Вицепремиерът и министър на здравеопазването в служебното правителство, формирано от президента Румен Радев – Илко Семерджиев, отива на съд. Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд (СГС) обвинителния акт срещу Семерджиев за заплаха към шефката на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) доц. Асена Стоименова, съобщиха от държавното обвинение. Семерджиев я заплашил, че ще я уволни, ако не назначи за свой заместник Боян Доганов.

Обвинението е за престъпление по чл. 269, ал. 1 от Наказателния кодекс, който предвижда до 6 години затвор за всеки, който употреби сила или заплашване с цел да принуди орган на властта да извърши или да пропусне нещо по служба, или свързано с функцията му.

Миналата година от специализираното звено „Антикорупция“ в Софийската градска прокуратура съобщиха за случая, без да посочват имената на замесените. Случката се разиграла през февруари 2017 г. в Министерството на здравеопазването по време на среща между Семерджиев и Стоименова, по време на която министърът е заявил, че иска шефката на агенцията да назначи Доганов свой заместник.

Тя обаче установила, че Доганов е собственик на фирми в областта на здравеопазването и ще е в конфликт на интереси, ако ѝ стане заместник. В публикации в медиите и по-рано се е твърдяло, че Боян Доганов е близък до Семерджиев, тъй като е бил в екипа му при основаване на здравната каса.

След срещата със Семерджиев, шефката на ИАЛ се срещнала и с Доганов, но само да за да го уведоми, че би бил в конфликт на интереси, ако заеме поста на заместник-шеф на агенцията. Последвал нов разговор между служебния министър и Стоименова в края на март м.г., в който Семерджиев на висок тон я предупредил с думите „мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща“, ако до дни не изпълни искането за назначение на Доганов.

След повдигането на обвинение, на Семерджиев беше наложена мярка за неотклонение „подписка“.

Коментирайте

avatar