Прокуратурата прекрати разследването за търговия с влияние срещу секретаря на президента Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков.

Това съобщиха днес от държавното обвинение, като обявиха, че двамата са били привлечени като обвиняеми за престъпен сговор и престъпления по служба, но от събраните доказателства било установено, че деянията, за които са обвинени, не съставляват престъпления.

Разследването срещу Узунов и Бобоков започна през юни 2020 г., когато тогавашната Специализирана прокуратура разпространи снимки от комуникация между Узунов, Бобоков и окръжния прокурор от Русе Николай Николов, който след това подаде оставка.

Тогава от прокуратурата обявиха, че от разкритата комуникация на Бобоков става ясно, че той си говори с хора с имунитет, с висши държавни служители, подсъдими и обвиняеми, които се укривали в чужбина. Сред контактите му бил и секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Румен Радев – Пламен Узунов.

Публикувана беше комуникация между двамата, според която Бобоков живо се интересувал от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR от края на 2018 г. Тогава корабът беше конфискуван в Бургас, а екипажът му свален, като „Морска администрация“ и Гранична полиция съдействали на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, който възложил танкера на българска компания след проведена публична продан заради дълг от над 9 млн. долара. Последва заплаха от Либия, че ще бъдат задържани всички български кораби, които навлизат в либийски пристанища, но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания.

Държавното обвинение разпространи тогава комуникация на Бобоков и с окръжния прокурор от Русе Николай Николов, който няколко пъти е кандидатствал неуспешно за окръжен прокурор на града, за последно преди 4 години.

„Станалото-станало. Ще го преживея пак. Разчиташ, излъгаха теб. Разбери истината, за теб е важно. Не оставяй нещата така. Длъжници са ти! Захапи и стискай! Отмъсти и за мен“, писал Николов на Бобоков след неуспешния избор, а бизнесменът му отговорил, че е взел мерки и съжалява за случилото се.

След това Бобоков призна, че е ходатайствал на Николов, защото са приятели, но това не е търговия с влияние и доказателство за това бил неуспехът на прокурора на конкурса.

„Обвинението към мен за търговия с влияние е абсурдно, това е висша форма на цинизъм, но това не ме изненадва. Търговията с влияние предполага наличието на такова влияние, аз нямам такова влияние. Аз мога да търгувам само с масла“, коментира след това Бобоков.

Последва и безпрецедентната акция на прокуратурата и полицията в президентството през юли 2020 г., при която Узунов беше задържан заедно с президентския съветник Илия Милушев. След това започнаха и протестите срещу тогавашното правителство на ГЕРБ и срещу главния прокурор Иван Гешев, а година по-късно обвинител №1 каза, че акцията в президентството е била „комуникационна грешка“, защото прокуратурата не е успяла да я обясни добре ситуацията. Арестите на Узунов, Бобоков и Милушев бяха признати за незаконни от съда.

Преди две години прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Пламен Бобоков, брат му Атанас, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души. Според прокуратурата става дума за схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията на Бобокови „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“

След закриването на спецсъда, материалите бяха прехвърлени в Софийския градски съд. Преди това други трима обвиняеми по това дело сключиха споразумения и получиха различни условни присъди. Миналата година съдът върна делото на прокуратурата заради много неясноти в обвинителния акт, а от държавното обвинение днес съобщиха, че това разследване продължава.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 февруари 2023 8:45
Гост

„Отмъсти и за мен!“ думи на прокурора до Пламен Бобоков, онагледяващи състоянието на съдебната система, организирана на феодален принцип по места.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
07 февруари 2023 10:41
Гост

Извинявам се на всички колеги тук за това, че дълго време използвах опорната точка за престъпниците Бобокови, Христо Иванов и задната седалка на джипа. Трябва да призная, че обвиненията им явно са били необосновани и недоказани, щом самата прокуратура е прекратила производствата.

Трола на ГЕРБ
Трола на ГЕРБ
07 февруари 2023 11:07
Гост

Катарзис?

хахаха
хахаха
07 февруари 2023 11:24
Гост

тролчето на герб скоро ще преживее нов катарзис и ще почне с новите опорни точки от пик

Бай Танас
Бай Танас
07 февруари 2023 13:13
Гост

Бухале!!! Молим ти са!!! На кой на оставяш!!! Без теб тука няма да е същото!!! Няма кой друг кат теб дет тъй убаво да пише и обяснява опорките на Пеефски!!! Имай милост и си върни катарзиса обратно!!!

