Нова порция документи, свързани с разследването на т. нар. шпионски скандал, по който обвиняем е шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов, огласиха днес от специализираната прокуратура (всички документи виж тук).

Преди седмица от държавното обвинение публикуваха докладна записка на Малинов, в която той пише на руски език до неизвестен адресат как геополитическата ориентация на България да бъде променена от Запада към Русия.

„Водени от разбирането, че българските граждани имат право на информация, което е тяхно конституционно право, представяме друга част от събраните по делото доказателства – приобщен екземпляр на докладната записка на български език, ведно с приложенията към нея, както и други документи, имащи пряко отношение по случая“, обявиха днес от прокуратурата и подчертават, че разгласяването на материалите става с разрешение на наблюдаващия разследването.

Един от документите е компютърно-техническа експертиза на телефон, от която са изтрити личните данни, но от незаличено име на потребител в приложението WhatsApp – Yuri Borissov, може да се направи извод, че е на бившия главен редактор на в. „Дума“ Юрий Борисов. Именно неговото задържане, разгласено от вестника, беше първата информация за това, че се води разследване за шпионаж. Борисов беше освободен, а обвинение по делото засега е повдигнато само на Малинов. За двама руски граждани – бившия генерал от КГБ Леонид Решетников и милионера Константин Малофеев, бяха издадени забрани да влизат в България за 10 години.

От заключението на експертизата става ясно, че в телефона са търсени връзки с три фирми, с движение „Русофили“, с ръководения доскоро от Решетников Руски институт за стратегически изследвания, както и с основаното от него дружество „Двуглав орел“. Такива не са намерени.

„Анализът на част от информацията показа, че някои от разговорите проведени чрез програмите за незабавна комуникация могат да имат връзка с предмета на делото, но е необходимо да бъде изследвана в цялост“, пише обаче вещото лице.

Именно части от чатове на Юрий Борисов с потребител Ivelina публикува днес прокуратурата. Там двамата обсъждат редакционното съдържание на неназована медия, за което Борисов казва, че се дирижира от Москва. Събеседничката му пък казва, че в България трябва да се създаде истинска русофилска партия, която да влезе в парламента и да играе ролята на балансьор. Освен това Ivelina пита Борисов за тяхна комуникация в приложението „Телеграм“, а той отрича въобще да го е чувал и ползвал. Експертът на прокуратурата е установил, че на телефона му е било инсталирано такова приложение, а впоследствие е изтрито.

Огласена е и комуникация с потребител Panko и с такъв с име Ники Мал Ники Малинов.

Сред публикуваните днес от прокуратурата документи е договор за дарение от фирмата на бившия собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев „Бромак“, с което през 2013 г. той дава 31 515 евро на движение „Русофили“. Парите са за изработването на 200 паметни знака „Самарски кръст“, които да бъдат връчени по повод 135-ата годишнина от Освобождението на България.

Има и още два договора. Първият е споразумение от 2015 г. между „Российская газета“ и Николай Малинов, като издател на в. „Дума“, за различни реклами, приложения и материали, които да се публикуват. Цената е 900 000 рубли (около 25 000 лв.)

Другият договор е от 2013 г. и е между заличена фирма на Малинов и Руския институт за стратегически изследвания. Предметът му е „търсене, подбор, обработка и предоставяне (предаване) по електронната поща на материали под формата на репортажи, журналистически коментари, анализи, статии, анкети и др., които отразяват теми и аспекти от вътрешната и външната политика на България, Балканските страни и Европейския съюз“. За целта институтът плаща на фирмата 2,2 млн. рубли (около 60 000 лв.).

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Свърши се
Свърши се
20 септември 2019 16:06
Гост

Свърши се с руската 5-та колона у нас. Най-сетне Бойко се обърна срещу тях и ще може да се изчисти родината от такаква сган.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 16:01
Гост

Мисля, че прокуратурата избърза страшно много с огласяването на тези документи.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 16:02
Гост

Напротив. Това с нищо няма да навреди на досъдебното производство.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 16:00
Гост

Не виждам нищо лошо в това да се създаде русофилска партия. Със сигурност ще има много поддръжници.

Фентъзи прокуратура
Фентъзи прокуратура
20 септември 2019 15:55
Гост

Откога Гешев се е загрижил за конституционните права… правото на информация, моля ти се. А правото на защита, на справедлив съдебен процес? Иванчева не е ли български гражданин. Или Желяз Андреев, когото щяха да екстрадират без да им мигне окото. И да вземат да спрат да бълват доказателства по медиите, защото това не е досъдебно просизводство, а цирк и Гешев се изявява като главния клоун на републиката.

Когнитивен дисонанс
Когнитивен дисонанс
20 септември 2019 15:49
Гост

Т.е. някакви хора са поръчали на други хора, чието занятие е това, да изработят позволен от закона продукт, и са си платили. Аз мислех, че е хипотеза на ЗЗД, а то според цацаратурата било състав на НК!

Аман от фалшиви новини
Аман от фалшиви новини
20 септември 2019 15:46
Гост

Прокуратурата да не се занимава с измислени скандали и скалъпени обвинения, а да вземе да разследва как точно шофьорът на Караянчева е причинил катастрофата преди няколко дни. Ето това е истинското престъпление, където една невинна жена и детето ѝ бяха пратени в болница, жената – сплашена да не говори, и на всичкото отгоре натопена, че тя е виновна за катастрофата.

Съгласен
Съгласен
20 септември 2019 15:48
Гост

Колко хора пратиха в болница, че даже и на оня свят (2-мата унгарци на „Хемсус“) шофьорите на НСО през последните години. То ако имахме истинска прокуратура и ако почнат да ровят, няма да остане НСО.

Анонимус
Анонимус
20 септември 2019 15:12
Гост

Орел се прави на ястреб, та и нашата прокуратура.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 14:31
Гост

Най-после малко жега и за червените боклуци

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 14:31
Гост

След година и половина това разследване тихо ще бъде прекратено

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 15:55
Гост

Много е даже. А толкова хора изгоряха.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 13:48
Гост

правили са си договори хората, за конкретни услуги, които с нищо не навеждат на шпионство, не разбирам каква е връзката?

Влад
Влад
20 септември 2019 14:27
Гост

Е, какво не разбираш? Казват ти, че Василев е спонсорирал и рубладжиите. И той лош, и те лоши, а прокуратурата е добра. Толкоз.

Анонимен
Анонимен
20 септември 2019 15:57
Гост

Тя прокуратурата винаги излиза суха. А после хвърлят вината върху съдебните състави.