Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов е предаден на съда. Прокуратурата е внесла днес обвинителен акт срещу него за измама (чл. 209, ал.1 от НК).

Попов е обвинен за това, че през август 2012 г. в София, с цел да набави за себе си имотна облага в размер на 8000 евро възбудил у собственик на транспортна фирма заблуждение, че срещу горепосочената сума служители от транспортното министерство ще уредят фирмата му да получи четири разрешителни за облекчен режим на международен товарен транспорт, съобщават от държавното обвинение.

По време на разследването е установено, че към 2012 г. Ангел Попов нямал нищо общо с работната група в МТИТС, която била упълномощена да разпределя този вид разрешителни. „Въпреки това той създал невярното впечатление у управител на транспортна фирма, че може да повлияе върху решението на работната група, като предаде различни суми на някой от членовете му, назовани поименно от Попов“, се казва още в съобщението. И се уточнява, че в действителност посочените от зам.-министъра лица въобще не са били част от въпросната работна група, което на практика означава, че той е бил в невъзможност да „помогне“ на управителя на фирмата.

Ангел Попов е с мярка за неотклонение „Подписка“. Ако бъде признат за виновен, той може да получи наказание от една до шест години лишаване от свобода.

Попов е номинация на Обединените патриоти. За този случай се разбра още при излъчването му за поста на заместник-министър на транспорта. Но НФСБ, чиято номинация е Попов, го защитиха. В резултат на назначението му Националното сдружение на превозвачите изпрати протестно писмо до премиера Бойко Борисов, в което посочи и други данни за злоупотреби от страна на Ангел Попов. По-късно самият Попов обяви, че съди транспортна организация, която протестира срещу него. Тя била с отнет лиценз.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
02 април 2018 8:28
Гост

Нищо ново под слънцето. Поредният, възползвал се от служебното си положение.

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 17:28
Гост

Patriotite po prezumpcia sa vinovni

Флаш
Флаш
29 март 2018 16:49
Гост

Тоя ще го отчетем догодина!

Анонимен
Анонимен
29 март 2018 15:53
Гост

Този още оттук звучи като виновен с 3 години условно