Жената на Васил Божков – Елена Динева, отказва да излезе от ареста срещу парична гаранция от 1 000 000 лева.

Тя твърди, че не може да я плати и ще остане в ареста до края на месеца, когато изтича максималният срок за задържането ѝ по време на разследването, след което прокуратурата трябва да я освободи.

Миналата седмица спецсъдът определи 750 000 лева гаранция за Динева, която тя каза, че не може да плати, а днес апелативните съдии дори завишиха размера до 1 млн. лева.

Според съда имущественото ѝ състояние позволява да плати гаранцията, тъй като има множество имоти в страната, а освен това притежавала апартамент за 25 млн. евро в Париж.

Тя беше задържана в края на февруари и обвинена за участие в престъпна група, ръководена от съпруга ѝ. Показания срещу нея беше дал и Цветомир Найденов, който е основният свидетел срещу Божков. В тях той твърди, че Динева е знаела за престъпната му дейност и била запозната дори със случаи на изнасилвания и убийства, в които той бил замесен.

Прокуратурата се прицели в колекцията на Божков

Междувременно, днес прокуратурата обяви, че е приключила с преброяването на предметите в колекцията на Васил Божков, които бяха съхранявани в офиса му на столичната ул. „Московска“, където се намира частният музей на бизнесмена.

Говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, обобщи днес, че за последните осем месеца са открити 6778 предмета, от които само 212 били регистрирани.

„За останалите 6566 предмета прокуратурата счита, че се явяват незаконно придобити и държани“, каза Милева и добави, че по-голяма част са били съхранявани в нарушение на всякакви международни стандарти – в кутии, кашони, найлонови пликове и в насипно състояние. На някои имало и бележки с имена на области от България, което означавало, че най-вероятно са изкопани и придобити незаконно от иманяри.

Милева увери, че сега всички предмети са предадени и се съхраняват в Министерството на културата, Националния исторически музей и в Националната художествена галерия, като ще бъде назначена съдебно-археологическа експертиза, която ще бъде извършена от международни експерти.

Според говорителя на главния прокурор предстои и нова оценка на регистрираната колекция на Божков, защото имало данни, че обявената е умишлено занижена. Не било изключено и да бъде обявена за публично държавна собственост, ако се докаже, че е незаконно придобита.

„Налични са данни, че културно-историческата оценка на регистрираните от Божков 212 предмета е умишлено занижена. Същите са били оценени като движими паметници на културата, които не представляват национално богатство. Ще бъдат назначени експертизи на високо квалифицирани международни експерти, които да дадат актуална оценка на колекцията „Божков“. Ще се изследва и произходът на всяка една от тези вещи, за да се установи дали са незаконно придобити. Ако се съберат доказателства, ще бъдат предприети процедури за обвяване на колекцията на Божков за публична държавна собственост“, каза Сийка Милева.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
---
---
07 октомври 2020 16:17
Гост

Уж статията за жената на Божков, а вътре само цитати на кака сийка. Какво ли не трикове да те подлъжат да я четеш, а ти не искаш…. Защо няма поне дума от защитата?! А е редно поне колкото е от кака сийка, толкова и от насрещната страна.

Окръжен съдия
Окръжен съдия
07 октомври 2020 8:58
Гост

Мафиотските бухалки от специализираните „съдилища“ чупят за пореден път тъпомера. Естествено е жената да изчака срока на задържане да изтече, друг е въпроса, че (както и срещу Стайков) може би прокуратурата всеки момент ще повдигне ново обвинение и идиотите от специализирания „съд“ ще я задържат отново. А това е грубо показване на закона и принципите на правото. За съжаление у нас никой не иска да обърне внимание на безчинствата, които мафиотската прокуратура и присъдружните й специализирани „съдилища“ извършват. Не виждате ли,че дори и този сайт, който е про-опозиционен , не смее да съобщи имената на „съдии“-те, позволили си гаврата с… Покажи целия коментар »

Гошо
Гошо
06 октомври 2020 19:10
Гост

Естествено, че няма да внесе такава гаранция. Никой не би я внесъл, при положение, че след месец излиза. Спецпоръчковите се оляха.

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
06 октомври 2020 16:05
Гост

Бухалките на властта от Специализирания мафиотски съд ще я пуснат като изтече максималния срок за задържане, защото годно обвинение няма, никога не е имало и няма и да има, за да бъде вкарано под формата на обвинителен акт. Но всяко брутално молумно искане на олигофрена с каскета за задържане под стража бива уважавано от споменатите изпълнители на мафиотски поръчки в черни тоги. Затова им пожелавам и те един ден да станат жертва на подобна брутална репресия. Не, всъщност пожелавам им не репресия, а цялата справедливост на закона да ги застигне.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 15:16
Гост

Има нещо гнило. Да къташ такава колекция и да не я съхраняваш като хората.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 15:15
Гост

И какво като бъде обявена за публично държавна собственост? Мафията ще я заграби.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:56
Гост

Спецсъдът как ги определя тези гаранции? Това е непосилно просто.

Бисер
Бисер
06 октомври 2020 14:57
Гост

Егати гаранцията. И то за един месец. Еми, ще си лежи явно.

Bobi M
Bobi M
06 октомври 2020 14:05
Гост

Да ги слагат в музей. А не да изчезнат тайно някъде си

Златимир
Златимир
06 октомври 2020 14:05
Гост

Сега очаквам да почнат едни дълги програми и пари от Европа за реставрация, консервация. Мудни процеси…

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:04
Гост

И сега къде ще идат тези антики за да им се насладим?

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:04
Гост

Прокуратурата ни и в частност Гешев са безгранично прости…

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:03
Гост

Аз на тия глупости не вярвам. От както казаха, че Божков е давал милиони по аукциони за антични картини и артефакти, а според прокурорите се съхранявали в мазета, спрях да вярвам на тия алабализми. Няма как милиардер да дава пари за своята страст и да не се грижи за нея. Всеки един милиардер дава пари за различни неща, като коли, антики, саби или каквото и да било и няма как да ги хвърля после в мазето. За такива антики и скъпи веще се отделя специално място в домовете им. Да не кажа, че и отделни сгради се купува за да… Покажи целия коментар »

Stratiev
Stratiev
06 октомври 2020 14:01
Гост

Пълна гавра е това. Те изнасяха картини в чували за боклик. Какво да говорим

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:02
Гост

Да и в същото време казваха, че тия антики се съхранявали в ужасни условия в мазета. Което няма как да е вярно. Сори

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:01
Гост

Да бе те финансовите министри, културните такива, Борисов и кой ли още не не са знаели какво притежава Божков последните 20 години. Айде стига

Криси
Криси
06 октомври 2020 14:59
Гост

Въртят и сучат, обаче не могат да го върнат в България. А иначе Гешев се перчеше.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:00
Гост

Категорично смятам, че се гаврят с Божков вече

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 14:00
Гост

Да не ставам циничен, но прокуратурата да иде и да си завре нещо някъде. Защото Божков имаше идея телефонната палата да стане музей за всички тези предмети. Те да са за наблюдаване от гражданите. Щеше да ги завещае на държавата, не на сина си

Лили
Лили
06 октомври 2020 15:00
Гост

Е, да. Обаче те предпочетоха да я дадат за някой и друг лев.