Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта Росен Желязков с искане да започне незабавна проверка на концесионирането на пристанищния терминал „Росенец”.

Това съобщиха днес от държавното обвинение и допълниха, че ВАП вече е образувала преписка.

„В най-кратък срок МТИТС следва да предостави на ВАП концесионния договор за пристанищния терминал, административната преписка по сключването на договора, инвестиционната програма, която следва да е неразделна част от договора за определяне на концесионер. Както и информация за предварителни съгласувания и одобрения“, се казва в съобщението на ВАП.

Правителството предостави концесия на пристанищен терминал Росенец на „Лукойл Нефтохим Бургас” АД през март 2011 г., а срокът ѝ е за 35 години. Тогава от правителството съобщиха, че „Лукойл“ има правото да поиска концесия на съоръжението по силата на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата, а кабинетът е одобрил заявката.

Според договора за концесията „Лукойл“ се задължи да управлява и поддържа обекта срещу правото и задължението да извършва пристанищни услуги.

„Предоставянето на концесия създава възможност за използването на частни капитали за реконструкцията, рехабилитацията и разширението на съществуващата пристанищна инфраструктура и за осигуряването на претоварната дейност чрез обновяване и внедряване на нови технологии“, обясниха тогава от правителството.

Пред БНТ днес съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че има съмнения, че българските власти са се отказали от суверенитет върху нефтената база в „Росенец“, че не се събират всички данъци и никой не контролира „Лукойл“. В района на пристанището е и имението на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, където Иванов отиде миналата седмица с гумена лодка, но не беше допуснат от охранители на НСО, което доведе и до масови протести в страната.

„Ние водим доста дългогодишно усилие да осъдим НАП да ни предостави ревизионни актове по отношение на „Лукойл“. Отидохме в парк „Росенец“ не да дразним НСО, отидохме като български граждани, които посещават български бряг и българска държавна земя, за да покажем, че това е държавна земя и да подготвим нашите правни действия да искаме достъп до тази държавна земя, след като има публична собственост на брега, до нея всеки български гражданин и по суша трябва да може да му се осигури път“, коментира днес Иванов.

Миналата седмица ВАП разпореди и проверки за извършени строежи в местността „Аркутино“ и в парка „Росенец“. Тогава прокуратурата поиска министрите на регионалното развитие, на околната среда и на туризма и ДНСК да установят „дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж“. Освен това трябва да се провери дали са предприети мерки за защитата на държавната собственост, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морския плаж там, попадат ли съответните имоти в защитени зони по Закона за биологичното разнообразие, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, извършени ли са строежи.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Име
Име
13 юли 2020 18:22
Гост

За шкафчето на тиквата проверка кога?

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 14:27
Гост

За всички непрочели статията – прокуратурата ще прави проверка на концесионера на пристанището „Лукойл“… Това дори не е PR акт, а е обикновено продължение на програмата, заложена от НЯКОГО за изпълнение от Гешев и съмлишленици.

Vergi
Vergi
13 юли 2020 11:58
Гост

Това е… официално ни трябват нови Възрожденци!

ПетКольо
ПетКольо
13 юли 2020 11:57
Гост

Справедливият гняв на народа ще помете всички, които се правят, че се грижат за него, но реално подкрепят господарите си

Englishman
Englishman
13 юли 2020 11:57
Гост

Аз не разбирам Гешев за новия Борисов ли се има? Щото така се държи

Обретенов
Обретенов
13 юли 2020 11:57
Гост

Каскета се уплаши и погна и Доган и Пеевски. ама друга тема е, че няма да им направят нищо.

Мишо
Мишо
13 юли 2020 12:20
Гост

А, къде ще пипне господаря си Делианчо? Абсурд!

Валентинова
Валентинова
13 юли 2020 11:56
Гост

Мисля, че това се прави с цел да няма мрънкане от страна на масите. Ама масите си искат своето. Довечара пак ще го поискат

Дани
Дани
13 юли 2020 11:56
Гост

Гешев схваща ли, че каквото и да направи вече е втръснал на хората ?

Тодор Р
Тодор Р
13 юли 2020 11:55
Гост

Сега масово се почват едни проверки на ишлеме с цел да се запази спокойствие от народа и да се харесат на народа, но всичко е хаос

наблюдател
наблюдател
13 юли 2020 11:39
Гост

Главният инквизитор – Каренин ще проявява такава „активност“ и спрямо Пеевски, а спрямо Тиквата само ако Пеевски му нареди, което съвсем не е изключено.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:34
Гост

От къде на къде Доган ще ползва охрана на НСО.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:35
Гост

Отказа се човекът. Прави му чест.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:33
Гост

Поредното отвличане на внимание на хората от съществените проблеми в страната.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:34
Гост

Както винаги.

Джанго
Джанго
13 юли 2020 11:29
Гост

Жалък опит за демонстрация на принципност. Ниската топка няма как да мине за хубаво центриране.

Наблюдател
Наблюдател
13 юли 2020 11:25
Гост

Доган живее на руска територия, а Иванов иска да му забие български флаг и затова турците отиват да го пазят. Колко е просто.

Отврат
Отврат
13 юли 2020 11:20
Гост

Ах, не думай, прокуратурата поискала 😀 И сега няколко месеца ще се проверява или докато всички забравят какво било, кога било, защо било и никой няма да разбере кога проверката е приключила, без да установи каквито и да е нарушения.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2020 11:32
Гост

Поредният ПР на Гешев.

ОООООООО, Пепи
ОООООООО, Пепи
13 юли 2020 11:42
Гост

Много ми е интересно пионката иванов докато беше министър и вице като е ползвал държавни резиденции дали в краката му са се мотали обикновени граждани? Жалки ПР акции.