За по-малко от три години съм предал директно на министър Владислав Горанов и на министър-председателя Бойко Борисов над 60 млн. лв. по тяхно директно искане и разпореждане. Това твърди обвиняемият бизнесмен Васил Божков в сигнал до прокуратурата, огласен от сайта „Биволъ“. Пред изданието Божков нито е потвърдил, нито е отрекъл автентичността на сигнала, а само е казал, че той вече изпратен до много институции.

Борисов коментира незабавно и отрече да е вземал пари от Божков.

„Нито съм го виждал, нито съм го чувал, нито някога по такава тема сме говорили. Васил Божков ме е черпил една пура, една дълга пура. Не му прави чест. Ако някой си е позволил да взима пари от него, нито знам, нито е споделял с мен. На мен не е дал нито една стотинка. Аз отговарям за себе си. Към мен и към партията – нито една стотинка. Ако някой в хазарта е правил нарушение, сега прокуратурата проверява. Защо толкова години той не е казвал, като е имал такива проблеми? Към мен и ГЕРБ – нито стотинка. Всеки друг си носи отговорността – Горанов, Менда… Аз им вярвам. Щом това не е вярно за мен, не е вярно и за тях. Една пура само. И от един ден не пуша. Казах си „Няма да пуша“, за да не може да ме почерпи и пура повече“, заяви Бойко Борисов.

А по късно заяви, че ако може да му се търси морална вина, то е, че е помагал на всички във футбола. „Аз съм набожен човек, да пукна ето тука, ако една стотинка, един лев, едно евро, един долар….“, каза Борисво, прекръствайки се. Но допълни: „На мене нито една стотинка, за Горанов, Менда Стоянова – всеки си отговаря сам“.

Самите Горанов и Стоянова не са коментирали до момента.

В публикуваното от „Бивол“ се посочва, че Божков заявява пред прокуратурата: „Имам готовност да предоставя на прокуратурата пълни свидетелски показания за споменатите събития, подкрепени от веществени доказателства, включително документи, банкови извлечения, записи от охранителни камери, снимки и свидетелски показания“.

И твърди, че дружествата в бизнеса с лотарийни билети и той като акционер в тях са били „подложени на системна злоупотреба с власт, изнудване и директни заплахи за промяна на нормативната уредба от страна на висшепоставени държавни служители и от членове на българското правителство“.

Самият сигнал е формулиран от Божков като такъв за злоупотреба с политическо влияние, злоупотреба със служебно положение, престъпен сговор, искане и получаване на подкуп, сплашване и престъпление по служба от Бойко Борисов, Владислав Горанов и Менда Стоянова.

Часове преди това Специализираната прокуратура съобщи, че от януари досега в музея на Божков са открити 3385 артефакта, а едва 212 от тях били регистрирани от бизнесмена по надлежния ред. Това обявиха от Специализираната прокуратура, която в специално съобщение поясни как претърсва, описва и изземва антиките на хазартния бос. От държавното обвинение очакват бройката на антиките да надхвърли 10 000.

Същевременно бизнесменът разпространи поредната порция твърдения през фейсбук, като този път пише, че министърът на финансите Владислав Горанов го е натискал да даде безвъзмездно мажоритарния дял от бизнеса си, вместо да го продаде на чешката фирма „Sazka Group“.

Срещу Божков, който е в Обединените арабски емирства, са повдигнати куп обвинения. Първите бяха за това, че от 2014 г. ръководи престъпна група от петима души, отговорна за принуди, изнудвания, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари. Последваха обвинения, които се отнасят до нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси за над половин милиард лева. Следващите вече касаят колекцията му от антики. Бизнесменът беше обвинен за незаконно държане на културни ценности заради богатата му колекция. А последната група обвинения срещу него беше обявена само преди дни. Хазартният бос е обвинен като поръчител на четири убийства, опит за изнасилване и принуда с цел насилствено разпореждане на недвижим имот.

Прокуратурата: За антиките ще бъде назначена експертиза с международни специалисти 

Специализираната прокуратура уточнява, че претърсванията и изземванията на различни предмети от сградата на „Нове интернал“ ЕООД, в която се намира и музеят „Васил Божков“ на фондация „Тракия“, са започнали още на 30 януари 2020 г. Пояснението е във връзка със съобщение от 2 юни, когато държавното обвинение обяви, че са открити още ценни предмети там.

Сградата се състои от сутерен, три етажа и подпокривно пространство. Претърсването ѝ започнало с цялостен оглед, заснемане и фиксиране на всички помещения, като всяко било и условно номерирано. От спецпрокуратурата обясняват, че откритите антики са били фотографирани в присъствието на поемни лица, на управителя на фирмата „Нове интернал“, юристи от фондацията, археолози и реставратори от Националния исторически музей и от Националната художествена галерия, както и представители на Министерството на културата.

Ритмично продължават да се извършват и към настоящия момент действия по претърсване и изземване на посочения адрес. Достъпът на разследващите органи до сградата и помещенията в нея се осигурява от служители на фондацията, които единствени разполагат с ключ“, поясняват от държавното обвинение.