Чудеса, чудеса!
Чудеса, чудеса!
06 февруари 2023 19:34
Гост

Очаквам сега Узунов да даде пресконференция в подкрепа на Пеевски, а Президента да награди Карадайъ с орден „Стара планина“!

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2023 17:00
Гост

Някой учуден има ли? През 2020г. Радев беше (п)Резидента, разединител на нацията. Сега се дават пресконференции, специално за да се хвали служебното правителство.

За съжаление...
За съжаление...
07 февруари 2023 11:08
Гост

2020 Радев беше обединител на нацията срещу мафията. Сега обслужва интереса на мафията.

Градски
Градски
06 февруари 2023 16:08
Гост

„..но в крайна сметка скандалът беше потушен, а корабът – върнат на държавната либийска корабна компания.“ – Още е на рейда и нищо не е решено. Както и екипажа си е „пиратския“.

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2023 16:03
Гост

Трябвали им две години и половина, за да разберат, че деянията не съставляват престъпления. ВСС да преосмисли колко компетентни юристи назначава за прокурори. Иначе после обезщетенията ги плащат българските граждани, за които Главният уж е много загрижен.

Юрист
Юрист
06 февруари 2023 18:40
Гост

Смешен коментар.

Моторист на аутобан
Моторист на аутобан
07 февруари 2023 20:46
Гост

Защо да е смешен?

Анонимен
Анонимен
06 февруари 2023 15:51
Гост

Честито нови обезщетения, които данъкоплатците ще заплатят, заради политически мотивирано наказателно дело.
НРБ си имаше 6-ти отдел на ДС, Руска България си има ПРБ.

Заки
Заки
06 февруари 2023 15:36
Гост

Бобоков живо се интересувал от съдебното разрешение на казуса с либийския танкер BADR, зсщо ли?

Лозан
Лозан
06 февруари 2023 15:37
Гост

Сигурно за обща култура.😄

Ама защо?
Ама защо?
06 февруари 2023 15:36
Гост

Ама защо така витиевато и между другото? Защо няма пресконофренеции, строени замове зад закусващия с Байдън и закани, че президентът ще бъде разследван и след като приключи мандатът му /по същото дело разследван, не по друго/? Къде са фанфарите, речите, къде е Сийка?

Щерев
Щерев
06 февруари 2023 15:21
Гост

Напълно очакван развой на събитията

Тити
Тити
06 февруари 2023 15:20
Гост

Толково издържат обвиненията Специализирана ни поръчкопрокуратурa.

Мунче
Мунче
06 февруари 2023 15:14
Гост

Да ви имам и правосъдието и прокуратурата

Stanev
Stanev
06 февруари 2023 15:13
Гост

Върховенство на закона друг път

Филип
Филип
06 февруари 2023 15:31
Гост

За кой ли път се убеждавам, че е така.

Ангелов
Ангелов
06 февруари 2023 15:13
Гост

Абе това ако е държава аз съм влак

Пашов
Пашов
06 февруари 2023 15:13
Гост

А защо си мисля, че има доказателства, но вие решавате да ги подминете и да не ги съберете?

Хари
Хари
06 февруари 2023 15:33
Гост

Напълно възможно е. Нали работят по поръчка.

Манов
Манов
06 февруари 2023 15:12
Гост

Да де и тия са светии. И Бобоков и Радев и другия. Не сме се и съмнявали

Чулев
Чулев
06 февруари 2023 15:12
Гост

Падението е тотално и пълно

Русев
Русев
06 февруари 2023 15:12
Гост

Само в САЩ може ФБР да проверява дома на актуалния президент и никой да няма нищо против. Тук ако се случи (а то се случи с бивш министър председател от Банкя) се наду вой до небесата.

Паломино
Паломино
06 февруари 2023 15:11
Гост

Е как ще се занимавате с актуалния управляващ държавата – Радев. Да не сте луди.

Джери
Джери
06 февруари 2023 15:11
Гост

Аз мисля, че нямаше да излезе нищо още преди месеци

Rumenov
Rumenov
06 февруари 2023 15:10
Гост

Явно са решили да не повдигат обвинения за да не се излагат. На този етап още им е ясно,че нищо няма да стане