По 20 години затвор и конфискация на цялото имущество поиска прокуратурата за отстранената кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, бившата й заместничка Биляна Петрова и екскмета на общината Петко Дюлгеров.

Днес Специализираният наказателен съд изслушва пледоариите по делото за подкуп срещу тримата.

Според обвинението Десислава Иванчева е поискала общо 500 000 евро от бизнесмена Александър Ваклин за придвижване на забавени негови преписки в общината. За една конкретна преписка Ваклин е дал на Петко Дюлгеров 70 000 евро, от които той трябвало да вземе своя дял и да предаде останалите на Иванчева. На 17 април м.г. Дюлгеров беше задържан с 14 000 евро. Същият ден бяха арестувани Иванчева и Биляна Петрова като в колата, с която се движиха, бяха открити останалите пари.

От прокуратурата днес заявиха, че по безспорен начин е доказано обвинението срещу Иванчева, Петрова и Дюлгеров. Тримата представители на държавното обвинение се обосноваха със свидетелски показания, следите от белязаните пари, документи  и др.

Прокурорите разказаха за многото сигнали за забавени от страна на Иванчева преписки. Обясниха, че след избирането си за кмет на „Младост“ тя поискала всички входящи и изходящи преписки да минават през нея, за да следи работата, а това довело до забавяне на работата. То предизвикало и масови посещения на заинтересовани в районната администрация, за да видят какво става с техните молби, искания и т.н.

Обвинителите посочиха и че, за да придвижи напред преписките, Иванчева искала дарения за детски площадки, за озеленяване на градинки, поставяне на пейки и др.

Що се отнася до казуса с бизнесмена Александър Ваклин, от чиито сигнал и показания започна делото срещу Иванчева, от прокуратурата обясниха, че работата по преписката на неговата фирма била забавена, след като станал ясен големият материален интерес. Съпругата на Ваклин – Полина, е била при кмета на общината да пита какъв е проблемът с документите им, като жената акцентирала върху факта, че до онзи момент не са имали други спънки при получаване на разрешения за строеж. Полина Ваклин дори предложила дружеството им да извърши облагородяване на района, но Иванчева не обърнала внимание на идеята и продължила със забавата на документите им.

Посредник на предаването на подкупа бил Дюлгеров, който е водил няколко разговора с Александър Ваклин, твърдят от прокуратурата.

След задържането Дюлгеров казал, че Ваклин се свързал с него, за да търси помощ заради забавените преписки. След това се видял с Иванчева, която му обяснила, че приема лично случая с Ваклин, защото е завел дело срещу нея, но се разбрали да му поискат подкуп. Дюлгеров уведомявал Ваклин за разговорите и парите, които трябва да плати, като цената за всичките му преписки първоначално излязла 1 млн. евро, но после била намалена до 500 000. Белязаните 70 000 евро пък били само първи транш, а Дюлгеров сам казал, че намерените у него 14 000 са част от дадения подкуп.

На последното заседание по делото на 9 април Дюлгеров се отрече от показанията, дадени на досъдебното производство. Той заяви тогава, че не са дадени под натиск, в присъствието само на служебен защитник и затова не ги поддържа.

Днес от прокуратурата заявиха, че отказът на Дюлгеров от показанията от досъдебната фаза е защитна позиция, те трябва да бъдат приети, защото му е била осигурена необходимата защита.

От държавното обвинение отбелязаха и че са намерени следи от белязаните пари не само по ръцете на Иванчева, но и на много места в автомобила, а Петрова „светнала“ по деколтето и двете ръце.

Според прокуратурата става дума за особено тежък случай на злоупотреба със служебно положение. При определяне на наказанието следва да се вземе предвид високата позиция, която е заемала Иванчева, гласувано й е било обществено доверие с избирането й за кмет, но тя е уронила престижа на органите на местното управление.

Затова държавното обвинение поиска от съда да наложи на тримата подсъдими наказание около средното. За престъплението, в което са обвинени, се предвижда от 10 до 30 години затвор.

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Алена
Алена
15 април 2019 11:27
Гост

Ако ги осъдят условно или ги оправдаят, това ще е един най-големите провали на прокуратурата евър.

Пеналист
Пеналист
15 април 2019 15:01
Гост

Че то Цацаратурата има ли въобще някакви успехи? Различни от временно задържане под стража, постановено от „независимия“ от прокуратурата Специализиран съд.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 10:26
Гост

Само не мога да си обясня светналото деколте на Биляна Петрова.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 11:01
Гост

Този метод с белязаните пари според мен не е сигурен на 100 %.

Анонимен
Анонимен
15 април 2019 10:24
Гост

И все пак присъдите не може да са еднакви, поради различната тежест на извършваните престъпления.