Прокуратурата започна разследване на ръководството на Изпълнителна агенция „Медицински одит“ (ИАМО) за престъпна схема, при която за проверките за нарушения в болниците се пише първо доклад до шефа на агенцията и той решава кога да се съставя акт и кога – не. По този начин според прокуратурата се цели облага за определени лекари и болници, като не са наказвани за нарушения.

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е образувала досъдебно производство за престъпления по служба в агенцията за превишаване на власт от длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение, за което Наказателният кодекс предвижда от 1 до 8 години затвор.

Разследването е поето от Специализираната прокуратура и ще се води от следовател, уточниха от държавното обвинение.

Отделно от това са констатирани и смъртни случаи в различни болници, за които агенцията е извършвала проверки, но прокуратурата не е била сезирана. Те ще бъдат проверени за евентуално причинена смърт по непредпазливост заради немарливост.

До разследването се стигна след проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП) в агенцията след сигнал от неин служител. През пролетта бившият главен секретар на ИАМО Димитър Евлогиев каза, че е сезирал службите за незаконните дейности в агенцията. Един от фрапиращите примери е за мъртвородено бебе в болницата в Стара Загора миналата година, за който проверяващите констатират няколко нарушения на персонала, но след това случаят бил определен за маловажен лично от шефката на агенцията Златица Петрова и нямало последствия за виновните.

След подадения сигнал Върховната административна прокуратура е констатирала, че Петрова е утвърдила Инструкция за осъществяване на контролната дейност и Методически указания към нея, които позволяват именно ръководството да взема окончателни решения за съдбата на проверките.

Това обаче е в противоречие с Наредба № 14 за реда, по който ИАМО трябва да извършва проверките. Според наредбата процедурата е следната – извършва се проверка, съставя се констативен протокол, в който се описва дали има или няма нарушения. Ако има, се съставя и акт за установяване на нарушенията. След това се изготвя доклад до изпълнителния директор на ИАМО за резултатите, който трябва да издаде съответното наказателно постановление. Този ред е обърнат с главата надолу, каза днес говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Същевременно от ВАП са открити случаи, при които едва в доклада се посочват констатираните нарушения. По този начин на практика заключителният доклад до изпълнителния директор на ИАМО предхожда съставянето на актове за установяване на административни нарушения, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказание“, посочват от прокуратурата.

В хода на проверката са били установени порочни случаи, в които са извършвани проверки без писмена заповед, в голяма част от случаите екипът, след извършването на проверка, не е съставял акт за нарушения, не са се спазвали сроковете за изготвянето на докладите от проверките, които по наредба били пет дни, но имало забава с 20-30 дни или дори с по няколко месеца.

Така се създава правна несигурност у българските граждани и реална възможност за ненаказване на извършителите на нарушения, каза още Румяна Арнаудова. Обясни, че срокът за съставяне на акт за нарушение е три месеца от установяването му и не по-късно от една година от извършването. Установено било, че в 50% от атакуваните пред съда актове за нарушения, те са отменени заради грешна процедура.

Съдът не може да стигне до решаване на казуса по същество, а отменя актовете на процесуално основание – заради грешна процедура. Така той не може да се произнесе по същество дали има нарушение, поясни говорителят на главния прокурор. Добави, че работата на агенцията по този хаотичен начин е довела до неангажиране на отговорност на виновните лица, действията така са организирани, че реално да не може да се стигне до някакъв правен ефект за хората.

Румяна Арнаудова посочи и някои драстични примери.

След пътно-транспортно произшествие не е била извършена аутопсия на загиналия, а тялото било предадено на роднините. Въпреки това ИАМО приела, че става дума за маловажен случай. Това развитие на ситуацията неминуемо оказало влияние и на решението на прокурора, който наблюдавал делото за катастрофата.

Имало поне 6-7 случая на починали бебета, за които дори не е съставен констативен протокол за нарушения, а има резолюция, че става дума за маловажен случай. Няма данни прокуратурата да е била сезирана за тези казуси.

И още един пример. Мъж със съмнения за емболия постъпил в болница, но малко по-късно починал. Служители на ИАМО отишли на проверка и този път посочили, че има извършено нарушение от приемащия и лекуващия доктори, които не са взели мерки за назначаване на изследвания, за да потвърдят дали действително става дума за емболия. Въпреки че установяват нарушения, отново случаят е определен като маловажен. И за тази смърт няма данни за уведомяване на прокуратурата, каза Арнаудова.

Тя добави, че на прокуратурата са били предоставени 608 констативни протокола, но на сайта на ИАМО била публикувана информация, че през 2017 г. агенцията е извършила 651 проверки. Къде са останалите протоколи и защо не са предоставени на държавното обвинение е въпрос, който тепърва ще се изяснява.

На въпрос на журналисти кой контролира ИАМО, говорителят на главния прокурор заяви, че по принцип агенцията е на подчинение на министъра, но няма разпоредба, която да му позволи някакви директни действия там. Това е независима агенция, каза Арнаудова.

ВАП е сезирала здравния министър, за да измени въпросната инструкция и да отпаднат задълженията за изготвяне и представяне на доклад пред шефа на ИАМО.

Малко по-късно здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че директорката на Изпълнителната агенция „Медицински одит“ Златица Петрова е отстранена от поста до приключване на разследването.

8
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
14 юни 2018 12:24
Гост

Не разбирам критериите на Златица Петрова. Маловажни ли са човешкият живот, детската смърт и разбитите съдби?

kukle
kukle
16 юни 2018 20:05
Гост

Златица Петрова е професор познавам по медицина. Аз лично я познавам и не мога да повярвам, че е адекватно за нейното име да се правят подобни твърдения от рода че за нея са маловажни човешките животи.
М. Ценова

Петя
Петя
14 юни 2018 12:22
Гост

А за родилките е излишно да се коментира. Не напразно, която има възможност се застрахова още преди да е влезнала в родилното.

Anonimen
Anonimen
14 юни 2018 12:18
Гост

Корупцията в сферата на здравеопазването е недопустима. Касае се човешки животи. За съжаление Хипократовата клетва в днешно време е опорочена.

Мунчо
Мунчо
14 юни 2018 12:20
Гост

Трябва да има ефективна присъда за такива хора. Само така ще се намали корупцията. То се видя, че законите или не се спазват, или се заобикалят.

kukle
kukle
16 юни 2018 19:59
Гост

Не знам как може да се правят подобни публикации на базата на журналистически писания. Лично аз познавам директорката обект на настоящата статия и спокойно мога да кажа че като човек е изключително свестен. А, това че е временно отстранена не е нищо страшно или странно при наличието на разследване, а още по-малко значи, че е престъпник за да се правят коментари от такъв характер.

kukle
kukle
16 юни 2018 20:42
Гост

наличието на прокурорско разследване въобще не реферира към някаква вина на професорката за да се правят подобни заключения.
Но, след като разбрах за предложения/намерения министъра на правосъдието да награди чистачката, която е тръгнала да гони двамата затворници / -доколкото си спомням със сериозни присъди/, която по някаква случайност ако ги настигне най-вероятно ще ги хване за ръчички и ако е с добро сърце няма да ги напляска а, само ще им обясни, че са хулигани и ще ги върне обратно за да си изпапкат обяда.

Вече нищо не може да ме учуди.

kukle
kukle
16 юни 2018 20:15
Гост

това, че има разследване въобще не значи че проф. Златица Петрова е корумпирана или има отношение към някакво престъпление. Значи, че има органи, които разследват а временно отстраняване е обикновена практика при такива случаи