От там уточняват, че до момента са намерени и иззети 3385 предмета, докато Божков бил регистрирал по надлежния ред едва 212 артефакта. Претърсването продължавало и спецпрокуратурата очаква да бъдат открити над 10 000 предмета, които имат белези на културно-исторически ценности.

Повечето открити антики се съхранявали в нарушение на всякакви правила и стандарти, казват още от СП и добавят, че те са били открити в кутии, кашони, найлонови торби и дори в насипно състояние. По голяма част от тях са намерени следи от земна маса, а върху опаковките ръкописно били поставени означения на различни области и населени места в страната. От прокуратурата казват, че това означавало, че „вероятно са били добити от иманяри в нарушение на закона“.

От там уверяват, че изземването се извършва при стриктно спазване на утвърдените международни практики за опаковане, транспортиране и съхранение на артефакти, с оглед максимално запазване на автентичността им. „Всяка вещ подробно се описва, фотографира и опакова от експертите и реставраторите от НИМ, а след това се транспортира и оставя на съхранение в помещения на НИМ и НХГ. Съхранението и опазването на иззетите вещи е възложено на НИМ и НХГ“, изтъкват от СП.

След като приключат с претърсването от държавното обвинение имат намерение да назначат съдебно-археологическа експертиза, която да бъде възложена на екип от международни експерти, за да бъде постигнато възможно най-безпристрастно заключение.

Васил Божков пусна поредна порция „Анимации, комикси и други забавни неща“

Бизнесменът Васил Божков спази наложената от него традиция в последните дни и точно в 8 часа публикува поредната порция твърдения във Фейсбук профила си. „Анимациите, комиксите и другите забавни неща“ са за социалните мрежи и за тези, които ги разбират. Сигналът, който подадох до Прокуратурата от друга страна, е съвсем сериозен. В него хронологично и доказуемо е обяснено как рекетът от управляващата хунта се превърна в противоконституционен грабеж на частен бизнес“, с тези думи той анонсира днешната схема, в която обяснява как е бил подложен на натиск от управляващите.

В нея се разказва история. На 23 септември м.г. чешката фирма „Sazka Group“ е предложила 1 млрд. лева за 51% от „Националната лотария“. Това би значело край на такса „Помагане“, пише Божков, като така направи препратка към предходна своя публикация в социалната мрежа, в която твърди, че е бил принуден да плаща на управляващите 20% от печалбата на лотарията.

Два месеца, след получаване на офертата от чешката фирма, продължава днешният разказ, министърът на финансите Владислав Горанов му казал, че трябва да даде безвъзмездно мажоритарния дял от лотарийния си бизнес „на посочен от нас субект“. В схемата пише, че ако Божков се съгласи с този вариант, законът за хазарта няма да се променя, но ако откаже – следва „унищожение“.

На 19 декември м.г. Горанов възложил на Агенцията за държавна финансова инспекция проверка на комисията по хазарта, която надзирава бизнеса на Божков, твърди бизнесменът. След това, на 16 януари 2020 г., Валери Симеонов внася законопроект за национализиране на лотарийните игри от страна на държавата.

В схемата се посочва, че на 22 януари финансовата инспекция стига до извода, че в комисията по хазарта няма нарушения. Всъщност АДФИ казва, че комисията по хазарта не е предоставила всички документи за дължимите от операторите на лотарийни и хазартни игри такси към бюджета. Наред с това тогава беше съобщено, че 210 млн. лева не са събрани хазартни такси.

На 23 януари сутринта премиерът Бойко Борисов излиза с противоположното твърдение – че са открити нарушения, казва Васил Божков. По обед Горанов внася законопроект, който предвижда унифицирана такса за всички лотарийни игри – 25%.

После в схемата се казва, че Горанов се обърнал към Божков с думите: „Сега вече готов ли си да прехвърлиш дяловете си“. Бизнесменът отказал, а вечерта на същия ден финансовият министър внесъл нов законопроект – за 15% такса от оборота. Сутрешният проект бил „забравен“.

На 29 януари започна прокурорската акция, пише Божков. И твърди, че това е станало без да има каквито и да е нарушения. След това се стигнало и национализирането на лотарията, прието на 18 февруари 2020 г.

От изнесеното от бизнесмена не става ясно как са водени разговорите му с финансовия министър.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
06 юни 2020 17:02
Гост

По повод на темата, има ли значение дали едни пари ги дава „четири седмици точка ком“, базиран наземно като Еврофутбол и две лотарии, или Ефбет. Очевидно няма, защото, когато втория се съгласява да бъде свидетел от Кошарево, бива употребен за „уж“ целите на обвинението и после – оставен за рециклиране. Защото В. Симеонов в качеството си на вестоносец на Зевс пак дойде от Олимп и донесе новата депеша от Господаря, че след 2025 г. всички затварят оборота и минават на виртуални печалби от офшорни зони /залагания по интернет – спортни и за игри на щастието, защото всички водещи букмейкъри в… Покажи целия коментар »

Граучо Маркс
Граучо Маркс
06 юни 2020 15:15
Гост

След изявите на Борисов в Панорама предлагам незабавно още в понеделник Данито Кирилов и другите мисирки от ГЕРБ незабавно да възстановят в ГПК института на „Решителната клетва“. Самият институт е представлявал възможност за длъжника с полагане на Решителна клетва пред съдия да приключи дело по което го съдят. Така най-лесно ще може Борисов да се оневини, че нари не е взимал.
Е има и една кофти подробност, че ако положиш Решителна клетва, а после се докаже, че си излъгал освен, че те осъждат да върнеш парите и наказателна присъда получаваш, ама това са подробности, пък и Каскетът за какво е?

