Специализираният наказателен съд определи гаранция от 1,5 млн. лева за свободата на жената на Васил Божков – Елена Динева. Тя е обвинена за участие в престъпната група на мъжа си и съдът прие, че макар и оскъдни, от доказателствата по делото може да се направи обосновано предположение и за нейно участие, но отказа да я задържи в ареста, тъй като няма опасност да се укрие или да извърши престъпление. Съдът мотивира високата гаранция с множеството фирми, в които Динева или е собственик, или участва в тях, като ѝ даде срок от 14 дни, за да внесе сумата.

Определението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано и протестирано пред апелативния спецсъд.

От своя страна Динева подчерта, че няма никакво участие в дружества, които се занимават с хазарт, каквито са основните обвинения срещу Божков, а е в управителните съвети на фондациите „Тракия“ и „Българско изкуство“.

В своя защита тя посочи още, че от началото на разследването срещу Божков, в дома ѝ многократно са идвали прокурори, следователи и полицаи, като тя оказвала съдействие и нямала никакво намерение да се укрива и да напуска страната. Динева подчерта, че не познава и нито един от членовете или шефовете на комисията по хазарта, които са обвиняеми с Божков.

До момента от прокуратурата отричаха разследването срещу Божков да засяга и Динева. Преди 20 дни говорителят на главния прокурор – Сийка Милева, определи дори като „жълти клюки“ информациите, че е била задържана по време на акциите в имотите на Божков в края на януари.

„В материалите по делото аз не видях въобще тя да е споменавана“, каза и адвокатът на Динева Трендафил Трендафил, който също посочи, че тя участва само в управителните съвети на фондации, в които има много хора и няма как всички да са участници в престъпна група.

Докато Божков все още беше в неизвестност и коментираше от разстояние в медиите случващото се, той изрично подчерта, че Динева няма нищо общо с хазартния му бизнес, но въпреки това била сред задържаните при акцията в дома и в офисите му.

Васил Божков беше арестуван на 31 януари в Обединените арабски емирства, след като България го обяви за издирване, тъй като му бяха повдигнати множество обвинения. Прокуратурата го привлече задочно като обвиняем ръководител на престъпна група, която от януари 2014 г. извършвала принуди, изнудвания, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари. След това Божков беше обвинен още в търговия с влияние, както и за държане и отчуждаване на културни ценности заради богатата му колекция от антики.

Вчера разследващите продължиха с претърсванията в офиси на Божков, където той е складирал част от ценните предмети. При акцията вчера беше открита оригинална бланка на МВР с две стари присъди на Божков и криминалистическа регистрация, за които сега министерството проверява как са се озовали там.

„Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива? Защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля“, коментира днес главния прокурор Иван Гешев. По думите му, документът бил прибран като спомен и артефакт, като показвал, че в един момент Божков се е почувствал по-силен от държавата.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срам
Срам
20 февруари 2020 14:06
Гост

Е, на това му се вика „Яка гешевистка издънка“.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 21:45
Гост

Нали знаеш, че апелативният спецсъд ще поправи тази „грешка“. Там не работят съдии, а обслужващ Гешев персонал.

наблюдател
наблюдател
21 февруари 2020 7:38
Гост

Вярно, а ГЕШЕФТАров обслужва боко-тиквата, а последния обслужва дебелия олигарх от дпс. Последният методично унищожава своите конкуренти, докато накрая просто ще притежава държавата България или онова, което е останало от нея.

Коко
Коко
20 февруари 2020 14:04
Гост

Ако не беше тъжно, щеше да е смешно как Черепа си е оплел кошницата, а нашите тук драпат неистово. Чак до съпругата му опряха. Няма ли да обвинят и домашният му любимец в съучастничество, или да изнамерят някой говорещ папагал, който да пресъздаде разговорите на стопанина си!

Дресьор
Дресьор
20 февруари 2020 14:04
Гост

Е, кучета колкото искаш.

Рики
Рики
20 февруари 2020 13:59
Гост

Гешев как реши, че сега има политическа воля? Или по скоро политически натиск! Ей, май няма да изкара мандата си до края.

А, дано
А, дано
20 февруари 2020 14:00
Гост

От вашите уста, в Божиите уши.

Тренер
Тренер
20 февруари 2020 13:56
Гост

Гешев, не загря ли вече? Крайно време е да покаже какво може, ако въобще е така.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:41
Гост

Сега Динева трябва да използва камъните на прокуратурата срещу тях. Как така е имала общо с бизнеса на Черепа, след като той й е изневерявал на поразия, изнасилвал е жени и т.н. Очевидно Динева е била някаква безгласна брошка на ревера му.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:55
Гост

Нямат нищо. Ровят като диви прасета желъди. Просто безсилието води до там.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:38
Гост

Само я тормозят тази жена, срещу която, ако имаше нещо реално, щяха да я приберат много по-рано. Е тя поне има шанс да осъди държавата в Страсбург.

Павлин
Павлин
20 февруари 2020 13:51
Гост

След 10 години може би. Но първо трябва да минат няколко, докато се стигне до произнасяне на крайна инстанция. И за колко ще осъди държавата – за 5-10 хиляди евро. Голямото осъждане ще бъде!

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:37
Гост

Ама Гешев освен социален работник и психолог бил, евала.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:43
Гост

Слънцето ни е всестранно развита личност.

YoDa
YoDa
20 февруари 2020 13:33
Гост

Май става мръсна и кална войната.

Чичо Сам
Чичо Сам
20 февруари 2020 13:10
Гост

Докато внесат дело в съда, тая група ще е колкото Перник по численост.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:11
Гост

Поне в арестите има вода

OpenS
OpenS
20 февруари 2020 13:09
Гост

Е, нали бандитите и мафиотите не посягаха на жените си.

987
987
20 февруари 2020 13:19
Гост

Явно и той не е допускал, че ще я погнат, иначе щеше да я вземе в слънчев Дубай.

Анонимен
Анонимен
20 февруари 2020 13:30
Гост

Абу даби, а не Дубай

Виктор
Виктор
20 февруари 2020 14:07
Гост

Късно е либе за китка! Мандалото хлопна. А и нашите обвинители са непредвидими.