Специализираната прокуратура разпореди на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да провери дали има опасност от водна криза и в Ботевград.

За целта ще се изиска информация как, откога и при какви обстоятелства на язовир „Бебреш“, от който Ботевград черпи вода на питейно-битови нужди, работи частната ВЕЦ на бившия кмет на Правец Васил Златев, баща на доскорошния директор на „Лукойл“ Валентин Златев.

Също така ще се изяснява дали действително има опасност от режим на водата в Ботевград, откога и по какви причини. Ще се изискат справки за обстоятелствата, които се отнасят до намаленото количество вода в язовир „Бебреш“, както и какви мерки са били предприети за разрешаване на проблема с недостига ѝ.

Не на последно място ще бъдат изискани и справки с данни за количеството на водата в „Бебреш“, като трябва да се посочи какъв е очакваният прогнозен период, за който тя ще бъде достатъчна. Наред с това ще се изясни и дали има други източници на вода за питейно-битови нужди в Ботевград.

От държавното обвинение уточняват, че проверката е в резултат на самосезиране по публикации в медиите, които се основават на изявление на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

В края на декември 2019 г. градоначалникът заяви, че Ботевград има вода за около 6 седмици. По думите му причините за намаления дебит в язовир „Бебреш“ са две. Първата е амортизацията на ВиК мрежата на „Напоителни системи“ и тази, която е общинска собственост, стопанисвана от държавното дружество „ВиК-София“.

Втората сериозна причина е работата на малката водноелектрическа централа „Бебреш“, построена и пусната в експлоатация през 2014 г. Официално е констатирано с доклад, че този ВЕЦ работи дори извън обхвата на своето разрешително. Само през 2019 г. това се е случило за цели 14 дни, за който период са източени около 1.2 млн. кубика вода от язовира нерегламентирано в разрез с издаденото разрешително от „Басейнова дирекция“, каза на 30 декември 2019 г. Иван Гавалюгов пред БНР. Той уточни, че става дума за частна ВЕЦ, собственост на фирма, която пък е 100% собственост на „Агрохолд“ с управител Васил Златев, който е бивш кмет на Правец и баща на Валентин Златев.

На 2 януари кметът се срещна с премиера Бойко Борисов, който поиска всекидневна проверка дали частната ВЕЦ работи извън обхвата на своето разрешително. По време на срещата е било изтъкнато, че засега няма непосредствена опасност от воден режим в Ботевград.

Стана ясно още, че през последните месеци екипите на местното ВиК са предприемали активни действия за ремонт на мрежата в града и загубите на вода са намалели с 6% за декември 2019 г.

Премиерът разпореди на регионалното министерство все пак да окаже съдействие за ВиК мрежата, като е поискал и ежедневно наблюдение на язовир „Бебреш“.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
само си питам
само си питам
07 януари 2020 13:02
Гост

Ами ако се окаже, че не е виновен Златев?

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 11:21
Гост

Не съм фен на Борисов, но шапка му свалям, когато размаха пръст и търтеите се размърдат.

Шапкаря
Шапкаря
07 януари 2020 11:22
Гост

Чак пък! И си стой с шапката, че навън е кучи студ. 🙂

Тодор
Тодор
07 януари 2020 11:29
Гост

Размаха пръст и прокуратурата се задейства. Така се работи на територията

разделението на властите
разделението на властите
07 януари 2020 13:00
Гост

а не е ли срамно, ако прокуратурата действа след размахан пръст от премиера? а онова дето му казваха разделение на властите

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 11:15
Гост

Бивш кмет, баща на доскорошния директор на „Лукойл“? Ясен е резултатът от проверката.

Христо
Христо
07 януари 2020 11:16
Гост

E, стига де! Кмет вече звучи нарицателно, но не всички са такива.

Анонимен
Анонимен
07 януари 2020 11:19
Гост

Поздравления за смелостта и доблестта на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов.

ГДБОП
ГДБОП
07 януари 2020 13:01
Гост

издигнат от ГДБОП, ама не това, което си мислите, а култовата местна коалиция Гражданско движение за ботевградски обществен просперитет

анонимен
анонимен
07 януари 2020 11:28
Гост

Тоя бивш кмет е бил мноогоооо дълго кмет. Оял се е