Зам.-председателят на Общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев днес е бил призован да се яви пред прокуратурата, за да бъде обвинен в лично укривателство. Това съобщиха от държавното обвинение в Бургас.

Местната районна прокуратура е образувала досъдебно производство за това, че в периода от 2 август до 5 август 2018 г. в Истанбул е било „спомогнато на лице, извършило престъпление, да бъде осуетено спрямо него наказателното преследване, без да е имало споразумение с това лице, преди да е извършило самото престъпление“ (чл. 294, ал. 1 от НК). Предвиденото наказание е до пет години затвор.

Разследването е възложено на следователи и под надзора на Районната прокуратура в Бургас.

От държавното обвинение уточняват, че се провеждат разпити на свидетели, включително и такива пред съдия, изготвени са международни следствени поръчки, с които са изискани официални документи от Турция и Гърция, поискани са и справки от ГКПП.

Както „Лекс“ писа, на 2 август в Бургас се проведе акция по задържането на престъпна група, ръководена от Димитър Желязков-Митьо Очите. Той самият не беше открит, затова беше обявен за международно издирване заедно с общинския съветник от Бургас Пейко Янков.

Желязков беше арестуван два дни по-късно в Истанбул заедно с още петима души. Те бяха предадени на българските власти и сред тях беше и Бенчо Бенчев. Тогава стана ясно, че Бенчев e платил хотела, където беше арестувана групата, а с кола на негова фирма Митьо Очите е влязъл в Турция от Гърция. Освен това в дома му в Бургас, при извършен в неделя обиск, са открити множество оръжия и големи суми пари. Твърдеше се и че общинарят е въртял черно счетоводство, като спецпрокуратурата е открила данни за това при претърсванията в дома му. По-късно Бенчев беше освободен от ареста, а Специализираната прокуратура е отделила материали, отнасящи се за престъпление по чл. 294, ал. 1 от  НК – лично укривателство, които бяха изпратени по компетентност на районната прокуратура в Бургас. Разследването е срещу Бенчо Бенчев за това, че е спомогнал Митьо Очите да избегне наказателното преследване.

След освобождаването си от  ареста общинарят отрече да е съдействал на Митьо Очите да се укрие от правосъдието. Желязков обаче беше задържан в Истанбул в стая на името на Бенчев. „Всичко е една случайност! Аз съм постъпил като човек, не мога да откажа на един болен да го превозя донякъде, разбирате ли? Не знаех, че го издирва Интерпол. Ако знаех, никога нямаше да го взема, макар че беше в болно състояние“, заяви Бенчев пред бТВ.

Вчера се появи информация, че той е в болница, защото му прилошало.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 август 2018 21:34
Гост

Този е голям артист. Как се прави на малоумен само.

Петко
Петко
08 август 2018 21:36
Гост

Просто протакват умишлено. Всичко зависи от адвоката му.

Анонимен
Анонимен
08 август 2018 21:30
Гост

Как пък на всички им прилошава когато ножът опре до кокала.

Човек
Човек
08 август 2018 18:20
Гост

Призован, ама е в болница. Почва се.

Възмутен
Възмутен
08 август 2018 21:28
Гост

Още повече има достатъчно пари, за да плати където трябва.