Военно-апелативният съд е спрял за шест месеца делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба Кирчо Киров заради влошено здравословно състояние. Недоволна от определението, прокуратурата го е оспорила пред Върховния касационен съд, съобщиха от държавното обвинение.

Кирчо Киров е подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай.

От съобщението на прокуратурата става ясно, че на 10 юли Кирчо Киров не се е явил на заседание пред Военно-апелативния съд. Адвокатът му е представил копие от съдебно-медицинска експертиза за влошено здравословно състояние на клиента му. Изследването обаче е било назначено по друго дело срещу Киров, което се разглежда във ВКС. И по него бившият шеф на НРС е подсъдим за длъжностно присвояване в особено големи размери и представляващо особено тежък случай.

Позовавайки се на копието от експертизата, Военно-апелативният съд е спрял наказателното производство срещу Киров за шест месеца.

Военно-апелативната прокуратура обаче е на мнение, че определението на съда е незаконосъобразно. Това е така по няколко причини, изтъкват от държавното обвинение.

На първо място, съдът се е позовал на копие от експертиза, която е назначена по друго дело. ВоАпС е бил длъжен да вземе решението си само „въз основа на доказателствата, събрани по надлежния ред и при спазване на принципа на непосредственост по смисъла на чл. 18 от НПК – да основава решенията си върху доказателствени материали, които е събрал и проверил лично“, посочват от прокуратурата.

На второ място, дори не е бил представен заверен препис на копието на експертизата, не е било приложено и заверено копие от определението на ВКС, който също е спрял делото срещу Киров, но не е поставил срок за това.

И именно определените 6 месеца, през които делото във ВоАпС ще бъде спряно, са третото основание на прокуратурата да протестира определението. Според държавното обвинение съдът не може да поставя срок за това. В чл. 25, ал. 1 от НПК са изброени хипотезите, в които едно дело може да бъде спряно като според т. 1 от разпоредбата това може да стане, когато „след извършване на престъплението обвиняемият е изпаднал в краткотрайно разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта, или има друго тежко заболяване, което пречи на провеждането на производството“.

Не на последно място, от прокуратурата изтъкват, че неявяването на Кирчо Киров на заседанието на 10 юли „представлява основание за изменение на мярката му за неотклонение в по-тежка, тъй като не са представени доказателства за наличие на уважителна причина и обективна невъзможност на лицето да участва лично в наказателното производство“.

Срещу бившия шеф на НРС има две дела във военните съдилища, свързани с присвояване на общо 10 милиона лева от службата. По едното Софийският военен съд осъди Киров на 15 години затвор за присвоени от разузнаването над 5.1 млн. лева в евро и долари. Подсъдим с него по това дело е бившият му подчинен Димитър Лидарев, който е направил пълни самопризнания.

Другото дело срещу Киров е пак за присвоени 5 млн. лева и по него беше осъден на две инстанции на 10 години затвор. Върховният касационен съд върна делото за ново разглеждане на втората инстанция за допуснати нарушения, но Военно-апелативният съд отново му наложи 10 години затвор. Делото пак стигна до ВКС, който на 7 юни т.г. го е спрял.

Срещу Кирчо Киров има и трето дело – за разгласяване на държавна тайна, но то се гледа от цивилен съд.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хмм
Хмм
19 юли 2019 15:25
Гост

Много ми е интересно защо така спират делата, когато някой се разболее, при положение, че е човек на възраст, с хронични вече оплаквания, надали ще се оправи. Нима ще стане по-добра като дойде време да влезе в затвора?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2019 13:04
Гост

A Военно-апелативният съд как изчисли, че за 6 месеца точно ще му се оправи здравето на този крадец!

Пункт и пластика
Пункт и пластика
19 юли 2019 13:08
Гост

Те всички се разболяват като опре ножа до кокала. Даже идват в инвалидни колички на делата. Като Красимир Маринов, който го видях с очите си в Съдебната палата. Как пък са здрави, когато извършват престъпления?

Анонимен
Анонимен
19 юли 2019 13:02
Гост

Ето за това ще закриват военните съдилища. Слаба натовареност, безсмислени решения.