Окръжната прокуратура във Варна започна проверка дали обявеният за издирване преди 5 години автомобилен състезател Николай Георгиев, който вчера сам се предаде, изобщо е бил търсен.

Георгиев предизвика катастрофа и рани шестима зрители на планинското рали „Мемориал Валери Великов“ в Шумен в неделя и сам се предаде на властите, които се оказа, че от 10 години са го обявили за издирване във връзка с дело за документна измама, а от 5 години го търсят за изпълнение на присъда от 3 години затвор. Оказа се обаче, че издирването, ако изобщо е имало такова, не е било ефективно, тъй като Георгиев от години участва в национални ралита и видимо не се е крил.

От прокуратурата съобщиха днес, че започват проверка на работата на органите по издирването, в чиито задължения влиза да открият и задържат осъдени с влязла в сила присъда. След влизане на присъдата в сила, отговорност на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието е да потърси осъдения на известните му адреси и ако не го открие, МВР започва издирването му.

„Търсен ли е бил, адекватни, навременни и правилни ли са били действията на служителите от органите на издирването са част от въпросите, на които прокуратурата ще търси отговор и отговорност. Прокурор от Окръжната прокуратура във Варна извършва лично проверката на действията на издирвачите“, посочиха от Апелативна прокуратура-Варна.

От вчера ефективната присъда на Николай Георгиев се изпълнява и той вече е в затвора във Варна.

Куриозният случай отново показва проблемите и неефективността на издирването на бегълците от правосъдие. В началото на годината темата стана актуална отново покрай шесторното убийство в Нови Искър, за което беше обвинен самоубилият се след това рецидивист Росен Ангелов. В хода на издирването му стана ясно, че той има влязла в сила присъда от 8 години затвор, но 9 години не е бил открит от властите, за да бъде приведена в изпълнение.

След това главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка в цялата страна за броя на осъдените, които не са били задържани, както и за ефективността на действията по издирването им. Преди месец Цацаров оповести и резултати, според които бегълците от правосъдието са 905, като 700 от тях се укриват в чужбина. Конкретно в района на Варна за издирване са били обявени 73 осъдени, сред които е бил и Николай Георгиев.

За да се подобри ефективността на издирването им, главният прокурор предложи на депутатите да приемат законодателни промени, с които да бъде разрешено използването на специални разузнавателни средства и проследяване на електронните комуникации на осъдените бегълци.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пилот
Пилот
18 април 2018 11:44
Гост

Полицаите трябва да се интересуват повече от рали състезания. Така щяха да го хванат.

Бак Ставри
Бак Ставри
18 април 2018 11:49
Гост

Тия последните двама, които избягаха от затвора сигурно сега тренират спортна стрелба. 😅

Анонимен
Анонимен
18 април 2018 11:19
Гост

Цацаров е прав. Първо трябва да се променят някои закони.

Ушев
Ушев
18 април 2018 11:20
Гост

С това полицията няма да стане по-ефективна.