Бившият шеф на държавното дружество „Терем“ Жечко Петров осъди прокуратурата да му плати близо 109 000 лева, които е трябвало да получи от заплати, ако не беше уволнен след ареста му през 2009 г.

Решението на Софийския градски съд (СГС) идва почти 10 години след задържането на Петров, който беше обвинен в длъжностно присвояване, безстопанственост и документно престъпление. Той беше арестуван през септември 2009 г., а обвиненията бяха свързани с възложена от Министерството на отбраната (МО) обществена поръчка за утилизация  на боеприпаси. Тя била спечелена от „Терем“ с условие, че няма да възлага унищожаването на подизпълнител, но дружеството вече имало сключен такъв договор с фирма „Евроремонтстрой България“ ЕООД, на която дори били преведени над 5 млн. лева, освен това боеприпасите така и не били утилизирани.

Петров беше обвинен първоначално и за дивидент от 19 млн. лв, който „Терем“ трябвало да внесе в държавния бюджет, но вместо това парите отишли за увеличаване на капитала на дружеството. Дело за невнесените дивиденти имаше и срещу бившия военен министър Николай Цонев, по което той беше оправдан.

Жечко Петров остана в ареста само седмица, след което Софийският апелативен съд го освободи срещу „подписка“, тъй като прецени, че няма доказателства, които да обосноват повдигнатите му обвинения. В следващите 3 години делото два пъти е внасяно в съда и връщано за отстраняване на нарушения в обвинителния акт. През 2014 г. прокуратурата сама прекратява делото, след като преценява, че обвинението не е доказано.

В заведеното впоследствие дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) Петров е поискал да бъде обезщетен само за претърпените от него имуществени вреди, които обаче е оценил на над 206 000 лева. Това били парите, които трябвало да получи за две години като изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на „Терем“. Договорът му с министерството бил сключен през есента на 2008 г. и бил прекратен заради задържането му година по-късно, като Петров претендира заплатите си за останалите две години от договора.

Назначената от съда съдебно-счетоводна експертиза обаче е показала, че за този период Петров е трябвало да получи малко под 109 000 лева и това е и обезщетението, което му е присъдено. Отделно, прокуратурата трябва да му изплати и разноски за близо 3000 лева.

„С прекратяване на производството поради липса на доказателства прокуратурата признава, че липсва извършено престъпление и че съответните органи на съдебната система неоснователно и незаконосъобразно са предприели наказателно преследване срещу него…Установява се, че причина за прекратяване действието на договора за управление е взетата мярка за неотклонение в рамките на досъдебното производство и последващото влизане в сила на акт по повдигнати от компетентните органи обвинения. Т.е. неосъщественото увеличаване на имуществото се намира в пряка причинно-следствена връзка с наказателното производство“, мотивира се съдия Галя Вълкова от СГС.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 март 2019 11:59
Гост

И все пак превеждат на „Евроремонтстрой България“ ЕООД 5 млн. лева. А същата не извършва дейностите по договора.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 12:49
Гост

Къса клечка за прокуратурата. На този и според мен не му е чиста работата.

Анонимен
Анонимен
18 март 2019 10:57
Гост

Тези дела за невнесени дивиденти обикновено завършват в полза на обвиняемия.

Математик
Математик
18 март 2019 10:51
Гост

Интетесно как изчисли имуществени вреди, че са над 206 000 лева.