декларирам, че всичките ми действия са в рамките на закона и не противоречат на морала. Доходите и имуществото – моите и на членове на моето семейство, са декларирани по надлежния ред„, допълни Сарафов пред „Лекс“.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гнусно става
Гнусно става
09 април 2019 16:40
Гост

Преди два дни шефката на пресцентъра на Борисов разпраща брачното свидетелство на Панов до определени медии, те ползват информацията и откриват, че притежавал порутено бунгало, с неясно как определена стойност на кв. м. десеторно по-голяма от тази на апартамента на Цветанов (този с личния асансьор). На следващия ден Борисов излиза пред медиите и намеква, че Панов трябва да излезе в отпуск. Това, мили другари и другарки, е учебникарски пример за принципа „всички са маскари“ в действие.
Обаче трябва да призная на властимащите – браво, така умело ползвате скандала, в чиято вихрушка сте самите вие, за да омаскарите и политическите си противници!

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 11:41
Гост

Добро начало. Но нека се проверят всички – нека има равнопоставеност – защо се пропускат Цецка и Цв. Цв.?

Сотето
Сотето
04 април 2019 10:20
Гост

Един по един като гърмяни зайци! Цацаров си знае работата.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 10:18
Гост

Ей, не спряха да се занимават с Панов. Тамън едно гайле преди дни му се махна от главата. Няма спокойствие за този човек.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 10:19
Гост

Нека види как е. Няма само той да проверява. Какво като е „върховен на върховните“.

Анонимен
Анонимен
04 април 2019 10:17
Гост

Пламен Георгиев няма нужда да се занимава с компроматни глупости. Той просто върши такива.

Сийка
Сийка
04 април 2019 9:44
Гост

Ха, антикорупционната комисия ще проверява Сарафов! Сигурна съм, че ще проявят разбиране…

прогноза
прогноза
04 април 2019 9:43
Гост

пламенчо – бай, бай. сарафов – бай, бай. лозан -ще зацикли и ще се инати. чакаме булката му да каже

Пич
Пич
04 април 2019 9:42
Гост

Георгиев е най-наглият от всички, истински Компир, както вече е известен.