Анонимен
Анонимен
06 юни 2020 13:03
Гост

Прикривитурата претърсва и изземва предмети, чието притежание нито е забранено, нито е престъпление. И в същото време широко си затваря очите за очевадни престъпления по върховете на държавата. Новата бухалка на Пеевски.

наблюдател
наблюдател
06 юни 2020 5:08
Гост

Стига да не е убиец и изнасилвач, всеки престъпник ми е симпатичен в сравнение с управляващите ни престъпници, които преяждайки с власт крадат и крадат. И все така, защото овчето племе явно иска да бъде стригано до кожа. Племе от мазохисти и безотговорни към съдбата на децата си !

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
05 юни 2020 14:52
Гост

Яли, пили и после се сбили. Малко ромска сватба. Ако е единствения случай, здраве да е. Проблемът е, че, когато е позволявано тези схеми да работят години наред, доста трудно ще се върне нормалността.
ВАдвС внесе и искане до КС по „одържавяването“ на лотариите с мотива, че гражданите са засегнати като цяло. Каква им е реалната роля в тази история не знам, както и защо го правят. Аз спазвам максимата, че по-добре първи на село, отколкото втори в Рим. Чисто и просто, дойдоха новите варвари и вече се краде централизирано, а не с местни набези като преди.

https://nova.bg/news/view/2014/10/10/88955/%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%80%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D0%BE-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%81-%D0%B4%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

Симеон
Симеон
05 юни 2020 12:30
Гост

Много яка схема е публикувал във фейса.

Мишо
Мишо
05 юни 2020 12:31
Гост

Просто се обърна срещу бившите си ортаци.

Гери
Гери
05 юни 2020 12:29
Гост

Какво като за антиките ще бъде назначена експертиза с международни специалисти? Те Божков не могат да го върнат в БГ.

Рики
Рики
05 юни 2020 12:32
Гост

Лошото е, че много си пазят Горанов и няма да го пипнат. Иначе Гешев много говори.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 12:26
Гост

Толкова много артефакта, пък да не ги регистрира! Кой знае на какви баснословни цени ги е придобил.

Кирил
Кирил
05 юни 2020 12:27
Гост

Не го мисли. Той си е оплел кошницата.

Живко
Живко
05 юни 2020 12:14
Гост

Аз на Гешев не вярвам. Ма и на другите не вярвам де.

Шанс
Шанс
05 юни 2020 12:13
Гост

Гешев още ли го чака да се прибере

Цецо К
Цецо К
05 юни 2020 12:14
Гост

А Божков още ли смята, че ще го ликвидират ако се прибере

Филип
Филип
05 юни 2020 12:20
Гост

А бе, в бая дълбоки води нагази той.

Жасмин
Жасмин
05 юни 2020 12:12
Гост

Живя бейски. Сега му се стегна около гушата. Макар да мисля, че в ОАЕ не му е зле

Чворов
Чворов
05 юни 2020 12:11
Гост

Да му вземат всичко. Ясно е на какви екзотични места и как е плащал за тези артефакти.

Filipa
Filipa
05 юни 2020 12:10
Гост

Абе да ви кажа той си е знаел, че ще му спретнат шапката и затова е поел Левски. Фенояете да го вардят

Hrisi
Hrisi
05 юни 2020 12:23
Гост

Е, абсолютно невъзможно е в случая да го опазят.

Миелна Кирова
Миелна Кирова
05 юни 2020 12:10
Гост

На тия пък им падна да конфискуват начи

Daniela
Daniela
05 юни 2020 12:09
Гост

Божков е тотален престъпник и си заслужава случващото му се

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 12:24
Гост

Е, какво толкова му се случи? Живее си живота.

Анонимен
Анонимен
05 юни 2020 12:55
Гост

А тези от прокуратурата и управляващите не са никакви престъпници нали? Колкото крадаха, Божков толкова не е харчил през целия си живот сигурно… Единствените „тотални“ престъпници са начело на държавата и прокуратурата…

обективен
обективен
06 юни 2020 5:01
Гост

Ама това което му се случва не е нищо в сравнение с това, което се случва с милионите мизерстващи в тази територия, при това невинни, т.е. без да го заслужават.

без страх
без страх
07 юни 2020 14:19
Гост

Чакай да те питам аз: А онези облечените във власт престъпници какви са? Те дали заслужават справедливо възмездие, а???????????????????

Цецо К
Цецо К
05 юни 2020 12:09
Гост

Абе стига сте се занимавали с човека. По-добре се е грижил за артефактите от държавата