Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на дейността на партия ДОСТ заради обявената от председателя ѝ Лютви Местан национална подписка за признаване на турско малцинство.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) ще провери дали ДОСТ извършва противоконституционна дейност и дали нарушава Закона за политическите партии, което пък може да доведе до искане до Софийския градски съд за разпускането ѝ.

Повод за проверката е публикуваната декларация на ДОСТ за започването на подписката. В нея организаторите питат, ако няколко десетки хиляди етнически българи в Албания, 8 000 – в Словакия, 6 272 – в Унгария са национално малцинство, то над 1 милион турци и мюсюлмани какво са, след което и отговарят.

„Ние сме безспорно национално малцинство в не по-малка степен от етническите българи в Албания, Украйна, Молдова, Унгария и др. държави. Отричането на този факт няма да заличи нашата етническа, религиозна и културна идентичност, но ще продължава да генерира напрежение в междуетническите отношения. Така както силовите методи на комунистическия режим не успяха да ни асимилират, така ще се провалят и формите на скрита асимилация“, се казва в декларацията. В нея на два пъти се подчертава, че организирането на подписката цели само признаване на малцинството, но се осъжда „всяка форма, мисъл и идея за сепаратизъм и автономия“.

От ДОСТ призовават подписката да не се приема партийно и да се включат всички български граждани, както и неправителствени организации, които имат за приоритет защитата на правата и свободите на малцинствата.

Повод за прокурорската проверка е и изказването на Лютви Местан пред бТВ вчера, в което той говори за подписката и призова за промяна на Конституцията.

„Аз съм мюсюлманин, но преди това съм етнически турчин, част от българското национално малцинство в България. Ако конституциите на Украйна, Чехия, Унгария, Румъния, Македония, Албания, на всички балкански държави и на всички европейски държави признават безспорния факт, че 2000 българи могат да бъдат национално малцинство, а българската Конституция отказва да признае очевадния факт, че над 1 млн. турци не са национално малцинство, това означава, че тази Конституция не е справедлива и трябва да бъде променена“, каза Местан.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
По-спокойно
По-спокойно
28 март 2019 15:55
Гост

Напоследък доста масло се налива в огъня на етническите разногласия. И правителството като опрости дълговете на мюфтийството, че после ги разсрочи, а сега и тази подписка. Живейте си живота и се разбирайте с хората около вас. Мирът е нещо крехко, не го съсипвайте насила.

Анонимен
Анонимен
28 март 2019 10:57
Гост

А, дано да ги разпуснат. Само проблеми с тази партия. На тях даже и името им е объркано. Какви демократи са те!

Анонимен
Анонимен
28 март 2019 10:55
Гост

Признаването на каквото и да е малцинство е противоконституционно.

Анонимен
Анонимен
28 март 2019 10:52
Гост

В случай не малцинствата имат нужда от закрила, а българите, защото ни се качиха на главите.

Анонимен
Анонимен
28 март 2019 10:51
Гост

Да, силовите методи на комунистическия режим не успяха да ги асимилират, но си стояха кротко и не пропагандираха на турски.