Прокуратурата поиска от Софийския градски съд (СГС) да прекрати регистрацията на крайнодясната организация „Български национален съюз – Еделвайс“ (БНС-Еделвайс), съобщиха от държавното обвинение.

След разпоредена от главния прокурор Иван Гешев проверка, държавното обвинение е събрало доказателства, че дейността на БНС противоречи на Конституцията, която забранява разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие.

В хода на проверката са установени множество публични изказвания на членове на ръководството и активисти на „БНС-Еделвайс“, декларации и становища на организацията, съдържащи насърчаване към насилие и език на омраза, основани на расова, етническа, религиозна, полова принадлежност и антисемитска пропаганда, посочват от прокуратурата.

Установено е още, че „БНС-Еделвайс“ е създала и своя военизирана структура, а членове на организацията са облечени във военни униформи по време на събития. Представители на БНС са подавали уведомления до Столична община за провеждането на „Луковмарш“, като се представяли за „коменданти“. Маршът беше забранен миналата година от общината, но след това Административният съд София-град отмени забраната.

Искането за прекратяване регистрацията на БНС идва две седмици, след като в сградата на ДАНС се самоуби бившият член на организацията Емил Крумов. Той бил привикан в агенцията във връзка с организацията на поредния „Луковмарш“, но на входа се самоуби с преправен газов пистолет. При последвалите претърсвания в дома му, разследващите открили множество незаконно притежавани оръжия, боеприпаси, гранати, дрехи с полицейски атрибути и нацистка литература, включително книгата „Моята борба“ на Адолф Хитлер, допълват от прокуратурата.

Според държавното обвинение Крумов не е действал самостоятелно, а със знанието на останалите членове на организацията, от която пък заявиха, че той от 8 години не поддържа контакти с тях.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
юрист
юрист
11 февруари 2020 15:46
Гост

За какво ли са му толкова оръжия.. Гранати?! Да не са подготвяли терористично нападение? Май тук има доста нещо за разследване.. Да се надяваме службите да ни опазят, а не да се оправдат като стане белята..

Стойчо
Стойчо
11 февруари 2020 12:52
Гост

Играят си на войничета от средата на миналия век, ако не бяха въоръжени щяха да са смешни, сега са опасни и смешни!

The Grey Knight
The Grey Knight
11 февруари 2020 11:31
Гост

Какво друго да очакваме от един прост милиционер от „Магнаурската школа“. Болшевиките може да си правят парадите по случай загубата на България. Психично болните могат да се развяват по улиците, демонстрирайки отклоненията си. Но патриотичните маршове трябва да се забранят. Щом така диктуват от метрополията защо не.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 11:17
Гост

Тези както са пълни нещастници, така са въоръжени и опасно прости.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 11:18
Гост

Сега ще регистрират нова партия, с ново име и устав, който да мине през съда и пак ще си веят байряците.

антифашист
антифашист
11 февруари 2020 12:02
Гост

И пак трябва да бъдат забранени, и все така до края на света. Смърт на фашизма, свобода на народа !

Simeon
Simeon
11 февруари 2020 11:16
Гост

Луковмарш по своята същност е шествие на омразата, парад на агресията. Надали всички участници знаят историята на ген. Христо Луков.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 11:21
Гост

И за това Публикувано Йорданка Фандъкова забраняваше шествието.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 11:13
Гост

Хайде да се сложи край на тези фашаги. Крайно време е. С едно нещо да ме накефи Гешев

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 11:24
Гост

Да, този път и мен ме зарадва. Дано обвиненията издържат в съда.

Q&Q
Q&Q
11 февруари 2020 10:59
Гост

При такава страст към униформите, що не се запишат в армията и да си ги носят…

Ran
Ran
11 февруари 2020 11:11
Гост

Щото там ще трябва и да се работи, а не само да се шляят по улиците и да си показват униформите.

Климент
Климент
11 февруари 2020 10:58
Гост

И ако може тази година да не пускат орките пак по центъра.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2020 10:57
Гост

Организация със своя военизирана структура няма място в държавата. Самозабравиха се.

Гари
Гари
11 февруари 2020 11:03
Гост

Те и ДПС преди избори пропагандират на турски, ама без последици за тях.

наблюдател
наблюдател
11 февруари 2020 12:05
Гост

Сравнението е неуместно. Едно е нацистка пропаганда, а съвсем друго предизборна пропаганда на чужд език, независимо дали последното е противозаконно или не е.